התקנת טוחן אשפה: כל מה שחשוב לדעת
חוסך ביקורים לפח השכונתי, תורם לסביבה וקל לתפעול: כל מה שצריך לדעת על התקנת טוחן אשפה. במדריך הבא נפרט מה התפקיד של טוחן האשפה, איך בוחרים טוחן אשפה, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים אינסטלטור מקצועי להתקנה, כמה עולה התקנת טוחן אשפה ואיך שומרים עליו?
טוחן האשפה הוא מכשיר יעיל ונוח להפעלה שמצמצם את כמות האשפה בבית ועל הדרך תורם לאיכות הסביבה, מפחית את השימוש בשקיות אשפה וחוסך זמן ומאמץ.
במדריך הבא נסביר מה התפקיד של טוחן האשפה, מהם היתרונות של טוחן האשפה, איך בוחרים טוחן אשפה חדש, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים אינסטלטור מקצועי להתקנת טוחן אשפה, כמה עולה התקנת טוחן אשפה והאם יש אחריות ואיך שומרים על טוחן האשפה?
1. מה התפקיד של טוחן האשפה ואיך הוא עובד?
טוחן האשפה הוא בעצם מיכל גדול שממוקם מתחת לכיור המטבח, מחובר לצינור הניקוז של הכיור ומטרתו לטחון לחלקיקים קטנים את הזבל האורגני בבית: שאריות ועצמות דגים, עופות, בשר, ירקות ופירות, קליפות ביצה ועוד.
עם זאת, יש להימנע מהכנסת מאכלים סיביים או שעירים לטוחן האשפה, כמו סלרי, אספרגוס, עשבי תיבול ועלי תירס וכן חרצנים של פירות, עצמות של בשר והודו.
טיפ: כדי להקל על פעולת הטחינה, עדיף לחתוך מאכלים קשים כמו עצמות ולערבב אותם עם שאריות מזון רכות יותר.
איך טוחן האשפה עובד?
טוחן האשפה מורכב ממיכל אטום לחלוטין ומנוע חשמלי שמפעיל דסקית טחינה אחת או יותר (תלוי בסוג הטוחן).
תפעול טוחן האשפה הוא שקט, בטוח לילדים (אין לו להבים) ופשוט למדי וכולל הפעלת המים הקרים, מה שעוזר לדלל את שאריות המזון לפני הטחינה, ולחיצה על כפתור ההפעלה. בסיום פעולת הטחינה, יש להשאיר את המים הזורמים לכמה שניות כדי לסלק את שאריות המזון ממיכל הטוחן ולשמור על ניקיונו.
חשוב לציין – אל תזרימו מים חמים בזמן הפעלת טוחן האשפה, אחרת זה עלול לפרק את השומנים בשאריות המזון ויהפוך לגוש נוקשה שישבש את פעולת הטוחן.
2. מהם היתרונות של טוחן האשפה?
מפחית את כמות האשפה בבית – בגלל שכל שאריות המזון נטחנות ונשטפות לביוב, כמות האשפה בבית יורדת באופן משמעותי וכך נחסך לנו הרבה טיולים לפח האשפה השכונתי והשימוש בשקיות האשפה פוחת. כתוצאה מכך, פח האשפה בבית גם נקי יותר ואינו פולט ריחות לא נעימים.
תורם לאיכות הסביבה – שימוש בטוחן האשפה מפחית את כמות הזבל המוטמן באדמה וכתוצאה מכך מוריד את הייצור של גז מתאן שפוגע בסביבה וגורם להתחממות הגלובלית. כמו כן, הוא מקטין את העלויות השנתיות של הטיפול בשפכים ובפסולת מוצקה ומצמצם את צריכת שקיות האשפה ואת שינוע משאיות הזבל.
לצד הצדדים החיוביים, יש טענות ששימוש בטוחן האשפה מגביר את כמות הפסולת במי השפכים, מה שפוגע במי הקולחין המשמשים להשקיה.
מונע סתימות בכיור – שימוש בטוחן אשפה מונע מחתיכות אוכל גסות לחדור לצינור הניקוז של הכיור, להיתקע בסיפון ולגרום לסתימות.
3. איך בוחרים טוחן אשפה חדש?
כושר הטחינה של טוחן האשפה נקבע על-ידי הספק המנוע, שנמדד בכוחות סוס, ועל-ידי מנגנון הטוחן שנמדד במספר הדסקיות.
עוצמת הטחינה – עבור טחינת מזונות רכים בכמויות יספיק טוחן של חצי כוח סוס. לעומת זאת, לטחינת מזונות קשים וכמויות גדולות יותר נחוץ טוחן בעל תפוקה גבוה יותר (עד 1.25 כ"ס). ככל שהטוחן חזק ואיכותי יותר, כך הוא מאריך חיים בצורה טובה יותר.
מנגנון הטחינה – גורם נוסף שמשפיע על כושר הטחינה של טוחן האשפה הוא מספר הדסקיות (הנקראות גם פטישים), שנעות בין אחת לשלוש ולהן אפשרויות טחינה שונות. מדובר בטכנולוגיה חדשה ובטיחותית שדוחפת את המזון לדפנות המיכל ושם מתבצעת הטחינה.
