המדריך לתיקון רטיבות חוזרת בתקרה
כתמי רטיבות בתקרה מעידים על נזילה או כשל באיטום אצל השכן מלמעלה, מהגג, או מהצנרת המשותפת של הבניין. במדריך הבא נפרט על הגורמים לרטיבות, ונסביר למי לפנות, איך תוכלו להסתייע בחברות הביטוח, ומה כדאי שתדרשו מהן
אם אתם דיירי הקומה האחרונה בבניין משותף, או גרים בבית פרטי, אם מים פשוט זורמים מהתקרה שלכם אל תוך הבית, כנסו למדריך לתיקון רטיבות מסיבית מהתקרה ופעלו לפי ההוראות.
אם על התקרה שלכם מופיעים כתמי רטיבות וקילופים, כתמי עובש או פטריות, ועל אחת כמה וכמה כאשר זו לא הפעם הראשונה שזה קורה, המדריך הבא הוא בדיוק בשבילכם.
מאיפה הכתמים מגיעים ולמה התקרה מתקלפת?
הופעת כתמי רטיבות, עובש, פטריות וקילופי צבע על תקרת הבית מהווה אינדיקציה ברורה לחדירת לחות ממקור מים כלשהו מעל התקרה. הגורמים לכך יכולים לנבוע ממספר מקורות אפשריים: נזילת מים מדירת השכן מלמעלה - בדרך כלל בעיה של איטום לקוי סביב מתקנים סניטריים; בעיות נזילה או סתימה בצנרת המים או הביוב המשותפת של הבניין; או חדירת מי גשמים מהגג במקרה של דירה בקומה העליונה. תופעות של רטיבות כרונית מלוות בדרך כלל בהופעה חוזרת של כתמים, התקלפות צבע התקרה, כתמי עובש שחורים או ירוקים, ואף צמיחת פטריות - המצביעים על בעיית איטום מתמשכת שיש לטפל בה בדחיפות.
מי אחראי על התיקון?
מבחינה משפטית, האחריות לאיתור מקור הנזילה ותיקונו חלה על הצד שברשותו מצוי מקור הנזילה: אם הנזילה היא מהגג אזי האחריות היא של ועד הבית / הנהלת הבניין; אם הנזילה היא מצנרת משותפת אזי האחראי הוא מנהל/חברת ניהול הבניין; ואם הנזילה היא מדירת שכן, האחריות חלה על אותו השכן עצמו. בנוסף, על פי חוקי הנזיקין בישראל מי שגרם לנזק חייב לפצות ולתקן את הנזק שנגרם לרכוש המשותף ולדירה עקב הנזילה.
איפה נכנסות חברות הביטוח?
במידה והנזק שנגרם לביתכם הוא כתוצאה מכשל בצנרת המים או מכשל באיטום של השכן מלמעלה, הסיכוי היחידי שהביטוח שלו יכסה את עלות התיקון הוא רק אם הפוליסה שלו כוללת ביטוח צד ג'.
אם השכן שלכם תיקן את מקור הנזילה, אבל הוא מתמהמה בתיקון הנזק הנלווה, אל תמהרו להפעיל את הביטוח שלכם. רוב חברות הביטוח מספקות שירות תיקוני צנרת ונזקים נלווים פעם אחת בשנה למבוטח, וגם זה כולל השתתפות עצמית.
אם הנזק שנגרם לכם הוא לא באשמתכם, והכשל בצנרת או במערכת האיטום נגרם מדירת השכן, הוא יהיה מחויב לתקן את הרטיבות ואת הנזק הנלווה על פי חוק, גם אם אין לו ביטוח.
לצערכם, ההתנהלות מול חברות הביטוח במקרה של ביטוחי דירה היא לא דומה להתנהלות מול חברות ביטוח הרכב, והן לא מתקשרות ביניהן. אם הביטוח של השכן שלכם לא מספק אינסטלטור מומחה לאיתור נזילות, אין לכם כל כך איך לשנות את המצב.
בסופו של דבר, נזקים נלווים לכשלים בצנרת או באיטום יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים. במקרים בהן חברת הביטוח מתמהמהת ושולחת אנשי מקצוע לא מקצועיים או כאלה ללא מכשור מתאים לאיתור נזילות הנזק רק ימשיך להתרחב ועלות התיקון תלך ותתייקר.
האם כל אינסטלטור יכול לאתר נזילה?
הבעיה העיקרית בהתנהלות מול חברות הביטוח בכל הנוגע לנזקי רכוש בדירה היא בעלי מקצוע לא מקצועיים או כאלה ללא ציוד מתאים, שנשלחים לעיתים קרובות לאיתור ותיקון נזילה.
גם אם הופניתם לאינסטלטור מטעם חברת הביטוח, ודאו מולו שהוא מתמחה באיתור נזילות ושיש לו מכשור מתאים לביצוע העבודה, מכשור כמו מצלמה תרמית לאיתור נזילות למשל.
לא תמיד זה תלוי בכם, ובמקרים רבים בעלי דירות מתעקשים לדבוק בחברות הביטוח, גם אם זה בא על חשבון מקצועיות בעלי המקצוע שמגיעים לאתר ולתקן את הנזילה.
עם זאת, כדאי מאוד לנסות ולהסביר לבעל הדירה שככל שהוא יתעקש מול חברת הביטוח שלו לקבל בעל מקצוע מומחה לאיתור נזילות, כך עלות התיקון, משך התיקון וגם איכות התיקון יגדלו, והסיכוי שהתקלה תחזור יקטן.