כל מה שצריך לדעת על רישיון טכנאי גז

תשתית הגז הביתית היא אחת התשתיות החשובות ביותר בבית, לצד מערכת החשמל והמים, ולא כל טכנאי גז יכול לעסוק בתחום. במדריך הבא נסביר באילו תנאים צריך לעמוד טכנאי גז מקצועי על מנת לקבל רישיון

עוד במדריך
מהם סוגי הרישיונות הקיימים? איזו הכשרה עוברים טכנאי הגז? מי מפקח על טכנאי הגז? מה חשוב לדעת כשמזמינים טכנאי גז?

בעל מקצוע שמעוניין להתקין מערכת גז בבית או בבתי עסק ולבצע תיקוני גז חייב לעבור הכשרה ובחינות כדי לקבל רישיון ולעמוד בתנאי הפיקוח של משרד התשתיות.

במדריך הבא נפרט מה הם סוגי הרישיונות הרלוונטיים לעבודה עם מערכות גז ביתיות, איזו הכשרה עובר מי שמעוניין להיות טכנאי גז ומי מפקח על טכנאי הגז המורשים.

מהם סוגי הרישיונות הקיימים?

יש בסך הכול חמישה סוגי רישיונות שמכשירים טכנאי גז לעסוק בתיקון ובתכנון מערכות גז ברמות שונות.

בעוד ששני הסוגים הראשונים רלוונטיים לטכנאי גז מקצועיים שעוסקים במערכות ביתיות, שלושת סוגי הרישיון האחרים קשורים לתכנון מערכות גז מורכבות יותר (דוגמת מפעלים), ולכן לא נעסוק בהם.

מתקין גפ"מ רמה 1 – טכנאי עם הרשאה זו יכול לטפל בכל בעיה שקשור לגז הביתי, מהברז של בלון הגז שמחוץ לבית ועד לתשתית הגז של הבית, כולל כל הנקודות והצרכנים. הוא לא יכול לטפל במערכות גז חיצוניות של כל השכונה, צוברי גז או מכלים.

מתקין גפ"מ רמה 2 – טכנאי זה רשאי לטפל במערכות גז בלחץ גבוה של עד 10 טון גפ"מ (גז פחמימני מעובה). בדרך כלל מערכות גז של מסעדות, בתי עסק או שכונות שלמות שמשתמשות בצוברי גז.

איזו הכשרה עוברים טכנאי הגז?

בנוגע להכשרת טכנאי הגז יש היררכיה ברורה שמאפשרת רק למי שהוכשר כטכנאי רמה 1 וצבר ניסיון כטכנאי גז, להתקדם ולעבור הכשרה כטכנאי גז רמה 2.

מוסדות הלימודים שמאושרות מטעם משרד הכלכלה להכשיר טכנאי גז, בכפוף למבחן חיצוני מטעם המשרד, כוללות מוסדות הכשרה מטעם חברות הגז הגדולות במשק ומכללות להכשרה מקצועית.

הלימודים כוללים בין היתר למידת יחידות פיסיקליות ומדידה, תורת החום, גזים ונוזלים, ידע מקצועי בנוגע לכלי עבודה, למערכות גז, אביזרים ותקנים ישראליים, בטיחות והכשרה מעשית.

תנאי קבלה ללימודים – כדי לקבל רישיון טכנאי גז רמה 1, משרד הכלכלה קבע תנאי סף מינימליים, בהם המכללות השונות אשר מכשירות טכנאי גז מחויבת לעמוד. הדרישה היא לרוב עשר שנות לימוד, כאשר מכללות מסוימות לא מסתפקות בכך ודורשות מהמועמדים בגרות מלאה.

טכנאי גז רמה 1 שירצה להמשיך את לימודיו ולקבל הכשרה נרחבת יותר, יוכל לעשות זאת רק אחרי עיסוק של שנתיים לפחות בתחום.

משך תקופת הלימודים – בין אם מדובר בהכשרה ראשונית של טכנאי, כלומר הכשרה לטכנאי גז רמה 1, ובין אם מדובר בהכשרה מתקדמת יותר לרמה 2, משך הלימודים הוא בין שלושה חודשים לחצי שנה וכולל כ-100 שעות לימוד. 

