כך תישמרו משאריות חומרי הדברה במזון
חומרי הדברה מגיעים לתוך האוכל שלכם – כולל מוצרי מזון ארוזים של מותגים ידועים. מה אפשר לעשות וכיצד תדעו ממה להיזהר? תשובות במדריך הבא.
פרשיית הסלמונלה בשוקולד של שטראוס הזכירה לנו שהאוכל שאנחנו מכניסים הביתה עלול להיות חשוף לחומרים רעילים, בין היתר גם לחומרי הדברה.
פירות יבשים – זה מסוכן?
מלבד הרעלת האוויר, האדמה והמים, ישנם גם רעלים שמגיעים למזון שלנו – כולל מזונות שאמורים להיות הבריאים ביותר, ובעצם ייתכן מאד שהם מסכנים את בריאותנו. איך להישמר מהם? המדריך הבא עונה על השאלה.
איזה סוגי מזון חשופים לחומרי הדברה ברמה גבוהה?
ירקות עלים, פירות יבשים, ומוצרי מזון אחרים שאנחנו מכניסים הביתה, עלולים להביא איתם חומרי הדברה. עצוב אך זו האמת והגיע הזמן להתעורר.
בעולם המתוקים שמור מקום של כבוד לפירות היבשים, שהם לא רק טעימים ומשתלבים יפה במאכלים רבים, אלא גם אמורים להיות הרבה יותר בריאים. כך בתיאוריה לפחות.
ערב ט"ו בשבט, זהו כנראה זמן טוב לספר לכם: פירות יבשים מאיכות ירודה הם מקור לא אכזב לעובשים, פטריות, חומרים משמרים, צבעי מאכל וכן, מסתבר שגם לחומרי הדברה מסוכנים.
הפירות היבשים האורגניים נוטים להיות פחות יפים וגם פחות מתוקים (לרוב הפירות היבשים מוסיפים סוכר), אבל הם עדיפים מבחינה בריאותית.
כשאי אפשר לרכוש אותם, מומלץ לפחות להשקיע בפירות יבשים מאיכות טובה שמגיעים מספק מוכר.
כן, זה פוגע קצת בספונטניות של החג, אבל מה לעשות – קוטלי מזיקים הם חומרים מאד לא סימפטיים. ופירות יבשים, יש לומר, הם לא החשודים היחידים.
חומרי הדברה בירקות ופירות
זו לא תופעה חדשה, כבר בשנת 2011 פורסם בתקשורת כי חומרי הדברה נמצאו במים של קיבוץ הראל. משרד הבריאות מיהר לפרסם הודעה שאוסרת להשתמש במי השתייה באזור, ופעילות קדחתנית של "הגורמים הרלוונטיים" פתרה את הבעיה.
שבועיים אחרי שנמצא סולר במי השתייה של צפת, בעקבות דליפה ממתקן צה"לי. מה שמיוחד בהרעלה בקיבוץ הראל הוא שמקורה הוא בחומרי הדברה הנמצאים בשימוש חקלאי במשקי האזור.
מה שמזכיר לנו שוב שתוצרת חקלאית צריכה תמיד להיות חשודה. ירקות, פירות ובמיוחד עשבי תבלין עלולים להגיע עם שאריות של חומרי הדברה מסוכנים.
חומרי הדברה בעשבי תבלין
יש הרבה עדויות לכך. לדוגמא, לפני כשנתיים, במסגרת תחקיר של נענע תחת הכותרת הדברה מתובלת, נבדקו עשבי תבלין ארוזים של מספר מגדלים ברשתות השיווק.
בשישה מבין שמונת המוצרים שנבדקו לא נמצאו בעיות. בשניים הנותרים נמצאו דיאזינון (חומר הדברה זרחני אורגני, רעיל מאד) וטולקלופוס-מתיל.
שני חומרי הדברה שהתקן הישראלי אוסר להשתמש בהם בעשבי תיבול, איסור שכמובן אינו נאכף בצורה יעילה.
