לפני החורף: כך תמנעו את הופעת העובש בקירות הבית
עובש הוא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בתחזוקת הבית, המשפיע לא רק על המראה האסתטי של הקירות והמשטחים, אלא גם על בריאות בני הבית.
הוא מתפתח בשילוב של לחות גבוהה, טמפרטורה נוחה ומצע מתאים כמו: קירות, משטחי עץ או בדים. העובש דורש טיפול מיידי כיוון שהוא עלול לגרום לבעיות נשימה ולאלרגיות שונות לצד מראה בית מוזנח.
במדריך הבא, נסקור את חללי הבית השונים ונציע טיפולים מונעים שיעזרו לכם להתמודד עם הופעת העובש בקירות ממש לפני תחילתו של החורף. כל הדרכים לטיפול, במדריך שלפניכם.
מתחילים בחדרים הרטובים: איך נמנע לחות שמובילה לעובש?
החדרים שבהם נפגוש לחות מוגברת שתוביל גם לרטיבות ועובש הם חדרי הרחצה, השירותים והמטבח. בחללים אלו, הלחות גבוהה ומגיעה משימוש במים חמים ומאדי הבישול השונים שנלכדים בקירות ומפתחים עובש ורטיבות.
אחת הדרכים האפקטיביות ביותר להתמודד עם הבעיה, היא בעזרת התקנה של ונטה המיועדת לשחרור האוויר שנמצא בלחות. מערכות אלו מסייעות לנתב את האוויר החוצה במהירות, במיוחד בחדרי הרחצה הסגורים שבהם חלונות אינם זמינים.
בהנחה ואין לכם מקום מתאים לונטה, תצטרכו להקפיד על פתיחת החלונות במהלך או עם סיום הרחצה על מנת לשחרר את כמות הלחות שנמצאת בחדר.
בנוסף, וודאו שמערכות האוורור הותקנו בצורה חכמה – כלומר, בסמוך לתקרה, שם החום והלחות נוטים להצטבר.
ממשיכים בקירות החיצוניים: המגן הראשון של הבית כולו מפני רטיבות
כאמור, הדרך המהירה ביותר להגן על הבית מפני רטיבות וחדירת מי הגשמים, היא בעזרת שמירה ותחזוקה נכונה של האיטום בקירות החיצוניים.
עבודת האיטום היא אחת מהעבודות הראשונות שנעשות במבנה, אולם עם הזמן הוא נוטה להישחק ולהיחלש במיוחד בתנאי מזג האוויר הישראליים שמשתנים לעיתים בקיצוניות. הזנחה של האיטום והעדר תחזוקה שוטפת תוביל לכך שהמים יחלחלו פנימה, יגרמו לכתמי עובש על הקיר ואף להתנתקות של הטיח ושל הצבע.
כדי להבטיח שהבית כולו יישאר יבש ויהיה בטוח לאורך כל החורף, הקפידו לערוך בדיקות של הקירות החיצוניים עוד לפני תחילתו של החורף, ונסו לאתר סדקים, חורים או כל בלאי שנראה לעין ותקנו אותו בעזרת סילר, או צבעים עמידים במים שיספקו הגנה לקיר.
מעבר לטיפול בסדקים קיימים, חשוב לקחת בחשבון גם את האזורים הנסתרים יחסית, כמו: החיבורים שסביב החלונות והדלתות, שעשויים להזדקק לאיטום חדש. השקעה בבדיקות ובאיטום תחסוך לכם עוגמת נפש לצד עלויות תיקון גבוהות.
בעזרת צבע ובידוד מתאימים: הדרכים הנוספות להתמודדות
בניגוד למה שנהוג לחשוב, הצבעים שבהם נצבע את קירות הבית הם מזמן לא רק אלמנט עיצובי אלא, יהיו אלו שיעזרו לנו להתמודד עם העובש והלחות שנקלעים בקירות ובתקרות וכיום, תוכלו למצוא חומרים אנטי-בקטריאליים ואנטי-פטרייתיים, המעניקים לקירות שכבת הגנה לזמן ארוך.
למעשה, שימוש בצבעים ייעודיים לחללים רטובים, כמו חדרי הרחצה והמטבחים, יאטו ואף ימנעו את הופעת כתמי העובש.
