לא רק בזמן שיפוצים: המדריך המלא על החלפת שיש במטבח
החלפת שיש במטבח היא עבודה מורכבת שדורשת תכנון נכון ותקציב מסודר. בשונה מעבודות שיפוצים אחרות, את החלפת השיש תוכלו לעשות גם אם אין תקלה או נזק, אלא רק לצורך ריענון וחידוש של המטבח.
משטח השיש במטבח הוא משטח מרכזי ולכן, בחירה במשטח חדש תשפיע באופן ישיר על הנראות של המטבח כולו וגם על סגנון העיצוב של הבית. כחלק מתהליך ההחלפה, תצטרכו לקחת בחשבון את אופי המטבח ורמת השימוש בו, תוך בחירה בסוג המשטח שילווה אתכם לטווח ארוך.
לפני שניגשים להחלפת השיש, חשוב להקפיד על תקציב מסודר שיכלול בתוכו את סוג השיש החדש, העבודות הנלוות וזמן העבודה הכולל. כל מה שחשוב לדעת על החלפת שיש במטבח, במדריך שלפניכם.
מתי ואיך: הדברים שחשוב לקחת בחשבון לפני שמחליפים את השיש
כאמור, החלפת השיש הקיים היא עבודה גדולה ומורכבת שתכלול בתוכה תכנון מוקפד לצד הוצאה כספית לא קטנה שתושפע בעיקר מגודל המטבח והמשטח הקיים ומסוג העבודה הנדרשת לביצוע.
לעיתים, במסגרת החלפת השיש תבוצע התקנה של אי במטבח המאפשר עיצוב חדיש לצד פונקציונליות ועבור עבודה כזאת, תצטרכו להתכונן היטב מראש.
ברוב המקרים, החלפת השיש במטבח תתבצע עקב הרצון להחליף את השיש הישן והבלוי ועל מנת להפוך את מראה המטבח ליותר מודרני ויוקרתי. בחירה בשיש איכותי, לצד הקפדה על תחזוקה נכונה תבטיח לכם שנים ארוכות של שקט ושל שימוש ללא חשש לבלאי ולנזקים.
לפני ההחלפה, מומלץ להכין תקציב מסודר ומפורט לצד כלל העבודות הנלוות (שידועות לכם) שיבוצעו בזמן התהליך.
המקרים שמחייבים את החלפת השיש הקיים
מעבר לחידוש המטבח והמראה הכללי של הבית, ישנם מקרים שיחייבו אתכם בהחלפה (גם אם לא תכננתם):
כאשר נגרם נזק לשיש: במקרה שבו זיהיתם נזקים בשיש כמו: סדרים עמוקים לאורך השיש, התפוררויות או כתמים קשים שנספגו בתוכו ולא ניתנים להסרה, כדאי לשקול את החלפת השיש מתוך ההבנה שנזקים שנשארים לאורך זמן אינם ניתנים לטיפול.
עקב שחיקה וחוסר נוחות בזמן השימוש: עם הזמן, השיש צובר שריטות וסימני שפשוף שהופכים את השיש למחוספס ואת השימוש בו לפחות נוח לעבודה ולניקיון.
כדי להגדיל את הפונקציונליות: מקרה נוסף שבגינו תחליפו את השיש הקיים לכם, הוא הגדלת משטח העבודה והתאמתו לצרכים שלכם. במקרים שבהם השיש קטן מידי, תוכלו להחליף את השיש ולהתאים אותו למידות החדשות שתואמות אליכם.
בעקבות בחירת סגנון עיצוב חדש: אם החלטתם לעצב מחדש את הבית ואת ארונות המטבח, ייתכן והשיש הקיים כבר לא יתאים לסגנון העיצובי. במקרה כזה, בחירת השיש החדש צריכה להתאים לעיצוב הקיים.
פירוק והרכבה: תהליך החלפת השיש שלב אחר שלב
החלפת השיש במטבח מכילה בתוכה עבודות נלוות נוספות כמו פירוק השיש הקיים, מדידות חדשות, הכנות וחיתוכים ולבסוף, את התקנת משטח השיש החדש.
תחילה, ועוד לפני שקבלן השיש מגיע אליכם לביצוע העבודה דאגו לשלוח לו תמונות של המטבח ושל השיש הקיים לכם ממספר זוויות שונות. כך, הוא יוכל להעריך את גודל העבודה ולתת לכם הצעת מחיר התחלתית.
