לכידת חולדות: כל הדרכים להיפטר מהמטרד
הן ערמומיות, נושאות מחלות ומכרסמות חוטי חשמל, צנרת ורהיטים: חולדה יכולה להיות מטרד רציני בבית – כך תיפטרו ממנה. מדריך מלא ומפורט שמלווה אתכם בכל צעד
חולדה היא מכרסם ערמומי ונושא מחלות שמסוגל לפלוש לבית שלכם בדרכים רבות, לפזר צואה ולעשות נזק לחוטי חשמל, לצנרת ולרהיטים. בקיצור, מדובר במטרד רציני שחייבים לטפל בו.
בישראל נפוצים שני סוגים: חולדה מצויה או בשמה הנוסף, חולדת העליות (אפשר למצוא אותה בעיקר בעליות גג); וחולדת החוף, שנחשבת לאינטליגנטית וקשה יותר ללכידה ופועלת בעיקר במערכת הביוב ובמחילות.
במדריך הבא נבדוק איך יודעים שיש חולדה בבית, איך אפשר ללכוד חולדה לבד, איך מדביר מקצועי לוכד חולדה, מה משפיע על מחיר לכידת חולדה ומה האחריות, ואיך ניתן למנוע פלישת חולדות לבית?
איך יודעים שיש חולדה בבית?
חולדה בבית, מכרסם נושא מחלות שעושה נזק לדלתות ולחוטי חשמל, היא מטרד גדול יותר מעכבר תמים שהסתנן, ולכן חשוב שנדע להבדיל בין השניים:
גודל – החולדה גדולה יותר מעכבר באופן משמעותי ומגיעה לגדלים של עשרה סנטימטר ויותר. הגודל הממוצע של העכבר הוא ארבעה סנטימטר בלבד.
מראה חיצוני – לחולדה יש זנב ארוך ועבה, הראש והאוזניים שלה מחודדים והפרווה חלקה. לעכבר יש זנב דק בהרבה, אוזניים עגולות וראש קטן ומשולש.
התנהגות – החולדה אוהבת לשייף את השיניים שלה ולכן היא מכרסמת כל דבר שנקרה בדרכה: חוטי חשמל, משקופים, מזון, צנרת, רהיטים, פלסטיק וכו'. הכרסומים של עכבר הם מזעריים ופחות מורגשים.
גללים – החולדה משאירה בבית גללים בצורת אורז, רק גדולים יותר, ובדרך כלל באותם מקומות. לכן, אם ניקיתם את המקום והצואה הופיעה שוב – החולדה עדיין בבית. טיפ נוסף: גם ריח של שתן מהווה אינדיקציה לכך שיש חולדה בבית. הגללים של העכבר נראים דומה, אך קטנים יותר באופן משמעותי.
איך אפשר ללכוד חולדה לבד?
מלכודת כלוב – שיטה הומנית זו מאפשרת ללכוד את החולדה באמצעות הנחת במבה או חתיכת נקניק ולשחררה רחוק מאוד מהבית כדי שלא תחזור.
מלכודת קפיץ – מלכודת שתגרום למותה המיידי של החולדה ברגע שהיא תיתפס בה.
מלכודת דבק – זו מלכודת פחות מומלצת והכי פחות הומנית, שכן החולדה מכרסמת את הרגליים של עצמה כדי להיחלץ וברוב המקרים היא מתה בייסורים.
מלכודת אלקטרונית – מלכודת זו נחשבת להומנית ביותר בגלל שאין פגיעה פיזית בחולדה, ועובדת באמצעות שדר תדרים מיוחד וצורם שגורם להן להתרחק מהאזור. עם זאת, זו מלכודת שפחות מתאימה לבתים פרטיים עם בעיה מקומית ומומלצת יותר באזורי תעשייה בעלי שטח גדול.
איפה מניחים את המלכודות – לפני הכל, מומלץ לקנות מלכודות איכותיות ואפילו להתייעץ עם מדביר מקצועי. את המלכודות יש לפזר בצמוד לקירות ולהניח במרכזו במבה או חתיכת נקניק.
איך לוכד חולדות מקצועי לוכד חולדות?
דבר ראשון, לוכד חולדות מקצועי – חשוב לוודא שהוא מחזיק ברישיון מטעם המשרד להגנת הסביבה – ינסה לזהות אם מדובר בחולדה אחת שחדרה לדירה, ואז אפשר להשתמש במלכודות פשוטות יותר, או במכת חולדות ואז עדיף לבצע פעולות ניטור ולכידה באמצעות תיבות האכלה.
