כל מה שצריך לדעת על נמלת האש
היא בעלת עקיצה לא נעימה, מצטיינת בפלישה והתרבות – וקשה להדברה. קבלו את כל מה שאתם צריכים לדעת על נמלת האש: איך מזהים אותה, האם העקיצה שלה מסוכנת, איך מדביר מקצועי מדביר אותה, איך נמנעים ממנה וכמה עולה ההדברה?
נמלת האש היא אחד המזיקים הפולשניים ביותר בסביבת הבית, בעלת יכולת התרבות על אזורים נרחבים ועקיצה כואבת. בנוסף, הדברת נמלי האש היא משימה מורכבת ולא פשוטה ויש להן נטייה לחזור אחרי תקופה מסוימת. בקיצור, מטרד בלתי נסבל שמסוגל להשתלט לנו על הבית.
אז מה אפשר לעשות? במדריך הבא נפרט מה זה בכלל נמלת האש, איך מזהים את נמלת האש, האם העקיצה שלה מסוכנת, איך מדביר מקצועי ואמין ידביר את נמלת האש, האם אפשר להדביר לבד, איך נמנעים מנמלת האש, כמה עולה הדברה והאם יש אחריות על הדברת נמלת האש?
1. מה זה נמלת האש?
קיימים יש שני סוגים של נמלת האש – גדולה וקטנה, בישראל נפוצה רק נמלת האש הקטנה. אבל אל תטעו לגבי הגודל, יש לה כמה מאפיינים שהופכים את ההתמודדות איתה לדבר לא פשוט:
משתלטת על אזורים נרחבים – נמלת האש מתרבה במהירות, אוהבת להשתלט על הסביבה בה היא נמצאת ונחשבת למזיק שפוגע במאזן האקולוגי, כולל השמדה של זנים אחרים של נמלים. בארץ היא מתפשטת בין היתר דרך העברת עציצים, אדמה ועצים להסקה, ויכולה לפגוע גם בגינון הבית ובגידול חקלאי.
עקיצה שורפת – נמלת האש עוקצת בני אדם בכל שעות היום, מחוץ לבית ובתוכו, וזה יוצר מעין כוויה שורפת שנותרת על הגוף מספר שעות או ימים. בנוסף, נמלת האש יכולה לפגוע גם בחיות מחמד וחיות משק.
נפוצה בקיץ – נמלת האש נפוצה בעיקר בקיץ, נמצאת מחוץ לבית (גינות, מדשאות, בריכות, עצים) ומחפשת אחר לחות ומזון. היא נפוצה יותר באזור המרכז והצפון, אך אפשר למצוא אותה גם בדרום – בזכות יכולת ההישרדות הגבוהה שלה.
2. האם העקיצה של נמלת האש מסוכנת?
העקיצה של נמלת האש בדרך כלל אינה מסוכנת לבריאות, כמו הכשה של נחש עם נשיכה של עקרב, אך חשוב לשים לב למספר דברים חריגים:
מתי לפנות לטיפול רפואי – עקיצה של נמלת האש בדרכי הנשימה ובאזור הפנים, השפתיים או הלשון, עלולה להיות מסוכנת יותר בגלל הנפיחות שנוצרת. במקרה כזה או תגובה אלרגית חריפה שעלול להתלוות לה קוצר נשימה, שיעול או חנק – כדאי לפנות לטיפול רפואי.
מסוכן לפעוטות – באופן כללי, עקיצה של נמלת האש מסוכנת יותר לילדים, במיוחד כאשר מדובר בפעוטות מתחת לשלושה חודשים. אבל גם זה תלוי יותר באזור העקיצה.
איך מטפלים בעקיצה – במקרה שלא התפתחו סימני אלרגיה בגוף כתוצאה מהעקיצה, שנחשבים לנדירים ומחייבים טיפול רפואי, הטיפול הוא מקומי: משחה נגד גירודים, אלוורה ותכשירים דומים.
3. איך מזהים נמלת אש?
את נמלת האש ניתן לזהות דרך כמה סימנים שונים – מראה חיצוני, התנהלות ואופי:
קטנה וכתומה – צבעה של נמלת האש הוא צהוב-אדמדם (ג'ינג'ית), בעיקר באזור הראש והחזה, וגודלה הוא עד 1.5 מ"מ. המלכה מגיעה לגודל של 2 מ"מ.
מתקדמת בשיירה – נמלת האש מתקדמת לרוב בשיירה איטית בצמוד לקיר, אבל גם על טפטפות בגינה, צינורות ומקומות מוצלים.
סימנים אדומים-כתומים בבית – נמלי האש משאירות לפעמים סימנים אדומים בכניסה לבית ובסביבתו, כולל במקורות השקיה. זה נראה לפעמים כמו שבבי עץ, אבק או פירורים.