לאחר סגירת המחיר והבנת התהליך וכלל העבודות הנדרשות, תצטרכו לבחור את סוג השיש החדש ואת צבעו. לאחר מכן, יגיע הקבלן לבצע מדידות מדויקות במטבח בעזרת מכשיר מדידה דיגיטלי.
משלב המדידה ועד השלב שבו תתחיל העבודה, ישנו טווח המתנה שנע לרוב בין 7 ל-14 ימי עסקים. זמן ההמתנה מורכב משליחת השיש למפעל לחיתוך מדויק על פי מכשירי החשמל והארונות הקיימים לכם במטבח.
עם קבלת השיש החדש, יפרק הקבלן את השיש הקיים לכם וידאג גם לפינוי שלו. חשוב לשים לב ששיש הוא לא פסולת רגילה ולכן, לא ניתן פשוט להשליך אותה לפח בחוץ. אם תרצו, ניתן יהיה לפרק ולהרכיב את השיש החדש באותו יום עבודה.
בסיום העבודה ועם ההתקנה, על קבלן השיש לוודא את האיטום ולמרוח שכבת סילר כדי לתת לו הגנה נוספת מפני לחות וכתמים.
האותיות הקטנות: מה חשוב לקחת בחשבון בזמן התהליך?
כאמור, החלפת השיש הקיים היא עבודה שמורכבת ממספר שלבים וכוללת בתוכה עבודות נלוות ולכן, חשוב לקחת בחשבון שעל פירוק השיש לדוגמה, לא תקבלו אחריות מטעם קבלן השיש. כלומר, במידה וייגרם נזק במסגרת השבירה של השיש הקיים, תוכלו לגלות את זה רק בסיום הפירוק (כמו נזק בשכבת הקרמיקה או באינסטלציה).
אם החלטתם לשדרג את המטבח ולהחליף את השיש (וגם במקרים שאין לכם ברירה), שקלו להחליף גם את הכיור והברז באותה הזדמנות. מעבר ליצירת מראה אחיד יותר לכל השטח של השיש והכלים הסניטריים שמקיפים אותו, ההחלפה תהווה פתרון יעיל לבעיות אינסטלציה (שנגרמו בגלל הפירוק או שכבר היו קיימות).
מלבד ההכנות השונות ופירוק השיש הישן, קחו בחשבון גם את המכשירים או האלמנטים שנמצאים מחוברים לשיש. כמו כל המשטח, גם הם יפורקו בזמן העבודה ולכן, כדאי לשים לב לדברים אלו עוד בשלב התכנון המקורי ולהיערך בהתאם.
החלפת שיש במטבח: כמה זה עולה ומה משפיע על המחיר?
תמחור העבודה משתנה בהתאם להיקף הפרויקט והסיבה שבגינה החלטתם להחליף את השיש. כלומר, אם מדובר על החלפת שיש במסגרת עבודה שיפוצים, השיש יחושב במסגרת התקציב הגדול של כל השיפוץ יחד עם כלל העבודות מסביב.
אולם, במקרה שבו החלטתם לערוך שינוי במטבח בלבד ובמסגרתו להחליף את השיש הקיים, המחיר ישתנה וישפע בעיקר מגודל השיש החדש והסוג שלו. כך לדוגמה, אם בחרתם בהתקנה של אי במרכז המטבח, העלות תהיה יקרה ושונה מהחלפה של משטח השיש שמתחת לכיור.
בנוסף, במסגרת העלות הכוללת יש להכניס את פירוק השיש הקיים ואת החלפת הכלים הסניטריים (אם יהיה צורך או אם תחליטו להחליף). עם זאת, הגורם שישפיע משמעותית על המחיר יהיה גודל השיש החדש והסוג שלו. ככל שתבחרו באבן יוקרתית יותר כך המחיר ייתייקר בהתאם.
השיש הנפוץ ביותר עשוי מאבן קיסר והמחיר שלו נע בין 1,500 ל-2,500 שקל למטר רץ. אולם, אם תחליטו לקחת אבן גרניט תוכלו להוריד את המחיר לטווח שינוע בין 1,500 ל-1,800 שקל. עבור פירוק השיש תשלמו בין 700 ל-1,000 שקל.