מטבח מתוקתק: התקלות הנפוצות בתנורי אפייה
תנור האפייה הוא אחד המכשירים החיוניים ביותר במטבח שלנו. הוא משמש אותנו באופן יום יומי לאפייה, לבישול ולחימום מזון. למרות אמינותם הגבוהה של רוב תנורי האפייה, אנחנו עדיין עלולים להיתקל בתקלות שונות שמשבשות את פעילותם התקינה.
החגים בדרך ואיתם מתחילה גם עונת הבישולים. וכדי שלא תמצאו את עצמכם נלחמים עם תנור מקולקל, הכנו עבורכם מדריך מקיף המאגד בתוכו את כל התקלות הנפוצות שכדאי להכיר.
מה אפשר לעשות לפני שמזמינים טכנאי תנורים, אילו תקלות חוזרות על עצמן ברוב התנורים ואיך תדעו לאתר אותן? כל התשובות במדריך הבא.
לפני הזמנת הטכנאי: הפעולות שיעזרו לכם לתפעל את התנור בעצמכם
תחילה, חשוב לדעת שישנן מספר פעולות פשוטות אותן תוכלו לבצע בעצמכם וכך, לחסוך את עלות הביקור של הטכנאי:
בדקו את תקינות שקע החשמל: הפעלתם את התנור ולא זיהיתם אור או חום? קיימת אפשרות שהבעיה היא בשקע החשמלי אליו מחובר התנור ולאו דווקא בתנור עצמו. ולכן, כדי לבדוק את זה, נתקו את התנור מהשקע ונסו לחבר אליו מכשיר חשמלי אחר.
במידה והמכשיר החדש שחיברתם לא עובד, הבעיה בשקע ותצטרכו להזמין חשמלאי מוסמך שיבדוק את השקע ויתקן אותו.
אולם, במצב שבו המכשיר עובד בצורה תקינה, ייתכן שמקור התקלה הוא בתנור ומכאן, תצטרכו להיעזר בטכנאי תנורים מקצועי.
אפסו את הטיימר: במצב שבו הדלקתם את התנור אך, לא זיהיתם פעולת חימום כעבור מספר דקות, נסו להעביר את התנור למצב ידני (בעזרת לחיצה על הכפתור המתאים) ולאחר מכן, עם איפוס השעון, התנור עתיד לחזור לפעילות תקינה.
הקפידו על ניקיון תדיר של התנור: מלבד שמירת החלקים השונים של התנור אותה תשיגו באמצעות ניקיון מתאים, תוכלו גם למנוע מצבים של ריחות לא נעימים או אפילו ריחות של שריפה שיגרמו לכם לחשוב שישנה תקלה חמורה.
התנור לא מחמם? ייתכן שמדובר על תקלה בגוף החימום
התקלה המעיקה והנפוצה ביותר בתנורי האפייה, היא כמובן כשהתנור לא מחמם כמו שצריך או חלילה, גורם לקצר חשמלי.
במצב כזה, רוב הסיכויים שאחד מבין גופי החימום של התנור תקול ויש צורך בבדיקתו והחלפתו. ישנן כשלוש סיבות עיקריות העלולות לגרום לתקלה בגוף החימום.
הראשונה, היא מגע של אחד מהם עם מים או שריפה שמקורה בקצרים חשמליים חוזרים. השנייה, חוסר שימוש ארוך בתנור. במצב כזה, היעדר השימוש עלול לגרום להצטברות של לחות בתוך חלקי התנור הפנימיים ועם הפעלתו, הוא יוביל לקצר חשמלי שיכול לשרוף את גוף החימום.
ואילו הסיבה השלישית, תהיה דווקא שימוש רב בתנור. כלומר, גם במצב שבו תנור האפייה עובד שעות נוספות, ישנה סבירות גבוהה לכך שגוף החימום יתקלקל מהר יותר. שכן, חשוב לקחת בחשבון שתקלה בגוף החימום לא חייבת להוביל להחלפה של כל גופי החימום בתנור ולכן, חשוב לבדוק זאת מול טכנאי תנורים מקצועי.
התנור חם מידי? הגיע הזמן לבדוק את התרמוסטט
תנור האפייה כולל בתוכו תרמוסטט שתפקידו להפסיק את חימום התנור עם הגעתו לטמפרטורה הייעודית. למעשה, התרמוסטט מגן על התנור ומבטיח את פעילותו התקינה לאורך זמן.
תקלה שמקורה בתרמוסטט, תוביל את התנור להמשיך ולהתחמם ולהגיע למצב שבו התנור חם מידי. לחילופין, קיימת אפשרות שהתנור לא יתחמם כלל בשל התקלה. הפעלתם את התנור והחום שלו בינוני? רוב הסיכויים שמדובר על התרמוסטט.
איך תוכלו לזהות את התקלה? אם הכנסתם לתנור פשטידה ובסיום זמן הבישול שלה היא אפויה חלקית, ייתכן והטמפרטורה הייתה גבוהה מידי (או נמוכה) ולכן, הפשטידה לא קיבלה את החום המתאים לה על מנת להיות מוכנה.
הסיבות שעלולות להוביל לתקלה בתרמוסטט יהיו לרוב שימוש לא תקין או בלאי טבעי. שימוש לא תקין בתנור פירושו שימוש לא נכון בכפתורי ההפעלה השונים (וסיבובם כנגד כיוון השעון לדוגמה) ואילו בלאי טבעי הוא תוצר של שימוש רב בתנור שעלול לגרום לחלקים שלו להיהרס.
דלת התנור לא נסגרת עד הסוף
תקלה נפוצה נוספת, שמקורה ביתר שימוש בתנור האפייה היא סגירה לא הרמטית של הדלת. במצב כזה, התנור יאבד מהחום שלו ויצטרך לצרוך יותר חשמל על מנת להגיע שוב לטמפרטורה שהוגדרה לו.
הסיבות לדלת שאיננה נסגרת כראוי הן: צירי דלת רופפים, גומיית אטם פגומה או בלויה, מסגרת דלת רופפת או עיוות במבנה הדלת של התנור.
זיהיתם שתנור האפייה שלכם לא נסגר בצורה הרמטית? תצטרכו להיעזר בטכנאי תנורים מקצועי שיוכל לבדוק את החלקים השונים, לתקן את הצירים או להחליף את גומיית האטם במידת הצורך. וכדי למנוע את חזרת התקלה, הימנעו מהנחת חפצים כבדים על דלת התנור ונקו באופן תדיר את גומיית האטם.
התנור חשוך? תקלה בתאורה הפנימית
תקלה אפשרית נוספת היא כאשר תנור האפיה עובד, אך האור שבתוכו כבוי. במצב כזה, יהיה לכם קשה לעקוב אחרי מצב האפייה ולעיתים, אף תשכחו שהתנור פועל.
מקור התקלה יכול להיות בנורה שרופה ולהגיע גם לחיווט לא תקין או בעיה במתג התאורה הפנימי של התנור. בהנחה שהחלפת הנורה לא פתרה את הבעיה, תצטרכו להיעזר בחשמלאי שיבדוק את החיווט החשמלי ואת מתג החשמל.