מקרים של הרעלה מעשבי תבלין וחומרי הדברה בפירות וירקות אינם חדשים. מומלץ במיוחד לקרוא בנושא זה את המאמר אל תפתחו פה לכימיקלים של ד"ר פנינה בר סלע.
הסיפור המתואר בו הוא כבר בן עשרים שנה. מומחי הדברה עמם שוחחנו, היו חלוקים בשאלה האם היום המצב שונה בהרבה או שלא התקדמנו כלל.
איך למנוע הרעלת מזון בזמן הדברה במטבח?
יש די סכנות מבחוץ, כך שאין שום סיבה לחשוף את המזון שכבר נמצא אצלכם בבית לרעלים. איך עושים את זה? מכינים את המטבח לקראת הדברה.
רוקנו את ארונות המטבח מתכולתם – גם אם אתם מעריכים כי הארון אטום מספיק, אין זו תעודת ביטוח עבורכם.
בנוסף, סביר להניח שתרצו לרסס גם בתוך הארון, כך שרצוי לפנות משם את התכולה. בנוסף, פנו לחלוטין את שטח השיש
פנו את הארון שמתחת לכיור – הארון הוא מקום אסטרטגי עבור המזיקים השונים. פנו אותו לגמרי, על מנת שלמדביר תהיה גישה נוחה ושהריסוס יהיה מועיל.
קבלו הנחיות ברורות מהמדביר – בררו כיצד עליכם להכין את המטבח ואת עצמכם להדברה.
מדביר מקצועי יציין בפניכם באילו חומרים הוא ישתמש, אילו אזורים עליכם לפנות ממזון וכיצד להתנהל לאחר ההדברה.
בישראל, דווקא, אנחנו נמצאים בחזית המחקר והפיתוח העולמי של שיטות הדברה ביולוגית והדברה ירוקה לסוגיה.
השימוש בנ"ל, אמור לצמצם את החשיפה של כולנו לחומרי הדברה במגע, נשימה, שתייה ואכילה.
מעבר לכך, כדי להגן על האוכלוסייה טוב יותר, צריך להיות פיקוח הדוק יותר על תוצרת חקלאית – מה שלצערנו עוד לא קורה.
ומה אנחנו יכולים לעשות? קודם כל, לרכוש מוצרי מזון מספקים אמינים, ובכל מקרה לשטוף היטב – את הירקות, הפירות, הצמחים – במים חמימים ובסבון. זה מה שעושה את רוב ההבדל.
אוכל אורגני: פתרון?
כמובן, כשאפשר לאכול אורגני זה עדיף, כי הפיקוח על תוצרת אורגנית הוא הדוק יותר.
זה לא אומר שכל פרי וירק שאינם אורגניים מכילים חומרי הדברה – ממש לא – פשוט הסיכוי שלהם להגיע עם חומרי הדברה גדול יותר.
יש גם הבדל ניכר בין סוגים שונים של מזון צמחי מבחינת מידת החשיפה האפשרית לרעלים שונים.
לדוגמא, פירות בעלי קליפה עבה שאינה נאכלת (קיווי, הדרים, בננות וכו`), אפשר פשוט לשטוף היטב לפני שמקלפים, וכבר הסיכוי שלכם להינזק שואף לאפס.
לעומת זאת, ירקות עלים ופירות וירקות שנאכלים עם קליפתם כמו תות שדה, גזר או אפילו חסה, עלולים להיות רגישים וחשופים יותר לרעלים ועדיף כשהם מגיעים מגידול אורגני.
חלק מהנ"ל (כמו תות שדה) כבר אפשר למצוא אצל רוב הירקנים במהדורות אורגניות שמחירן שווה לכל נפש.
את השאר, אפשר לרכוש במסגרת הקואופרטיבים העירוניים, שצצים היום בכל פינה. הם מבצעים קניות מרוכזות בהיקף גדול וכך מורידים את המחירים לרמה של פירות וירקות רגילים.
אם יש לכם מזל ובאזור שלכם יש פרויקט גינון קהילתי - זו הזדמנות שכדאי לנצל.