החיפושית ההרסנית: כל מה שצריך לדעת על חדקונית הדקל
עץ הדקל הוא עץ גבוה ומרשים, ממנו מפיקים פרי בריא ומתוק. הדקל הוא סממן חשוב בישראל והתמר הוא אחד משבעת המינים ולכן, העץ יקר ללב של כולנו. חדקונית הדקל שחובבת אף היא את העץ מסוכנת עבורו ועלולה לגרום לקריסתו.
חדקונית הדקל היא חיפושית פולשת. זן שלא היה בארץ לפני הגעתה אז בשנת 1999. עד הגעתה של החדקונית, לא היה איום ממשי על עצי הדקל והם לא דרשו תחזוקה רבה. אולם, עם הופעתה, עצים רבים נפגעו וקרסו וכל שיטת הטיפול בהם, השתנתה.
למרות גודלה המזערי של החיפושית שמגיע עד 3.5 ס"מ היא הרסנית ומאיימת מאוד על הישרדות העץ. לחדקונית הדקל יכולות חפירה וקידוש מרשימות והיא יכולה להגיע עד ללב העץ ולהמית אותו. אז איך מתמודדים איתה ואיך שומרים על עצים? כל התשובות.
לא נעים להכיר: מיהי חדקונית הדקל?
חדקונית הדקל היא חיפושית ממין פולש המסוגלת להסב נזק רב עד קריסה של עצי דקל. החדקונית, מגיעה אל עץ הדקל ומטילה את ביציה בתוך הגזע. הזחלים שבוקעים, מכרסמים את העץ מבפנים עד שהם מגיעים לליבו וממיתים אותו.
לחדקונית הדקל שם נוסף, חדקונית הדקל האדומה, היא הגיעה לארץ בשנות ה-90 ומאז, גרמה לכל אורך הגידול והטיפול של עצי הדקל בארץ להשתנות. החדקונית יכולה להיות אדומה או שחורה ולהגיע ל-4 ס"מ סך הכל. לחדקונית חדק צר (ומכאן שמה) בעזרתו היא חופרת בתוך העץ ומצליחה להגיע לעומקיו.
בניגוד למזיקי העץ האחרים כמו תולעי העץ או הטרמיטים, החדקונית מחבבת רק את עצי הדקל (ומכאן שמה המלא) ולכן, לא תמצאו אותה בעצים נוספים או ברהיטים שונים בבית.
עץ נבול ועלים צהובים: הסימנים שיעזרו לכם לזהות את פגיעות החיפושית
נתחיל כמובן בחדשות הטובות והן, שניתן לזהות את פגיעות החדקונית. ואם תעשו את זה בזמן, תוכלו אפילו להציל את העץ. אז מה החדשות הרעות? שאם לא תצליחו לזהות את הפגיעה בזמן הנכון, תיאלצו לכרות את הדקל ולבדוק ששאר הדקלים שבסביבתו לא נדבקו גם הם.
כשאתם בודקים את העץ ובוחנים את מצבו, ובהנחה שלא נתקלתם פנים אל פנים מול החדקונית עצמה, אלו החלקים החשובים והבולטים להתחיל איתם:
גזע העץ: התחילו לסרוק את העץ מלמעלה למטה ובחנו את מצב הגזע. בגזע, נוטה החדקונית להטיל את הביצים ואלה, בוקעים והופכים למכרסמי העץ מבפנים. את הטלת הביצים תוכלו לזהות בעיקר בחורים שיהיו בגזע ויראו כמו פצעים מדממים בעלי שרף חום עם ריח לא נעים.
ענפי העץ: אחרי בדיקה בגזע העץ, בדקו את ענפי העץ. אם תראו שהענפים שמוטים או שהעלים שלהם נראים חסרי חיים ולא חיונים, או שאתם מזהים גדילה דלילה של עלים חדשים שיהיו גם חלשים מאוד, זה הרגע שתצטרכו להזמין מדביר מורשה כדי לנסות ולהציל את העץ.
צמרת העץ: הבדיקה הסופית, שתאשר שהעץ "זכה" לביקורה של החדקונית היא בעלים הגבוהים (הלולבים). אם צבעם ירוק, העץ עוד ניתן להצלה. אולם, אם העלים כבר התייבשו או הצהיבו, או שיש עליהם חורים והם גדלים בצורה לא סמטרית, לא יהיה מנוס ותצטרכו ככל הנראה לכרות את העץ.
