מתי כדאי להחליף את הצנרת הישנה?
החלפת הצנרת הישנה היא עבודה גדולה ויקרה, אבל בניגוד לריצוף או רעפים שנראים לעין, הצנרת אינה גלויה וקשה לאמוד את מצבה ועמידותה לשנים קדימה. במדריך הבא נסביר מתי כדאי לבדוק את מצב הצנרת, איך בודקים את מצב הצנרת, מהם סוגי הצנרת הנפוצים ומה מומלץ להתקין בהחלפת צנרת?
רכישת דירה ישנה היא מהלך שיכול להתגלות כמשתלם מאוד, ועם זאת יש כמה אלמנטים שחייבים לבדוק לפני כן: מצב החשמל, מצב האיטום ומצב מערכת האינסטלציה. גילוי תקלות משמעותיות במערכות הללו בזמן עשוי לחסוך הרבה כסף.
במדריך הבא נסביר מתי כדאי לבדוק את מצב הצנרת, איך בודקים את מצב הצנרת, מהם סוגי הצנרת הנפוצים ומה מומלץ להתקין בהחלפת צנרת?
מתי כדאי לבדוק את מצב הצנרת?
במידה ואתם מתכוונים לקנות בית שנבנה משנות ה-90 ואילך, סביר להניח שהצנרת שמותקנת בו היא צנרת פלסטיק.
בבתים ישנים רבים בוצע שיפוץ שבמהלכו הוחלפה צנרת המתכת הישנה לצנרת פלסטיק גם כן. במקרים הללו תוכלו לוותר על בדיקות צנרת מקיפות ועל החלפת הצנרת במידה ולא קיימת נזילה או תקלה אחרת בצנרת.
כאשר הבית נבנה לפני שנות ה-90, ולא בוצע בו מעולם שיפוץ נרחב שכלל את החלפת הצנרת, בדיקת מצב הצנרת היא קריטית. הצנרת שהותקנה בבניינים ישנים היא צנרת מתכת שנוטה להחליד ולצבור קורוזיה – מה שעלול להוביל לתקלות כמו נזילות בצנרת, רטיבות בקירות וברצפה, עובש, וכמובן פגיעה באיכות המים.
איך בודקים את מצב הצנרת?
ישנן מספר בדיקות פשוטות שתוכלו לבצע בעצמכם כדי לבדוק את מצב הצנרת בבית. ראשית, סימני רטיבות בקירות, סימני עובש או פטרייה מעידים על נזילה בצנרת. עוד דבר שתוכלו לזהות בעצמכם הוא ריצוף בולט, מה שעשוי להעיד על נזילה מהצנרת שעוברת מתחת לריצוף.
אם אתם מריחים ניחוחות לא נעימים של ביוב, בעיקר מאזור המקלחת, סביר להניח שגם במקרה הזה יש בעיה עם הצנרת. לא תמיד הסימנים יהיו ברורים, ולעיתים בעל הדירה ממנו אתם מתכוונים לרכוש את הבית לא יודע בעצמו שיש בעיה. לכן, כשאתם מתכוונים לקנות בית עם צנרת ישנה אל תסמכו על מראה עיניים בלבד והזמינו אינסטלטור מקצועי שיבדוק את מצב הצנרת.
בדיקת לחץ מים – אינסטלטור מקצועי יבצע את הבדיקה כשהברז הראשי פתוח. במצב הזה בעל המקצוע יפתח את הברזים בדירה וימדוד את לחץ המים שבשעון המים. זרימה חלשה יכולה להעיד על בעיה בצנרת.
בדיקת מצב הצנרת - כיום ניתן לבצע בדיקה למצב הצנרת ללא שבירת קירות, באמצעות מצלמה תרמית או על ידי החדרת סיבים אופטיים אל תוך הצנרת. במידה והבדיקה תגלה נזילה בצנרת, תוכלו לדרוש מבעלי הדירה לתקן אותה או לקזז את עלות התיקון ממחיר הקנייה.
עם זאת, כשמדובר בצנרת ישנה תיקון נקודתי יהווה פלסטר בלבד ובעתיד סביר להניח שתתמודדו עם תקלות נוספות ועם איכות מים ירודה. לכן, במצב כזה ההמלצה היא לא לתקן נקודתית כל נזילה ונזילה, אלא להחליף את הצנרת קומפלט.
מהם סוגי הצנרת הנפוצים?
צנרת פקסגול – ישנם שלושה תתי-סוגים של צנרת הפקסגול – A,B, ו-C, כאשר האיכותיים ביותר הם A ו-C. את צנרת זו מניחים בתוך צינור תעלה, כשלכל נקודת מים מסתעף צינור שמגיע אליה ממרכזיית המים.
שיטת הנחה זו נקראת השיטה המקבילית והיא מאפשרת טיפול בתקלות בצנרת דרך מרכזיית המים מבלי לפרק ריצוף או לשבור קירות. שיטה זו מומלצת במיוחד במקרים בהם הריצוף שמכסה את הצנרת הוא יוקרתי ואחיד (דוגמת שיש), ופתיחת הריצוף תפגע במראה הבית.