איך מדביר חולדות מקצועי לוכד עם תיבות האכלה?
תיבות האכלה הן קופסאות ייעודיות למטרת לכידת חולדות או עכברים, והן מכילות רעל שמשפיע עליהן תוך כמה ימים והורגת אותן. התיבות סגורות ואין סכנה שילדים או חיות מחמד ייכנסו אליהן.
שימוש בתיבות האכלה נעשה על-ידי מדביר מוסמך בלבד והוא כולל מספר שלבים שיכולים לקחת גם חודשים:
שלב ראשון – תיבות ההאכלה יפוזרו על-ידי המדביר בכמה מקומות נסתרים מסביב הבית, ללא גישה נוחה לדיירים. שימו לב: חשוב שהמדביר יראה לדיירי הבית איפה הוא פיזר את התיבות כדי שיידעו להתרחק מהן.
שלב שני – ביקורת של המדביר אחרי 10 עד 14 ימים, ובדיקה אם הרעל שהוא הניח בתיבות נאכל או לא. לפי בדיקה זו, המדביר יודע אם כמות החולדות ירדה או נעלמה לגמרי.
במקרה שאין בכלל רעל בתיבות, המדביר ימלא אותן מחדש וישוב לביקורת תוך שבועיים. אם בביקור הבא של המדביר כמות הרעל תישאר זהה, זה אומר שהבעיה נפתרה.
אז מה עלינו לעשות במהלך ההדברה? חשוב לשים לב לסימנים שיצביעו על הימצאות חולדות בבית וסביבו, כמו גללים וכרסומים בולטים.
שלב סופי – בסיום התהליך, המדביר אחראי לאסוף את כל תיבות ההאכלה ולוודא פעם נוספת שאין חולדות בסביבה.
מה משפיע על מחיר לכידת החולדות והאם יש אחריות?
מחיר הדברת חולדות – הדבר המרכזי שמשפיע על המחיר הוא אופי השטח בו מתבצעת העבודה. הדברה בבית צמוד קרקע תעלה בערך 40 אחוזים יותר מהדברה בדירה, זאת בשל הצורך ביותר מלכודות ורעל.
אחריות של הדברת חולדות – האחריות על הדברת חולדות תלויה בכמה דברים. ברוב המקרים, מדביר מקצועי ייתן אחריות של עד שישה חודשים על ההדברה. טיפ חשוב: מומלץ לוודא מראש שהאחריות ניתנת ולדרוש זאת בכתב.
במקרים שבהם ההדברה נעשתה בבית פרטי שסמוך לשדה פתוח או בדירה מעל חנות מזון, המדביר כנראה לא ייתן אחריות בשל הסבירות שהחולדות יחזרו.
גם אם מדביר לא נתן אחריות, אנחנו מצפים ממנו שיחזור במקרה שהחולדות שבות לבית או לדירה תוך מספר ימים, ולא יגבה על כך תוספת תשלום.
איך מונעים כניסת חולדות לבית?
אטמו פתחים בבית – החולדה נמצאת במחילות, בצנרת ובביוב ויכולה להגיע אפילו דרך עצים, לכן חשוב מאוד לאטום את כל הפתחים ולדאוג לסגור את הדלתות והחלונות (בעיקר בבתים פרטיים). במקרה של שיפוץ, תדאגו שהקבלן יאטום את כל הפתחים או הסדקים.
טפלו במקורות מים – חולדות נמשכות למקורות מים, לכן חשוב לסגור צינורות דולפים, לא להשאיר דליים עם מים ולוודא שאין שלוליות מהגג.
לא להשאיר מזון – חשוב לחסום כל גישה למזון בבית ולדאוג שהוא יהיה מאוחסן וסגור, כי החולדה אוהבת לכרסם ומחפשת אותו. בנוסף, דאגו לכך שהפחים מחוץ לבית סגורים ואטומים.
תחזוקת הגינה – שמרו על תחזוקה שוטפת של הגינה: ניקוי פסולת, גיזום העצים, קיצוץ עשבים. שימו לב שהחולדה אוהבת לאכול פירות, אז דאגו לאסוף אותם מהאדמה.
טיפול בסביבת הבניין – במקרה שאתם מזהים חולדות באזור המגורים שלכם, הזעיקו את העירייה כדי שתבצע הדברה במערכת הביוב או תשים תיבות האכלה מסביב לשטח הבית או הבניין.