המטרד של הקיץ: כל מה שצריך לדעת על יתושים
עוקצים בכל הגוף, מזמזמים בלילה – ויכולים גם להעביר מחלות. מדריך מלא שמסביר אלו סוגי יתושים נפוצים בארץ, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים מדביר, איך מדביר מקצועי מדביר יתושים, האם יש אחריות על ההדברה ואיך נמנעים מכניסת יתושים לבית?
יתושים הם המטרד הרשמי של חודשי הקיץ החמים בישראל, לצד הלחות, וחוץ מלגרום לנו להתגרד מעקיצות מעצבנות ולמנוע מאיתנו לישון בשלווה, הם גם עלולים להעביר מחלות.
במדריך הבא נפרט אלו סוגי יתושים נפוצים בארץ ומהם הסיכויים שהם מעבירים מחלות, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים מדביר, איך מדביר מקצועי מדביר יתושים, מה משפיע על מחיר הדברת יתושים והאם יש אחריות ואיך נמנעים מכניסת יתושים לבית ולחצר?
1. אלו סוגי יתושים נפוצים בארץ והאם הם מעבירים מחלות?
יתושים עוקצים לא רק בני אדם, אלא גם עופות שנגועים בנגיפים כמו שפעת העופות, קדחת מערב הנילוס ומלריה – ודרכם הם מעבירים מחלות. בישראל נפוצים שלושה סוגי יתושים:
יתוש הבית המצוי – יתושים אלה נקראים קולקס, המין הנפוץ ביותר שמלווה אותנו בבית ובחצר ושכיח בעיקר בחודשי הקיץ. הוא פעיל בשעות הערב ובלילה ומתפתח במי שופכין ובמי ביוב. יתוש זה אמנם יכול להעביר נגיפים שונים, כמו קדחת מערב הנילוס, אך ישנה סבירות נמוכה שהעקיצה שלו תדביק בני אדם.
יתושי אנופלס – נפוצים בעיקר באגמים ובבארות בארץ וידועים בכך שהם מעבירים מלריה. למרות זאת, יש מספר מצומצם של נושאי טפילים בארץ ולכן אין סכנה להתפשטות מלריה לכלל האוכלוסיה.
יתוש הטיגריס האסייתי – זן שהגיע לארץ בתחילת שנות ה-2000 ומסוגל להעביר מחלות, ביניהן קדחת מערב הנילוס. הוא פעיל במהלך היום, בעיקר בשעות בין הערביים, ומתפתח בתוך עציצים, אגרטלים וכל מקום שיש בו מים עומדים. נפוץ בעיקר לאורך מישור החוף.
2. מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים מדביר?
ודאו שיש למדביר רישיון – ההדברה כוללת שימוש בחומרים יעודיים כימיים, לכן המדביר חייב להחזיק ברישיון מטעם המשרד להגנת הסביבה ובו הפרטים הבאים: שמו ותמונתו, מספר הרישיון, מספר תעודת זהות ותוקף.
ייבשו את המים בחצר – היתושים מתרבים במקורות מים, שם הם דוגרים ומטילים ביצים. כדי להקל על עבודת המדביר, הקפידו לייבש ולנקות בסבון כל מקור מים בחצר: מזרקות, אדניות, עציצים ודליים. כמו כן, שימו לב שאין נזילות מצינורות ההשקיה ואין שלוליות.
טפלו בחיות המחמד – במקרה שיש לכם כלב, חלק מהמדבירים ממליצים על הוצאה מהבית ל-12 שעות לפחות, שכן ההדברה מתבצעת בחצר בה הוא מבלה את רוב זמנו וזה מסוכן.
במקרה שיש לכם בריכת נוי, תדאגו לכסות אותה ביריעה שתמנע מחומרי ההדברה לחדור.
טיפ: ודאו עם המדביר שהוא משתמש בחומרים שלא פוגעים בחיות ובצמחים מסביב לבית.
