הכל על הדברת ג'וקים
הג`וקים או התיקנים הם מטרד יחסית נפוץ בבית וניתן למצוא אותם בכל החדרים. במדריך הבא נפרט לגבי סוגי הג`וקים הנפוצים, איך נמנעים מכניסת ג`וקים לבית ואיך מדביר נפטר מהג`וקים?
התיקן (או ג'וק בכינוי המוכר יותר) הוא אחד המזיקים הנפוצים והמטרידים ביותר בבית. זהו חרק מכונף בעל כושר שרידות יוצא דופן המעדיף סביבה חמה (ולכן רואים אותו יותר בקיץ) ונחשב ליעד מספר 1 של המדבירים.
במדריך הבא נפרט לגבי סוגי הג'וקים הנפוצים, איך נמנעים מכניסת ג'וקים לבית ואיך מדביר נפטר מג'וקים?
מהם סוגי הג'וקים הנפוצים?
בישראל נפוצים בעיקר ארבעה מינים: התיקן המזרחי, התיקן האמריקני ותיקן הפסים החום, כשבשנים האחרונות נפוץ גם התיקן הגרמני שאמנם אינו מסוכן לאדם אך מנגד עמיד יותר לחומרי ההדברה.
הכינוי ג'וק מתייחס לרוב לתיקן האמריקני כאשר יתר התיקנים קטנים ממנו משמעותית. הוא נכנס לבית דרך בורות הביוב ואוהב לשהות במקומות לחים ורטובים כמו אהמבטיה או בורות הביוב בחצר. התיקן האמריקאי פעיל בעיקר בחודשי הקיץ החמים ואמנם רוב פעילותו מתרחשת בלילה, אבל לא נדיר למצוא אותו גם ביום.
איך נמנעים מכניסת ג'וקים לבית?
טיפול נכון ויעיל בתיקנים צריך להתבסס בעיקר על מניעה. זה גם יחסוך מכם חשיפה לחומרי הדברה וקוטלי חרקים בכל פעם שיש מכת מקקים.
הקפידו על סתימת סדקים וחריצים בדירה ובבניין כדי לא לאפשר לתיקנים להסתתר בהם. ניקוי, ייבוש ו/או חשיפה לאור של מקומות מסתור אפשריים כגון פחי אשפה יקשו על החרקים לקיים בהם חיים.
את פעולות המניעה מומלץ לבצע לפני שמגיע הקיץ, או לפחות לפני שמבצעים הדברה.
איך מדביר נפטר מג'וקים?
הדברת תיקנים יכולה להתבצע באמצעות איבוק, ריסוס, הנחת פתיונות או שילוב בין השיטות.
חידוש של השנים האחרונות בתחום הוא פיתיון ג'ל המכיל חומרים אורגניים לצד אחוז קטן של חומרים פעילים המדבירים את התיקן דרך מערכת העיכול שלו ובתוך הקנים שהוא מקים בבית או בסמוך אליו. הג'ל יעיל במיוחד בהדברת נמלים ומקקים בבית.
בכל מקרה, את העבודה יש להפקיד בידיו של מדביר מקצועי בעל רישיון הדברה מהמשרד להגנת הסביבה.
שימו לב שביצי תיקנים עמידות לחומרי הדברה, לכן כדי לבצע הדברה מייד כשמתגלים המקקים ולא לדחות. לפני הריסוס יש לאחסן או לכסות היטב מזון ומשטחים המשמשים לאכילה. אחרי הריסוס יש לאוורר את האזורים שרוססו ולהקפיד לרחוץ במים וסבון.