כמה עולה אינטרפוץ למקלחת ואיך להתקין אותו נכון?
מתי תצטרכו להחליף רק את המנגנון ומתי אין ברירה אלא להחליף את האינטרפוץ? מהם הסוגים הקיימים בשוק ומה יכול להשתבש במהלך ההתקנה ולגרור שיפוץ חוזר? רגע לפני שאתם שוברים את הקיר, הנה כל מה שכדאי שתדעו לפני שאתם מזמינים את האינסטלטור
כשמדובר בפעולה יומיומית כמו רחצה, החלטה שמתקבלת תוך כמה דקות יכולה להשפיע עליכם לאורך שנים. היא תקבע עד כמה נוח יהיה לכם להשתמש במקלחון או באמבטיה, ולכן לא כדאי לזלזל בה.
מעבר לכך, בחירת דגם מאיכות ירודה והתקנה רשלנית, יכולים לגרור שיפוץ חוזר, מה שבחישוב כולל יעלה לכם לא מעט כסף. הנה כל מה שכדאי לדעת על הנושא שרובנו לא מתעמקים בו מספיק.
מה זה בעצם אינטרפוץ?
כשאומרים 'אינטרפוץ' לרוב מתכוונים באופן כללי לברז שמותקן ליד המקלחון או האמבטיה. הוא כולל שלושה חלקים: האינטרפוץ עצמו והמנגנון (שניהם נמצאים בתוך הקיר, מתחת לאריחים) וידית ההפעלה של הברז, אשר בולטת מהקיר.
מקור המילה בשפה הגרמנית (שמשמעותה מתחת לטיח או מתחת לציפוי). כלומר, הביטוי מתייחס לשיטת ההתקנה המטמיעה את האביזרים בתוך הקיר, ולא לסוג המוצר עצמו.
קיימים שני סוגים עיקריים של אינטרפוץ: כזה הכולל רק ידית הפעלה וראש מקלחת, וכזה הכולל גם חיבור למזלף הנתלה על הקיר.
מתי תצטרכו להחליף מנגנון ומתי את כל האינטרפוץ?
מרבית התיקונים יחייבו תיקון קל יחסית שכרוך רק בהחלפת המנגנון. אמנם גם תיקון זה מחייב שבירת אריחים, שכן גם המנגנון מותקן בתוך הקיר, אך עדיין מדובר בתיקון פחות מורכב מהחלפת כל האינטרפוץ.
את האינטרפוץ לרוב מחליפים רק במסגרת שיפוץ חדר הרחצה, או במקרה שמתגלות נזילות מים המחייבות החלפה שלו. לרוב, בשל התקנה לקויה.
לכן, חשוב מאוד להשקיע כבר בשלב ההתקנה, ולא למהר לסגור את האריחים לפני שמוודאים שאין נזילות מים. אחרת, עלות התיקון תהפוך להיות גבוהה, מורכבת וכרוכה בשבירה של אריחים ובחיפוי קיר מחדש.
אינטרפוץ 3 דרך או אינטרפוץ 4 דרך?
רבים מנצלים את החלפת האינטרפוץ הקיים לצורך שידרוג שלו. קיימים שני סוגים נפוצים: אינטרפוץ 3 דרך ואינטרפוץ 4 דרך. ממש כשמם, הם מתארים את "הדרך" שהמים עושים עד שהם מגיעים אליכם.
אינטרפוץ 3 דרך, יכלול 3 יציאות: מים קרים, מים חמים ויציאה לראש המקלחת (התלוי מלמעלה, בין אם הוא ראש גשם, דוש רגיל או מתלה לחיבור מזלף שיכול להיות גם ידני).
אינטרפוץ 4 דרך, כולל 4 פתחים: והוא מאפשר גם התקנה של ידית, גם התקנה של ראש מקלחת תלוי מלמעלה וגם התקנה של מזלף לצידו. בנוסף, ישנו כפתור 'מעביר זרם' בין ראש הגשם למזלף.
רכיב זה נוטה להישחק כתוצאה מהצטברות אבנית בו, ואינו פועל בצורה קלה וחלקה כמו זו שהייתה ביום ההתקנה. לכן, מומלץ להשקיע במנגנון איכותי ולמנוע מעצמכם תיקונים מיותרים, וכן להקפיד על תחזוקה קבועה שלו.
בכך, ניתן להשתמש במקלחת או באמבטיה בהתאם לרצון המשתמש, ולהפוך את השימוש בו להרבה יותר נוח, ומותאם לצרכים. ככל שיש יותר אפשרויות, כך חווית הרחצה נוחה יותר. לכן, זהו לא רכיב שכדאי לוותר עליו, גם אם נדמה לכם שלא תצטרכו אותו בעתיד.
זאת, משום שההבדל במחיר זניח, בעוד שהחלפה שלו בעתיד יכולה לעלות לכם במיני-שיפוץ מיותר. מדובר בהפרש של כמה מאות שקלים לכל היותר, אשר יאפשר לכם גם להתקלח מבלי להחזיק את המזלף (מאפשר ידיים פנויות), וגם ליהנות ממזלף לצורך רחצה, ניקוי קירות המקלחון בנוחות, מילוי דליי מים מבלי שהזרם ישפריץ לכל עבר ועוד.