4. איך מדביר מקצועי ואמין ידביר את נמלת האש?
הדברת נמלי האש היא משימה מורכבת ולא פשוטה בכלל ומומלץ להזמין מדביר מקצועי בעל רישיון בתוקף מהמשרד להגנת הסביבה. ההדברה עצמה מתבצעת בשני שלבים, ניטור והדברה:
ניטור – כדי להדביר את הקן, מדביר מקצועי צריך קודם כל למצוא ריכוזים גבוהים של נמלי אש. לשם כך, המדביר יפזר פיתיונות ברחבי הגינה ואחרי כמה שעות יחזור לבדוק איפה מתרכזות רוב הנמלים, מה שמצביע על קרבה לקן.
הדברה – עכשיו כשהמדביר זיהה את הקנים, הוא יניח את חומרי ההדברה (ריסוס, ג'ל או גרגירים) בסמוך אליהם כדי שהנמלים ייקחו אותם חזרה לקן וזה יהרוג את המלכות וכתוצאה מכך את המושבה.
חשוב לדעת שהתהליך הזה יכול לקחת כמה ימים וגם אז, עלול רק להפחית את כמות הנמלים והן לא ייעלמו לגמרי. במקרה כזה, תזמינו את המדביר בפעם השנייה כדי שיחזור על הפעולות שלו. במקרה שאתם גרים בבניין, מומלץ להדביר את כולו ולהגביר את יעילות ההדברה.
טיפים נוספים: נמלת האש אוהבת להיצמד לקירות, לכן הקפידו להרחיק את הספות מהפאנלים לפני ההדברה. כמו כן, לפני שאתם מזמינים מדביר, אתרו את המקומות שהנמלים יוצאים מהם ודרשו ממנו לאטום אותם.
5. האם אפשר להדביר את נמלת האש לבד?
במקרה שהחלטתם להדביר לבד נגד נמלת האש ולא להזמין מדביר מקצועי, חשוב לשמור על כמה דגשים חשובים:
חומרי הדברה יעודיים – חשוב מאוד לרכוש חומרים שמיועדים לנמלת האש בלבד, אין טעם לקנות חומרים נגד נמלים רגילות, הם לא יעילים. כמו כן, לוודא שתכשירים אלה מאושרים על-ידי משרד הסביבה ושאפשר להשתמש בהם בסביבת ילדים ובעלי חיים.
לא להשקות לפני ההדברה – תכשיר ההדברה לא יעיל על משטחים רטובים, לכן לא מומלץ להשקות את הגינה יומיים לפני ההדברה וכן ביום ההדברה עצמו. בנוסף, כדאי לפזר את החומר מוקדם בבוקר מכיוון שקרינת שמש חזקה פוגעת ביעילותו.
לא לערבב חומרים – חשוב לא לערבב חומרים, ריסוס או פיתיונות, שמיועדים לנמלים רגילות אלא רק חומרים ספציפיים נגד נמלת האש, אחרת זה מפחית מיעילות ההדברה.
6. איך נמנעים מנמלת האש?
אין דרך אחת ודאית למנוע הגעת נמלת האש לבית, שיטות טבעיות כמו להניח קינמון או עלי דפנה פחות עובדות. הדרך היעילה ביותר היא לבדוק כל שתיל, עציץ ואדמה שאתם מכניסים לתוך הבית או לסביבתו ובדקו שלא מסתתרות בפנים נמלות אש, אחרת הן יתרבו ויפלשו אליכם במהירות.
7. כמה עולה הדברת נמלת האש?
מחיר ההדברה, שמתייחס לניטור והדברה, מושפע מגודל הדירה (מספר החדרים) או גודל החצר בבית פרטי:
בית פרטי – המחיר המומלץ לצרכן במקצוענים מתייחס לניטור וטיפול בחצר שנמצא בשטח הבית.
בניין משותף – בבניינים משותפים הקן יהיה לרוב מחוץ לבית, לכן במקרה כזה על דיירי הבניין להתאחד במימון ההדברה.
דירה – מחיר ההדברה נקבע על-פי מספר החדרים בדירה.
כנסו למחירון המומלץ של המקצוענים ובדקו כמה עולה הדברה של נמלת האש.
8. האם יש אחריות על הדברת נמלת האש?
מדביר מקצועי אמור לתת שלושה חודשי אחריות על הדברת נמלת האש בתוך הבית. אם הבעיה חוזרת בתקופה זו, המדביר צריך לשוב ללא עלות נוספת. ברוב המקרים, מדביר לא ייתן אחריות על הדברה מחוץ לבית, אך ייתכן שהוא יחזור לטפל בבעיה ללא עלות נוספת.