נפח מיכל הטחינה – נפחו של מיכל הטחינה נבחר לפי מספר הנפשות בבית, גודל החלל מתחת לכיור וסוג המזון שאתם משתמשים בו באופן יומיומי. ברוב המקרים, לבית של עד ארבע נפשות יספיק מיכל בעל נפח של 1,000 מיליליטר.
בטיחות טוחן האשפה – בשוק טוחני האשפה קיימים שני סוגים עיקריים: טוחן בעל הזנה בלתי פוסקת וטוחן בעל הזנה שאינה רציפה. הנפוץ ביותר הוא הטוחן בעל ההזנה הבלתי פוסקת שפועל ברציפות עד שמכבים אותו.
הטוחן בעל ההזנה שאינה רציפה דורש מכסה ייעודי לפתח הניקוז של הכיור ופועל רק כשהוא נמצא במקומו. בטוחן זה לוחצים על המתג קודם, מכניסים את שאריות המזון אל המכונה ורק לאחר שמניחים את המכסה – הוא מתחיל לפעול. הוא אמנם נחשב ליקר יותר, אך גם בטיחותי מאוד ומומלץ למי שיש לו ילדים קטנים.
4. מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים אינסטלטור להתקנת טוחן אשפה?
בררו שהגודל של פתח הניקוז מתאים – במקרה שיש לכם פתח ניקוז קטן מדי בכיור, משהו שאפשר למצוא בעיקר בדירות ישנות, לא תוכלו להתקין טוחן אשפה. במקרה שאתם מתקינים כיור חדש ורוצים הכנה לטוחן אשפה או רוצים להתקין טוחן בכיור קיים, תתייעצו עם אינסטלטור מקצועי ושלחו לו תמונה של פתח הניקוז.
בררו שהסיפון מתאים – טוחן האשפה מחובר לסיפון שנמצא מתחת לכיור ותפקידו העיקרי הוא לאסוף פסולת ולמנוע סתימות. הסיפון המתאים להתקנת טוחן אשפה הוא סיפון אמריקאי בצורת S, לכן כדאי לברר אם יש לכם אותו או צריך להחליף.
ודאו שיש נקודת חשמל מתאימה או מתג – במקרה שאתם בונים בית או משפצים את המטבח ואתם רוצים לבצע עבודת הכנה, דאגו מראש לנקודת חשמל או מתג בצדי הכיור, מספיק רחוק מנקודת המים אך נוח לעבודה.
במקרה שאתם רוצים להתקין טוחן אשפה במטבח קיים, כנראה תצטרכו לעשות קידוח בשיש בעזרת הנדימן מקצועי ולהתקין מתג חיצוני (פניאומתי) על גבי הכיור.
ודאו שאין מגירות מתחת לכיור – במקרה של בנייה או שיפוץ, מומלץ לתכנן מראש מספיק מקום לטוחן האשפה מתחת לכיור. במקרה שיש לכם מגירות או ארונית מתחת לכיור, יכול להיות שתצטרכו לפנות אותם כדי שיישאר מקום לטוחן האשפה ולסיפון.
5. כמה עולה התקנת טוחן אשפה והאם יש אחריות?
מחיר התקנת טוחן אשפה – מחיר ההתקנה של טוחן אשפה נע בין 400 ל-500 שקלים, ואינו כולל את מחיר הטוחן. מה שעשוי להקפיץ את מחיר ההתקנה הוא החלפת סיפון או עבודה מורכבת בגלל גישה לא נוחה באזור הכיור.
אחריות התקנת טוחן אשפה – על טוחן אשפה נהוג לקבל אחריות מהיצרן לתקופה של שנתיים עד שש שנים. סביר להניח שלא תקבלו אחריות נפרדת על התקנת טוחן האשפה.
6. איך שומרים על טוחן האשפה?
אל תטחנו מאכלים סיביים – מאכלים סיביים כמו גבעולי תירס, סלרי, ארטישוק ועשבי תיבול עלולים להסתבך בטוחן האשפה, לתקוע את המנוע ולגרום לסתימות בצנרת. מיותר לציין, אבל אסור לטחון זכוכית, פלסטיק, מתכת או נייר.
אל תטחנו אורז, פסטה, שמן ושאריות קפה – פסטה ואורז הם מאכלים שמתרחבים במים ועלולים לגרום לסתימות, לכן אסור לשפוך אותם לטוחן. שפיכת שמן בישול עלולה לפגוע בתפקוד הטוחן, כאשר גם זריקת שאריות קפה אינה מומלצת ועלולה לגרום לסתימות.
אל תשתמשו במים חמים בעת ההפעלה – שימוש במים חמים בזמן הפעלת טוחן האשפה גורמת לשומן באוכל להצטבר בתוך מיכל הטחינה ולגרום לסתימות.
אל תעמיסו אוכל על טוחן האשפה – אל תדחפו כמות גדולה מדי של אוכל לטוחן האשפה, מומלץ לשים כמות קטנה בכל פעם, כך תשמרו על פעולת הטוחן. במקרה שאתם טוחנים קליפות תפוחי אדמה, אל תזרקו כמות גדולה מדי מפני שהעמילן בקליפה יכול להפוך לעיסה עבה ויפגע בפעולת הטוחן.