טיפול בתקלות בצנרת המשותפת: המדריך המלא
סתימה, נזילה, או פיצוץ בצנרת המשותפת יכולה לנבוע מסיבות שונות, חלקן מתחזוקה לא נכונה וחלקן פשוט משחיקה. במדריך הבא נסביר מהי צנרת משותפת ועל מי מוטלת האחריות במקרה של תקלה, איך תוכלו לזהות את התקלות, ממה הן נגרמות ואת מי צריך להזמין?
תתפלאו, אבל לא מעט סכסוכי שכנים מתחילים בעקבות בעיות בצנרת. רק דמיינו שאתם גרים בקומה הראשונה והביוב עולה על גדותיו בביתכם, הקיר שלכם מתמלא ברטיבות או בעובש, או שמים פורצים ממוקדים שונים בביתכם ללא הבחנה, אבל השכנים לא מוכנים להשתתף בעלות התיקון?
במדריך הבא אספנו עבורכם את כל הדרכים לזהות תקלות בצנרת המשותפת, להבין מהם הגורמים לתקלות, ומהן הדרכים היעילות ביותר לטפל בתקלות הללו, כדי שאף שכן לא יגיד לכם שזו לא בעיה שלו.
מהי צנרת משותפת?
בכל בניין מגורים מסתעפים להם צינורות מים וביוב משותפים ופרטיים. על פי האגודה לתרבות הדיור, צנרת משותפת בבניין מגורים מתייחסת לכל צינור אשר משרת את כל דיירי הבניין או את רובם, לפי סעיף 52 לחוק המקרקעין שמגדיר רכוש משותף.
נזילה או פיצוץ בצנרת שמתרחשים בקטע צינור שמסתעף מהצנרת הראשית ועובר באחת הדירות שייך לאותה דירה ועל הבעלים לשאת בהוצאות התיקון. במקרה שנזילה או פיצוץ מתרחשים בקטע מהצנרת הראשית של הבניין, האחריות על הוצאות התיקון מתחלקת בין כל הדיירים, גם אם קטע מהצינור עובר בדירה מסוימת.
בכל מקרה של סתימה, נזילה, פיצוץ, או כל בעיה אחרת בצנרת המשותפת, צריך לדרוש מבעל המקצוע שמאתר את התקלה להפיק דוח שישמש כאסמכתא לממצאים.
רצוי מאוד שכל הצדדים המעורבים (השכנים שיש ביניהם מחלוקת וכמובן ועד הבית) יהיו נוכחים בזמן האיתור.
מה גורם לסתימה בצנרת המשותפת?
סתימה בצנרת המשותפת של הבניין היא מורכבת ונוצרת כתוצאה משימוש לא נכון במערכת הביוב. רוב הסתימות בצנרת הביוב נגרמות מהשלכת מגבונים לאסלה. בניגוד לנייר טואלט, המגבון אינו מתכלה בקלות, והשלכת מגבונים לאסלה תביא בסופו של דבר לסתימה.
גורם נוסף לסתימה בצנרת המשותפת הוא חומרים שומניים במערכת הביוב. השומנים מצטברים בצינורות עד שבסופו של דבר הם גורמים לסתימה.
דבר נוסף שגורם לסתימה הוא צמיחת שורשי עצים שננעצים בצינורות הניקוז ועושים להם נזק. גם הבדלי טמפרטורות קיצוניים בין העונות עשוי לגרום להתעקמות הצנרת ולסתימה.
איך פותחים סתימה בצנרת המשותפת?
במקרה של התעקמות צנרת, לא תהיה אפשרות לשחרר את הסתימה וצריך להחליף את הקטע העקום או את הצנרת כולה.
בשאר המקרים של סתימה בצנרת המשותפת, מי שמסוגלים לבצע פתיחת סתימות כאלו הם שירותי ביובית. הם עושים זאת בשני דרכים: שטיפת קו ביוב בלחץ מים, או במקרים קשים ומסובכים יותר באמצעות שאיבת קו ביוב בוואקום.
עם שחרור הסתימה, במידה והוכח שהמקור לסתימה הוא מאחד השכנים, עליו לשאת בתשלום האיתור והתיקון. במידה והוכח שהמקור לסתימה הוא כשל בצינורות עצמם או במבנה שלהם, ועד הבית (כלומר כל הבניין) צריך לשאת בתשלום.
מה גורם לנזילה בצנרת המשותפת?
איתור מוקדם של נזילה בצנרת המשותפת יכול לחסוך הרבה כאבי ראש וגם לא מעט כסף. זיהוי מוקדם של הסימנים שמעידים על נזילה יגדיל את הסיכויים לטפל בבעיה נקודתית ולא בבעיה גדולה יותר. העירנות שלכם היא קריטית, שכן ישנם סימנים ברורים וגלויים לעין, וישנם סימנים שקשה יותר להבחין בהם.
התנפחות, רטיבות או עובש על הקיר הם סימנים גלויים שמעידים על נזילה מאחד מהצינורות הפנימיים בבית. גם רעשים של זרימת מים מהקיר יכולים להעיד עם נזילה, למרות שבסוגי צנרת מסוימים הרעשים האלה שגרתיים.