צבעים אלו, מכילים רכיבים הדוחים לחות ומונעים את התפתחות הפטריות והעובש. בנוסף, הם עמידים בפני ניקיון וזה מה שהופך אותם לאידיאליים עבור חללים עם נטייה מוגברת לרטיבות.
בחירת הצבע הנכון חשובה לא פחות מאופן היישום שלו. ועוד לפני, מומלץ לוודא כי הקירות מוכנים לצביעה. איך? בעזרת ניקוי יסודי שלהם, תיקון הסדקים שבהם ובעזרת יישום של שכבת פריימר התומכת בעמידות הצבע לאורך זמן.
תיקון נזילות וסדקים במבנה: ניגשים לטיפול בשורש הבעיה
אחת הדרכים הבולטות לזיהוי של נזילות נסתרות תהיה באמצעות בדיקה מקצועית עם מצלמה תרמית או בעזרת גלאי לחות, שיכולים להצביע בדיוק על מוקד הנזילה והרטיבות. נזילה בצנרת או רטיבות בקירות חיצוניים היא לא רק עניין אסתטי והיא מצריכה טיפול יסודי שמתחיל עם עצירת הנזילה וממשיך עד לאיטום הקיר עצמו.
כאשר מדובר בסדקים, גם אם הם נראים שוליים, חשוב לטפל בהם בעזרת חומרים גמישים ועמידים המותאמים לשינויי הטמפרטורות. סדקים שאינם מטופלים נכון או מוזנחים עלולים להתרחב עם הזמן ולאפשר את חדירת המים, בעיקר בעונת החורף.
ממקמים נכון את הרהיטים: מאפשרים לקירות לנשום
אחת הטעויות הנפוצות ביותר שמובילות להתפתחות עובש היא הצמדת רהיטים גדולים וצפופים, כמו ארונות או ספות, לקירות החיצוניים. הקירות החיצוניים נוטים להיות קרים יותר ומכאן גם לחים יותר, במיוחד בעונת החורף, כך שהצמדת הרהיטים ללא מרווח מספק עלולה לגרום לכך שהלחות תצטבר מאחוריהם, מבלי שנוכל להבחין בכך בזמן.
כדי למנוע את הבעיה, נסו לשמור על מרחק מינימלי של כמה סנטימטרים בין הרהיטים השונים לבין הקיר, כך שתהיה זרימת אוויר חופשית שתסייע למנוע עיבוי לחות. פתרון נוסף, הוא לוודא שהרהיטים עצמם לא נוגעים ישירות ברצפה, במיוחד באזורים רטובים או מרפסות סגורות, ולשקול שימוש ברגליים מוגבהות.
שומרים על אוויר נקי: מטפלים נכון במערכות האוורור בבית
מערכות האוורור והחימום עובדות ללא הפסקה בעונת החורף, אך אם לא יתוחזקו כהלכה, הן עלולות להפוך למוקד שבו הצטברו עובש ולחות. פילטרים במזגנים, למשל, צוברים חלקיקי אבק ולחות המסגרת פעילותם, ואלה יוצרים קרקע פורייה להתפתחות פטריות ועובש, שיכולים להתפשט ברחבי הבית.
כדי למנוע זאת, חשוב להקפיד על ניקוי קבוע של הפילטרים. מומלץ להוציא אותם, לשטוף במים פושרים עם סבון עדין, לייבש היטב, ולהחזירם למקומם. פעולה פשוטה זו לא רק תמנע את הצטברות העובש, אלא גם תשפר את יעילות המערכת ותבטיח זרימת אוויר נקייה ובריאה יותר.
בנוסף, מומלץ לבדוק את תקינות הצינורות ומערכות ההולכה במזגנים. לעיתים, הלחות שמצטברת בתוכם עלולה להוביל לבעיות חמורות יותר כמו נזילות ורטיבות בקירות הסמוכים. יחד עם תחזוקה עונתית של המערכות – בין אם באופן עצמאי ובין אם על ידי טכנאי מוסמך – תחסוך לכם תקלות ותבטיח סביבה נקייה ונעימה לכל אורך החורף (והקיץ).