מי מפקח על טכנאי הגז?

מי שאמון על כל נושא הפיקוח על טכנאי גז הוא מנהל הדלק והגז של משרד האנרגיה. הפיקוח נעשה על ידי קורס ריענון מטעם מנהל הדלק והגז, קורס בן שמונה שעות לפחות, בו טכנאי הגז חייב לקחת חלק אחת לשנתיים.

מה חשוב לדעת כשמזמינים טכנאי גז?

ודאו שטכנאי הגז מורשה - לפני שאתם סוגרים עם טכנאי גז, ודאו שהוא מורשה ומחזיק בתעודה מטעם משרד התשתיות. בקשו ממנו לשלוח למייל או לווטסאפ את התעודה שבה כתוב רישיון לעסוק בעבודות גפ"מ, עם הפרטים הבאים:

1. שם הטכנאי בצירוף תמונה

2. תוקף רישיון

3. מספר תעודת זהות

4. דרגת רישיון (מתקין גפ"מ רמה 1 או 2)

בדקו את המחיר מראש - לפני שטכנאי הגז מגיע לאתר את התקלה, נגיד כשהכיריים לא נדלקות, בקשו ממנו הערכת מחיר לפי השאלות הבאות:

1. כמה תעלה החלפת דיזה?

2. כמה תעלה החלפת מערכת הצתה?

3. כמה תעלה החלפת חיישן בטיחות?

חשוב לציין - כמובן שכל תקלה מצריכה תיקון שונה והחלפה של רכיב אחר. 

התקנת נקודת גז: כל מה שצריך לדעת

צריכים התקנת נקודת גז? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. מתי צריך להתקין נקודה חדשה, איך מתנהלים מול טכנאי הגז וכמה עולה התקנת נקודת גז? כל התשובות בפנים.

הזזת נקודת גז: כל מה שצריך לדעת

עושים שיפוץ וצריכים הזזת נקודת גז? הגעתם למקום הנכון, אנחנו נלווה אתכם לכל אורך הדרך. מתי צריך הזזת נקודת גז, איך מתנהלים מול טכנאי הגז וכמה יעלה לכם הזזת נקודת גז? כל התשובות לפניכם.

החלפת ברז גז: כל השלבים עד לפתרון

צריכים החלפת ברז גז? אנחנו נלווה אתכם בכל הצעדים. נסביר מתי צריך להחליף ברז גז, איך מתנהלים מול טכנאי הגז וכמה זה יעלה לכם? התשובות לפניכם.

הכיריים לא נדלקות: כל השלבים בדרך לפתרון

הכיריים לא נדלקות? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים טכנאי גז, איך מתנהלים מולו וכמה יעלה לכם לתקן כיריים שלא נדלקות? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow

שאלות נפוצות

האם טכנאי גז צריך רישיון? 
טכנאי גז, בניגוד לטכנאי מזגנים, דודי שמש ואחרים, מחויב להחזיק רישיון מטעם משרד התשתיות. זה מאפשר לו לעסוק בתיקון תקלות והתקנת מערכות גז, קטנות או גדולות, תלוי בסוג הרישיון. יש כמה סוגי רישיונות, הנפוצים ביותר הם מתקין גפ"מ רמה 1 (תשתית הגז הביתית בלבד) ומתקין גפ"מ רמה 2 (שכונות, בתי עסק). ההכשרה של טכנאי הגז מתבצעת בפיקוח משרד הכלכלה והיא לוקחת בין שלושה לשישה חודשים. 
איך יודעים אם טכנאי הגז מורשה?
לפני שסוגרים עם טכנאי גז, אפילו אם מדובר בתקלה פשוטה, חשוב לוודא שהוא מחזיק ברישיון מטעם משרד התשתיות, כי עם גז לא מתעסקים. בשיחת הטלפון עם הטכנאי, דרשו ממנו לשלוח למייל או לווטסאפ תעודה שבה כתוב רישיון לעסוק בעבודות גפ"מ, ומתחת הפרטים הבאים: שם הטכנאי בצירוף תמונה, תוקף רישיון, מספר תעודת זהות, דרגת רישיון (מתקין גפ"מ רמה 1 או 2).