3. איך מדביר מקצועי מדביר יתושים?
מדביר מקצועי פועל באופן מסודר ובכמה שלבים:
איתור מוקדי מים – לפני ההדברה עצמה, המדביר יבצע סריקה ויאתר מוקדי מים עומדים, מי גשמים, שלוליות, בורות שופכין ונזילות, וייבש אותם ככל הניתן.
ניטור מקור הזחלים והיתושים – לאחר איתור מוקדי המים, המדביר יבצע ניטור ויזהה את מקור הזחלים והיתושים בחצר כדי לדעת איפה צריך לפזר או לרסס את חומרי ההדברה. אם יש מקור מים שלא ניתן לייבש אותו, הוא ירסס עליו עם חומר ייעודי.
הדברת היתושים – המדביר ירסס או יפזר את החומרים הייעודיים ברחבי החצר: על הצמחייה מסביב לבית, על הקירות החיצוניים, על מקורות המים העומדים ועל אלה שכבר יובשו.
כמה זמן לוקח עד שנפטרים מהיתושים? ההדברה אמורה להשפיע באופן מיידי, תוך כמה שעות בודדות.
טיפ חשוב: כדי שיעילות ההדברה לא תיפגע, אל תשקו את הגינה או תשטפו את החצר ביומיים הראשונים.
4. מה משפיע על מחיר הדברת יתושים והאם יש אחריות?
מחיר הדברת היתושים – המחיר של הדברת יתושים מבוסס על גודל השטח של החצר. באופן טבעי, ככל ששטח החצר גדול יותר, כך המחיר יהיה גבוה יותר.
אחריות על הדברת יתושים – רוב המדבירים לא נותנים אחריות על הדברת יתושים מכיוון שהיא מתבצעת בחצר, נחשבת נקודתית (בניגוד לעונתית שבה מתאגדים כמה בתים פרטיים), ואין דרך לשלוט על מה שמתרחש לאחר ההדברה.
עם זאת, אנחנו מצפים ממדביר מקצועי שישוב במקרה שהבעיה חוזרת כעבור מספר ימים.
5. איך נמנעים מכניסת יתושים לבית ולחצר?
טפלו במקורות המים – חשוב לטפל במקורות המים בחצר באופן קבוע, גם בשלוליות שנראות קטנות, אחרת נקבת היתוש תוכל להטיל את ביציה ולהתרבות באופן מהיר. בנוסף, רוקנו כל מיכל מיותר שנמצא בחצר ובסביבתו והיפטרו מפסולת מיותרת שעלולה להכיל מים ולספוג לחות.
יש לכם בריכת נוי? מלאו אותה במים ודגים אוכלי יתושים מזן גמבוזיה או רוזי בארב. במקרה שאין בה דגים, רוקנו אותה ממים ושמרו עליה יבשה.
התקנת רשתות – התקנת רשתות צפופות על החלונות ועל דלת היציאה למרפסת היא דרך יעילה למנוע כניסת יתושים לכל אורך היום, בעיקר בשעות הערב והלילה. בכל מקרה, הקפידו לסגור את הרשת בדלת היציאה לחצר כי משם היתושים נכנסים לרוב.
קוטלי/שואבי יתושים – בכל חנות לתחזוקת הבית או בטמבוריה ניתן למצוא קוטלי יתושים או שואבי יתושים אקולוגיים לחצר. המכשירים הללו, שמושכים את היתוש על-ידי אור מיוחד וקוטלים אותו, מתאימים לאזורי ישיבה בחצר או במרפסת והם מטפלים בבעיה באופן מקומי בלבד.
שימוש במאווררי תקרה/מזגן – פה מדובר יותר על הימנעות מעקיצה ופחות על כניסה לבית. הפעלת מאוורר התקרה והמזגן משבשת את יכולת התעופה של היתושים בבית וגם מסווה את ריח הגוף של בני האדם, אליו הם נמשכים.