המדריך לבחירת שיש למטבח
שיש הוא הכוכב של המטבח, הוא מה שתופס העין ומה שיוצר תחושת יוקרה או תחושת חמימות. אך מעבר ליופיו, השיש הוא גם משטח עבודה פרקטי, ולכן חשוב שתכירו את תכונותיהם של משטחי השיש השונים לפני ההתקנה
משטח שיש הפך עם השנים למרכיב משמעותי, אם לא המשמעותי ביותר בעיצוב המטבח. אם בעבר המטבחים היו מתוחמים כחדרים נפרדים מהבית, היום הם הפכו לחלק אינטגרלי מהבית, מה שהעלה את מעמדו של השיש לגבהים חדשים.
מעבר לחשיבות השיש בכל הנוגע לעיצוב, הוא צריך להוות משטח עבודה פרקטי ולענות לצרכים השונים בבית. במדריך הבא נסביר מה חשוב לדעת על התקנת שיש, אלו סוגי שיש קיימים, איך משלבים את השיש עם הכיור והכיריים והאם מקבלים אחריות על התקנת שיש?
מה חשוב לדעת על התקנת שיש?
עובדה שכדאי שתדעו כשאתם ניגשים לרכוש שיש למטבח שלכם, היא שלא תמיד תשלמו בדיוק על מה שאתם מקבלים.
רוחב השיש הסטנדרטי הוא 60 ס"מ, ובמידה ותרצו לרכוש שיש ברוחב הזה – תשלמו מחיר של שיש ברוחב 60 ס"מ.
עם זאת, במידה ותרצו לרכוש שיש ברוחב של 90 ס"מ, תופתעו לגלות שהמחיר שאותו תצטרכו לשלם הוא כפול.
ההיגיון שעומד מאחורי המודל הזה הוא שכל פלטה היא ברוחב של 60 ס"מ, כך שאין זה משנה אם אתם מבקשים תוספת של 10 ס"מ או של 60 ס"מ לרוחב הסטנדרטי – כל תוספת תוביל לתשלום כפול.
דבר נוסף שכדאי לדעת לפני הרכישה הוא שגודל השיש צריך להיות ריאלי גם בכל הנוגע להובלה אל תוך הדירה. משטח שיש אותו לא ניתן להכניס אל הדירה ייחתך ויורכב בחלקים, מה שעשוי לפגום במראהו האחיד והמרשים.
אלו סוגי שיש קיימים?
שיש אבן קיסר - שיש נפוץ במיוחד שמיוצר בישראל מאבן קוורץ, אלמנט חזק וטבעי בעל עמידות. הקיסר אינו נחשב יקר, בעל גימור מט ומבריק ומגיע בשלל עיצובים וגוונים. שיש קיסר אינו עמיד לטמפרטורות גבוהות ומומלץ שלא להניח עליו דברים חמים, אבל בניגוד לסוגי שיש אחרים מקבלים עליו אחריות לכל החיים.
שיש גרניט - שיש שמיוצר מחומר טבעי שעובר תהליך וולקני שהופך אותו לעמיד במיוחד לחום, שריטות וכתמים. בזכות אופן הייצור שלו, לכל משטח מראה ייחודי וטבעי שמקנה לו אופי משלו.
עם זאת, שיש גרניט נחשב ליקר לעומת סוגי שיש אחרים, עשוי להישבר או להיסדק בעקבות לחץ גדול ועלול לספוג נוזלים בגלל הנקבוביות שיש לו.
שיש חברון - מדובר בשיש טבעי שעשוי מאבן גיר ומקורו בישראל, נחשב לבחירה זולה יותר מסוגי שיש אחרים ומתאים למטבחי חוץ בגלל עמידותו לשמש. הוא מתאפיין במראה אחיד ונקי ויכול להחזיק מעמד שנים רבות ללא היסדקות או שחיקה.
מבחינת חיסרונות, לשיש חברון אין מגוון רחב של עיצובים ודגמים והוא בעל כושר ספיגה גבוה לכתמים. כמו כן, מומלץ ללטש אותו אחת לחמש שנים.
שיש אוניקס - מדובר באבן גבישית ייחודית שנוצרת במעמקי האדמה ובעלת מינרלים טבעיים. שיש זה נחשב ליקר ויוקרתי, מעוצב ואלגנטי, הרבה בזכות המראה השקוף המרשים שלו.
החיסרונות של האוניקס: רגישות לשריטות וספיגת כתמים בגלל הנקבוביות, מה שמצריך תחזוקה שוטפת ומריחת סילר אחת לשנה.
איך משלבים את השיש עם הכיור והכיריים?
האלמנטים שאמורים להשתלב בשיש – כמו הכיור, הכיריים ובר המים, יכולים להערים קשיים בכל הנוגע להתקנת השיש.
קחו בחשבון שהכיריים צריכות להיות גבוהות מהשיש כדי למנוע חלחול נוזלים בחיבור עם השיש.
לעומתן, הכיור צריך להיות בגובה השיש או מעט נמוך ממנו על מנת שיהיה ניתן לגרוף את המים אל תוך הכיור.
בנוסף, כדאי מאוד שהכיריים והכיור יהיו כבר מותקנות בעת התקנת השיש. כך מתקין השיש יוכל לבצע חיתוך מדויק לפי מידות הכיור והכיריים, כך שיתאימו למשטח.
מבחינת עיצוב, מעצור מים (קאנט) אולי לא נחשב לאלמנט העיצובי המרשים ביותר במטבח, ובשנים האחרונות לקוחות רבים בוחרים בשיש ישר ללא מעצור, אך במידה ומדובר במטבח פעיל במיוחד ההמלצה היא לא לוותר עליו.
האם מקבלים אחריות על התקנת שיש?
האחריות ניתנת בהתאם לסוג השיש ולאיכותו. שיש חברון למשל יקנה לכם אחריות של שנים בודדות בלבד, כאשר שיש אוניקס וגרניט יספקו לכם אחריות ארוכה יותר.
שיש אבן קיסר נחשב לעמיד ולאיכותי ביותר מבין משטחי השיש הסינתטיים השונים. היתרון המשמעותי של שיש קיסר הוא אחריות לכל החיים, זאת בתנאי שהמשטח עובד והותקן על-ידי מעבד מורשה מטעם החברה.
עם זאת, גם כשמדובר בשיש קיסר, וגם כשמדובר בסוגי שיש אחרים, האחריות תמומש רק במידה והשתמשתם במשטח על פי הוראות היצרן ולא הנחתם עליו סירים רותחים שגרמו לסדק או ניקיתם באקונומיקה וחומרים חומציים אחרים.