מזגני אינוורטר ומערכות VRF/VRV: מדריך מלא
תחום מיזוג האוויר התפתח בשנים האחרונות בזכות טכנולוגיות מתקדמות שחוסכות כסף ושומרות על הסביבה. במדריך הבא נסביר מה זה מזגן אינוורטר, מה זה מזגן מולטי אינוורטר, מה זה מערכות VRF/VRV, איך מתקינים מזגן מולטי אינוורטר או VRF/VRV ובאלו מותגים יש מזגני אינוורטר או VRF/VRV?
בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בתחום מיזוג האוויר והכל בזכות התפתחות הטכנולוגיה: המזגנים הפכו ליעילים יותר, חסכוניים יותר וידידותיים לסביבה.
במדריך הבא נסביר מה זה מזגן אינוורטר, מה זה מזגן מולטי אינוורטר, מה זה מערכות VRF/VRV, איך מתקינים מזגן מולטי אינוורטר או VRF/VRV ובאלו מותגים יש מזגני אינוורטר או VRF/VRV?
מה זה מזגן אינוורטר?
מזגן אינוורטר מבוסס על טכנולוגיה מתקדמת שנחשבת כיום לפתרון המיזוג החסכוני והיעיל ביותר (זה כולל מזגן עילי ומיני-מרכזי). למעשה, בטכנולוגיה זו פעולת המדחס של המזגן שונה לחלוטין ממדחס של מזגן רגיל שעובד בשתי דרכים בלבד: תפוקה מלאה או מצב מכובה. זה אומר שכשהחדר מגיע לטמפרטורה הרצויה, מדחס של מזגן רגיל מפסיק לייצר קור וכשהחדר שוב מתחמם, הוא מופעל מחדש.
לעומת זאת, טכנולוגיית האינוורטר עובדת בצורה אחרת: המדחס המתקדם יודע לייצר תפוקה גמישה בהתאם לתנאים ולצורכי החדר: טמפרטורה קיימת, מספר האנשים הנמצאים בחלל ושטח החדר. אם המדחס מבין שהוא זקוק ל-50 אחוזים מהתפוקה שלו כדי להגיע לטמפרטורה הנדרשת, הוא יגביר או יחליש את התפוקה ויעשה זאת ללא כיבוי והדלקה אלא באופן רצוף.
מה היתרונות של מזגן אינוורטר?
חיסכון בצריכת החשמל – הפעילות הרציפה והמותאמת של המדחס, שמאפשרת הגעה לטמפרטורה הרצויה בזמן קצר מהממוצע, מהווה חיסכון של עד 50 אחוזים מצריכת החשמל.
עמידות ושקט – העבודה הרציפה והשקטה של טכנולוגיית האינוורטר מונעת תקלות ברכיבי המערכת ומאריכה את חיי המזגן, לעומת מדחס רועש של מזגן רגיל שנכבה ונדלק וגורם לשחיקה.
שמירה על לחות יציבה – האינוורטר יכול לווסת את הטמפרטורה בבית לפי עונות השנה כך שלא נרגיש לחות או יובש.
מה זה מזגן מולטי אינוורטר?
מזגן מולטי אינוורטר, שעובד באמצעות טכנולוגיית האינוורטר, מאפשר שליטה במיזוג בכל חדר בנפרד. זוהי מערכת של מזגנים שמחוברים ליחידה חיצונית אחת שמסוגלת לעמוד בתפוקה של כל הבית, בשונה מהתקנת מזגנים עיליים שכל אחד משויך ליחידה חיצונית נפרדת או מזגן מיני-מרכזי שדולק ללא הפסקה וגורם לצריכת חשמל מוגברת.
במזגן מיני-מרכזי אמנם ניתן לסגור את פתחי האוורור ואף להתקין דמפרים בתעלות האוורור, אבל זה לא משפיע על צריכת החשמל. מבחינת מאפיינים, המולטי אינוורטר מאפשר אוטונומיות מוחלטת: בחדר אחד אפשר להדליק את המזגן על קירור ובחדר אחר על חימום, וכל זה מגיע ממדחס אחד השולט על מערכת המזגנים בבית.
בנוסף, את היחידה החיצונית של המולטי אינוורטר ניתן לחבר לעד עשר יחידות פנים שונות ועצמאיות: החל ממזגנים עיליים גלויים ועד יחידות נסתרות בתוך הקיר כמו מאייד לזריקה ישירה, מאייד שמתחבר לתעלות אוורור וקסטה להתקנה בתקרה.
מה זה מערכות VRF/VRV?
מערכות VRF/VRV פועלות בצורה דומה למולטי אינוורטר מבחינת טכנולוגיה ושימוש. טכנולוגיית VRF/VRV, או בשמה המלא Variable Refrigerant Flow, מתאימה את נפח זרימת הגז במערכת באמצעות מדחס אינוורטר וכך משנה את תפוקתו בהתאם לדרישת היחידות הפנימיות של המזגן.
כמו במולטי אינוורטר, מערכות אלה מאפשרות לשלוט בנפרד על הטמפרטורה, מצב העבודה והעוצמה, וכל זאת עם מדחס אחד ויחידה חיצונית מרכזית. ניתן גם להתחבר למערכת בית חכם ולהתקין כמות גדולה של יחידות פנים שונות: מזגנים עיליים גלויים ומזגנים נסתרים מאחורי הנמכות תקרה ונישות בתוך הקיר.
איך מתקינים מזגן מולטי אינוורטר או VRF/VRV?
התקנת מזגן מולטי אינוורטר או VRF דומה במובן מסוים להתקנת מזגן מיני-מרכזי, שכן היחידות הפנימיות (עילי או יחידות נסתרות) מחוברות ליחידה חיצונית אחת. כלומר, תשתיות הגז, המים והחשמל עוברות דרך כל הקירות ומתנקזות למקום אחד.
כמובן שההתקנה הרבה פחות מורכבת במהלך בנייה של בית או דירה, במקרה הזה קבלן השיפוצים וטכנאי המזגנים יכינו את התשתית שכוללת הנמכת תקרת גבס וקידוחים בקירות.
באלו מותגים יש מזגני אינוורטר או VRF/VRV?
כיום רוב מותגי המזגנים המובילים מציעים מבחר של מזגני אינוורטר, מולטי אינוורטר ומערכות VRF/VRV – טכנולוגיות אלו הפכו לסטנדרט של ממש.
המותגים הכי אמינים ומשתלמים, הן מבחינת המחיר והן מבחינת עלות ההתקנה, הם בדרך כלל מתוצרת הארץ: תדיראן, אלקטרה וטורנדו, כאשר אפשר ללכת גם על מותגים יפניים כמו מיצובישי ודייקין שאמנם נחשבים מעולים, אך גם הרבה יותר יקרים.