במידה ורעשי זרימת המים מתחזקים, כדאי שתקראו לאינסטלטור מקצועי כדי לבדוק אם אכן מדובר בנזילה. אם צבע שולי המרצפות שלכם משתנה, יכול להיות שמדובר במים שנספגו בו כתוצאה מנזילה. גם חשבון מים גבוה במיוחד יכול להעיד על נזילה, מבלי שיהיה לה כל סימן.
נזילה בצנרת נגרמת כתוצאה מסדק או חור בצינור. בלאי טבעי שקורה עם השנים, בעיקר בצנרת ברזל ישנה שצוברת קורוזיה, שורשי עצים שמגיעים אל הצינורות ומפעילים עליהם לחץ, או קיפאון של מים בצינורות, יכולים להיות הגורמים לנזילה ובמקרים קשים יותר גם לפיצוץ.
איך אינסטלטור מקצועי יתקן נזילה בצנרת המשותפת?
הצעד הראשון בדרך לתיקון הנזילה הוא איתורה. קיימות שתי דרכים לאיתור נזילות בצנרת: חציבה בקיר או שימוש במצלמה תרמית.
עלות השירות הוא לא זול, אבל המצלמה התרמית תאתר עבורכם במדויק את מקור הנזילה ותחסוך לכם הוצאה מיותרת של תיקון חלקי קיר שנשברו שלא לצורך.
אחרי איתור הנזילה, ובמידה ואכן מדובר בצינור משותף, אינסטלטור מקצועי יאתר את מקור הנזילה ויחליף את קטע הצנרת הפגום במידת האפשר.
במידה ומדובר בנזילה בצנרת מים ישנה מאוד, בפני האינסטלטור עומדות שתי אופציות: להחליף את הצנרת כולה או לבצע מעקף צנרת על מנת שלא לגרום נזק למערכת הקיימת.
מה גורם לפיצוץ בצנרת המשותפת?
פיצוץ בצנרת נגרם ברוב המקרים בעקבות היווצרות חור או סדק קטן בצינור, הלחץ שנוצר על הסדק כתוצאה מזרימת המים גורם להתרחבותו עד שבסופו של דבר נגרם הפיצוץ. כדרך הטבע, המים יחפשו כל דרך להתגבר על הלחץ ולצאת, כך שבמקרים קיצוניים של פיצוץ בצינור המים הראשי של הבניין שעובר בדירה, המים יכולים לצאת מכל מקום, כולל משקעי החשמל.
אם אתם חושבים שיש לכם פיצוץ בצינור, אפילו אם לא הגעתם לשלב שבו מים מתחילים לצאת מהקיר או התקרה, הדבר הראשון לעשות הוא לבדוק שכל הברזים בבית סגורים ולסגור היטב את הברז המרכזי.
אם המחוג בשעון המים שלכם ממשיך להסתובב זה סימן שהמים ממשיכים לזרום. אז כנראה שיש לכם באמת פיצוץ בצינור. אם נכנסתם לדירה מוצפת או התעוררתם לתוך השיטפון, הפעולה הראשונה שיש לעשות, יחד עם הזמנת אינסטלטור, תהיה לסגור את השיבר על מנת שהמים יפסיקו לזרום.
כאשר מדובר בצינור גלוי, הבעיה תיפטר בקלות יחסית, כאשר האינסטלטור ינסר את הקטע הפגום וירכיב במקומו קטע צינור חדש. כאשר מדובר בפיצוץ בצינור שנמצא מאחורי הקיר או מתחת לרצפות, המצב מורכב הרבה יותר. האינסטלטור יאלץ לחצוב בקיר או להרים את הרצפות, על מנת לתקן את הצנרת.
במידה ומדובר בצנרת ישנה, האפשרות הריאלית תהיה שלא להחליף רק קטע צינור אחד, אלא קטע גדול יותר ואולי אף להחליף את כל הצנרת או לבצע מעקף צנרת.
כל זאת על מנת למנוע הפרשי לחצים בצנרת כתוצאה משימוש בסוגי צנרת שונים, מה שלבטח יצור בעיות צנרת נוספות. כאשר הצנרת בה התרחש הפיצוץ כבר הייתה במצב רעוע מלכתחילה, מומלץ לשקול להחליף את כל הצנרת כולה.
מה חשוב לדעת כשמחליפים צנרת?
תוחלת החיים של צינורות הברזל הישנים בארץ מגיעה ברוב המקרים ל-30 שנה לכל היותר. עם השנים הקורוזיה שוחקת את הצנרת, עד שנוצר סדק שגורם לנזילה או לפיצוץ. כאשר מתקינים צנרת חדשה, חשוב לוודא שהנקודות המועדות לתקלות יהיו חשופות כך שיהיו נוחות יותר לתיקון.
ודאו כי האינסטלטור מתקין צנרת SP, שהיא צנרת עמידה בפני קורוזיה, ובפני טמפרטורות קיצוניות. אורך החיים של צנרת זו יכול להגיע גם ל-40 שנים. כדי להחליף את הצנרת בבית לא חייבים תמיד לשבור קירות ולהוציא את הצנרת הישנה.
לעיתים קיימת אפשרות להשאיר את מערכת הצינורות הישנה, אך לנתק אותה מהברז הראשי, כך שהיא בעצם מתבטלת לחלוטין.
בנייה של מעקף צנרת תייתר את שבירת הקירות או המרצפות, ותקבלו תוצאה דומה בפחות רעש, פחות לכלוך ופחות כאבי ראש.