כל מה חשוב לדעת על מחליף חום סולארי
מחליף החום הסולארי הוא אחד מבין הרכיבים החשובים ביותר בדוד השמש. הוא המאפשר את אספקת המים החמים לדיירים המתגוררים ברבי קומות. איך הרכיב עובד ומדוע יש בו צורך? כל התשובות.
תחום המערכות הסולאריות המשמשות לחימום המים בבתים רבים עבר שינוי וחלו בו שיפורים רבים. השימוש במחליף החום נכון ומתאים לדירות שנמצאות בבנייני מגורים מעל 29 מטרים, רבי קומות.
על פי החוק הקיים, יש להתקין דוד שמש במגדלי מגורים וברבי קומות. הסיבה לכך, היא כדי לאפשר את חיסכון החשמל ככל שניתן בקרב הדיירים השונים. ההתקנה משלבת בתוכה את מחליף החום.
כיצד פועל מחליף החום?
מחליף החום הוא רכיב המורכב בתוך דוד השמש. המים שעוברים בקולטי הדוד לא חודרים דרך הצנרת לשימוש ביתי אלא זורמים לתוך מערכת סגורה ועוברים בתוך מחליף החום (שיהיה לרוב בצורה של ספרילה) שהוא ממוקם בתוך הדוד. כאשר מחליף החום מתחמם הוא מחמם גם את מי הדוד עצמם. המים שבתוכו ממשיכים וחוזרים בחזרה לקולט וכך שוב ושוב.
פעולה זו, גורמת למצב בו יש באופן תמידי מים חמים במערכת ללא קשר למרחק הפיזי של הדירה מהקולטים. בשיטה של דוד עם מחליף חום מתאפשר שימוש משותף בין כלל הדיירים בעזרת אנרגיית חימום של קולטנים בתוך מערכת מים סגורה ובעזרת משאבה המעבירה את המים לדירות. וכך בעצם הדוד פועל בתוך מערכת סולארית סגורה (יש המכנים אותה מערכת סולארית מאולצת כיוון שהיא דוחפת את המים ומאלצת אותם להגיע ליעדם גם נגד הכיוון הטבעי שלהם).
מדוע צריך דוד שמש בו יש מחליף חום?
הסיבה לחקיקה ולמצב מחייב את התקנת דוד השמש עם מחליף החום הייתה בהתחלה עבור בניינים עד 9 קומות. במצב זה, כל דייר שמצא עצמו בקומה גבוהה יותר שילם על כך מחיר גבוה. וכך, בדומה למסתורי כביסה ומזגנים הוקמו גם מסתורי דוודים וקולטים נסתרים כחלק משיטה הפועלת על עיקרון מחליף חום שמאפשרת להפריד את הדוד מקולט השמש.
בבנייני רבי קומות ניתן גם לשלב את דודי השמש במסתורים ייעודיים שנלקחו בחשבון עוד בתכנון האדריכלי ומוזגו כחלק מהעיצוב הכולל של המבנה. בנוסף לכך, ישנן רשויות מקומיות אשר אינן מאשרות הצבת דוודים בגגות הבניינים או שלא ניתן להתקין דודים מבחינה ארכיטקטונית אסתטית.
מהם היתרונות במחליף החום הסולארי?
מניעת אבנית וקורוזיה: בשל חילוף המים הגבוה והמערכת הסגורה, טכנולוגיה זו נותנת מענה לבעיית האבנית והקורוזיה המצויים במים בארץ אשר הורסים וסותמים במשך הזמן את הצנרות, הקולטים והרכיבים הפנימיים בדוד.
חיסכון במקום: בשיטה זו אין צורך להציב את הדוודים על גג הבניין וכך, נוצר חיסכון בשימוש השטח בגג ולאורך הצנרת המובילה מהדוודים אל הקולטים אין משמעות כיוון שבכל רגע נתון ישנה תחלופה של מים חמים מהקולט אל הדוד. לרוב, ימוקמו דודים בעלי מחליף חום בדירות עצמן או בחדרי המדרגות של הבניין כחלק ממערכת מרכזית.