צנרת הפקסגול מאופיינת בטכנולוגיה ישנה יחסית, ועם זאת יש בה כמה יתרונות ביחס לאלטרנטיבות. ראשית, טיפול בתקלות בצנרת זו דרך המרכזייה הוא פשוט (במידה וההתקנה בוצעה כראוי). היתרון המשמעותי ביותר הוא מחירה הזול של צנרת הפקסגול ביחס לריצוף אחר.
עם זאת, צנרת הפקסגול אינה מתחברת לצינורות הקיימים ומצריכה תשתית צנרת חדשה בבית וחיבור למרכזייה
צנרת SP – הצנרת הנפוצה ביותר. מדובר בצנרת תלת שכבתית עשויה פלסטיק בשילוב אלומיניום, שיכולה להיות מותקנת בשיטה מקבילית או בשיטה טורית בה הצינורות מחוברים אלה לאלה ללא צורך במרכזייה מצד אחד, אך מאלצת פירוק ריצוף או שבירת בקיר במקרה של תקלה בצנרת.
עם זאת, ניתן להרכיב חנוכיית מים גם בצנרת זו, מה שיאפשר ניתוק נקודתי של מקור נזילה בעת הצורך, ולא יצריך מכם לסגור את ברז המים הראשי של הדירה. הרכבת חנוכייה בצנרת SP היא לא דבר נפוץ, אך מומלץ לשקול זאת בחיוב על מנת לחסוך בעיות בעתיד. ניתן לחבר את הצנרת הזו לצנרת הקיימת, ובזכות הצינורות הקצרים גם זמן ההתקנה קצר יחסית.
ניתן להתקין את צינורות ה-SP בקטרים שונים, כך שהם יכולים לעבור גם בקירות גבס למשל. עם זאת, התקנת צנרת זו מצריכה מיומנות רבה יותר, שכן מדובר בהתקנה מסובכת יותר מהתקנת צנרת הפקסגול.
בנוסף, במקרה של תקלה אין ברירה אלא לפרק את אזור הריצוף שמתחתיו קיימת הנזילה, או לשבור נקודתית את הקיר.
יש לציין שצנרת מולטיגול היא צנרת תלת שכבתית שדומה מאוד לצנרת ה-SP אך נחשבת בעיני רבים לאיכותית פחות.
מה מומלץ להתקין בהחלפת צנרת?
התאימו את נקודות המים לצרכים שלכם – במידה ואתם מחליפים את הצנרת כחלק משיפוץ כולל של הבית, נצלו את ההזדמנות והתקינו נקודות מים חדשות. המרפסת היא אולי לא המקום הראשון שעולה בראש להתקנת נקודת מים, אך התקנה כזו יכולה לשפר את חוויית השהיה במרפסת בצורה פלאית.
אם זה לטובת מילוי בריכה מתנפחת לילדים, להשקיית האדניות, לשטיפת רצפת המרפסת ועוד, נקודת מים במרפסת יכולה להקל על חייכם ולהפוך אותם לנוחים בהרבה.
התקנת נקודת מים במקומות נוספים בבית בשלב התקנת הצנרת היא עניין של נוחות ושל חיסכון, שכן לא תצטרכו להזמין שוב בעל מקצוע בעתיד על מנת לבצע זאת, מה גם שעלות העבודה היא זניחה ביחס להתקנת הצנרת.
התקינו מסנן אבנית בשעון המים – גם אם יש לכם מסנן אבנית בברזים או בבר המים, התקנת מסנן אבנית על שעון המים יכולה לשפר את איכות המים שלכם, ולהאריך את חיי המסננים שאתם מחזיקים בתוך הבית, שכן המים עוברים סינון ראשוני עוד לפני שהם מגיעים אל הדירה. החלפת צנרת היא הזדמנות לחסוך בהזמנת בעל מקצוע להתקנת מסנן אבנית פעם נוספת, והוא יוכל לבצע את העבודה באותה הזדמנות.
התנתקו מקו הביוב הראשי של הבניין – אם אתם דיירי הקומה הראשונה בבניין (לא כולל קרקע), אתם חשופים להשלכות בנוגע לשימוש לא נכון של השכנים בצנרת ומבלאי טבעי בצנרת עצמה. במקרים כאלה עלולה להיווצר סתימה, וכשהביוב יעלה על גדותיו – הוא יעלה אצלכם בבית.
החלפת הצנרת בבית היא הזדמנות מצוינת להתנתק מקו הביוב הראשי ולהתחבר לביוב באופן עצמאי ללא תלות בשאר הבניין. עם זאת, חשוב לציין שהתנתקות כזו לא תפטור אתכם מהשתתפות בעלות תיקון בקו הצנרת המשותפת, מאחר והיא שייכת לכלל הבניין.