איך אפשר להרחיק את חדקונית הדקל מהעץ?
לפני שתצטרכו לנקוט בצעדים חריפים כמו גיזום של העץ, תוכלו להתחיל בקטן ולנסות להרחיק את החדקונית מהעץ. איך? בעזרת שלוש אפשרויות:
ריסוס העץ: את עצי הדקל ניתן לרסס מבעוד מועד כדי להרחיק את החדקונית ואת התפתחותה בעצים. את חומר הריסוס, חשוב להתאים לסוג העץ ולעשות אותו פעמיים בשנה לפחות או להתמיד ולרסס כל שלושה חודשים (מה שמתאים מאוד לעצי דקל מהסוג הקנרי).
לכידת החדקונית: אם זיהיתם את החדקונית, נסו ללכוד אותה באמצעות מלכודות ייעודיות. את המלכודות יש להניח בשטח העץ, במרחק של 25-30 מטרים אחת מהשנייה ולמלא בהן את כל השטח. כאשר תזהו תפיסה במלכודות, החליפו אותן ודאגו לתחזק אותן בצורה שוטפת.
הדברה ביולוגית: ההדברה יכולה להיות יעילה גם בעצים שכבר פגשו את החדקונית. הכל תלוי בטיימינג ולכן, כבר עם הזיהוי הראשוני של החדקונית, הזמינו הדברה ביולוגית. ההדברה, נעשית באמצעות הזרקת טפילים ייעודים לגזע העץ שמטרתם לפגוע בחדקונית ולהרוג אותה תוך 72 שעות.
מה כולל תהליך ההדברה של חדקונית הדקל?
זיהיתם שהעץ נפגע מחדקונית הדקל והזמנתם הדברה? כך תוודאו שהמדביר מבצע הדברה מקצועית ויעילה:
בשלב הראשון, על המדביר לבחון את מצב העץ ולקבוע את רמת הנזק ואם בכלל הוא תוצאה של חדקונית הדקל או שיש לכם מזיק אחר שמסתובב בשטח העץ. ניטור נכון של רמת הפגיעה תוביל את המדביר להחליט אם נכון להדביר את העץ או שמדובר בנזק עמוק מידי וצריך לגזום.
בשלב השני, תבוצע ההדברה על ידי מדביר מורשה, בעל רישיון בתוקף. תחילה, יזריק המדביר חומר ייעודי לחדקוניות (המכיל בתוכו מספר חומרים מעורבבים) לתוך גזע העץ, שם נמצאים הביצים והזחלים. החומר שיוזרק יגיע לבסוף עד לב הדקל ומשם - לחדקוניות.
קטפו, גזמו ורססו: כך תשמרו על עץ הדקל שלכם בריא וחיוני
עצי הדקל הם עצים שלרוב, לא דורשים תחזוקה רבה. אולם, כאשר יש בסביבה חיפושית קטנה שחולקת איתכם את חיבתה לעץ, ייתכן וזה ידרוש מכם מעט יותר עבודה. בעזרת פעולות תחזוקה שוטפות, תוכלו לשמור על העץ שלכם בריא ויפה ולהינות מפרי מתוק ללא הפרעות של מזיקים.
חלקו את הפעולות לטווחים שיעזרו לכם לשמור על סדר מצד אחד וירעננו את העץ בצורה קבועה מהצד השני. החל מחודש נובמבר ועד חודש פברואר רססו את העץ בצורה מקצועית. לאחר מכן, ולפחות אחת ל-6 חודשים, דאגו לגזום את כפות התמרים (בהנחה שהעץ מיוחד לחלקאות) ופעם בשנתיים עבור עצי נוי.
הציבו מלכודות ייעודיות בשטח העץ שיוכלו לנטר באופן קבוע את המזיקים השונים. הקפידו לרכוש גם מלכודות המתאימות לחדקונית הדקל. העץ נפגע? וודאו שהוא עובר ניקוי והדברה מקצועיים בזמן ואל תתנו לזמן לעבור, אחרת תתמודדו עם כריתה של העץ.
במצבים של כריתת העץ דאגו לאסוף בצורה מבוקרת את חלקיו ואל תגררו אותם על הקרקע כדי שלא לגרום לחיפושיות ולזחלים שלה לעבור לעצים אחרים מסביב. יתרה מכך, כדי לשמור על הסביבה נקייה לחלוטין, קברו עמוק את חלקי העץ או שרפו אותם.