יש גם ברז 5/6, המאפשר התקנה של מפלי מים או ג'טים, למשל, והוא נחשב לפחות נפוץ בשוק, אך כדאי לדעת שגם הוא קיים.
כמה אמורה לעלות התקנת אינטרפוץ ומהם עלויות פירוק ויישום האריחים? הדבר תלוי בסוג האינטרפוץ, בכמות האריחים שתידרשו לפרק, במצב הצנרת שבתוך הקיר וכן הלאה. לקבלת טווח המחירים הנהוג בשוק האינסטלציה לחצו כאן, ולמחירון השיפוצים לחצו כאן.
מיקום האינטרפוץ: זה הזמן לשדרג ולהתאים לצרכים שלכם
אם כבר אתם משפצים, לא כל מה שהיה הוא שחייב להיות. זה בדיוק המקום לבחינת מיקומי הכלים הסניטריים. אם ממילא את מחליפים את צנרת המים, שווה לשקול סידור מחדש של חדר הרחצה, בהתאם לשינויים בצרכים של דיירי הבית.
אינכם כבולים למיקום מסוים. כלומר, אם הידית גבוהה או נמוכה מדי, זה הזמן לשנות אותה. אם ראש המקלחת נמוך מדי, או גבוה מדי ומשפריץ לכל עבר, זה הזמן לשנות את הגובה.
על פי כללי הנדסת אנוש, נהוג להתקין את ראש המקלחת בגובה של 1.90 מטר מגובה הרצפה, ואת הידית בגובה של 1.10 מטר מגובה הרצפה. זאת, בהנחה שמידות המשתמשים בבית אינן חריגות, או אם יש צורך בהתאמות נגישות למיניהן, לפי הצרכים הספציפיים באותו הבית.
בחירה של מיקומים אורכת זמן קצר, ומשפיעה על חווית הרחצה שלכם מדי יום לאורך שנים. לכן, לא כדאי לזלזל בה.
על מה להקפיד בקניית האינטרפוץ?
ישנם קבלני שיפוצים או אינסטלטורים שיחסכו מכם את הטירחה של ביקור באולמות התצוגה, ובהנחה שאתם מעוניינים בדגם סטנדרטי, ואין לכם דרישות מיוחדות מבחינת עיצוב, יספקו עבורכם את הרכיב.
במקרה כזה, חשוב מאוד שתתעקשו על חברה מוכרת, תוודאו מה משך האחריות (נהוג לתת כ-5 שנות אחריות על אינטרפוץ) ותשמרו על החשבונית ועל תעודת האחריות. כך, לא תהיו תלויים במתקין, אם כעבור מספר שנים יתגלו נזילות מים או תקלות אחרות.
אם אתם בוחרים בעצמכם את האינטרפוץ, עשו זאת במקביל להתייעצות עם אינסטלטור, על מנת שלא תטעו בבחירה, ותתאימו דגם שמתאים לצרכים שלכם, ולתנאי השטח.
מה עושים כשאין אריחים רזרביים: אם עבר זמן מאז השיפוץ הקודם, אם אין ברשותכם אריחים תואמים רזרביים ואם לא מצאתם אריחים תואמים בחנויות – אין טעם לפרק את כל חדר הרחצה. בשונה מתיקונים אחרים בחלל חדר הרחצה, לרוב, הקיר שבתוכו מותקן האינטרפוץ הוא קיר מקלחון. במקרה כזה, עבור תיקון קטן ונקודתי תוכלו לבחור באריח שונה לחלוטין, אך כזה שעדיין משתלב עם העיצוב הקיים. תתפלאו, אך התוצאה יכולה להיראות מעוצבת יותר מהקיר המקורי.
קיימות אינספור דוגמאות ברשת למקלחונים עכשוויים או קלאסיים, שבהם יש שילובים מעניינים של אריחים. בייחוד כיום, כשההיצע בתחום זה עצום וכולל הדפסים רבים ומגוונים – יהיה לכם קל למצוא אריחים חלופיים שלא ירגישו כמו טלאי שמכער את חדר הרחצה, אלא דווקא כמו אלמנט שמשדרג אותו. אריחי ענק, למשל, הם אחד הדברים הכי טרנדיים לחיפוי קיר המקלחון. יש גם אריחים דמויי עץ, אריחים בהדפס גיאומטרי, אריחים עם הדפסים אבסטרקטיים ואינסוף אפשרויות.
אם אתם לפני שיפוץ חדר הרחצה, קחו בחשבון תיקונים אפשריים עתידיים, ותדאגו למספיק אריחים רזרביים שיהיו מאוחסנים במקום נגיש.
כמה זמן אמור להימשך התיקון ומתי ניתן לחזור ולהשתמש במקלחון?
לרוב, לא מדובר בתיקון מורכב במיוחד שישבית את חדר הרחצה שלכם לשבוע. לרוב, הוא מסתכם בכ-4 שעות עבודה. במקרים חריגים, בהתאם לסוג הצנרת, למגבלות בתנאי השטח או למצב הצנרת שמתגלה בשלב הפירוק, יכול להיות שמשך התיקון או ההתקנה יימשכו. בשיפוצים, ניתן רק להעריך את משך העבודה, אך תמיד יש הפתעות בשטח.
אם מדובר בהחלפת אינטרפוץ סטנדרטית, לרוב המקלחת תהיה מושבת ללא יותר מ-24 שעות. לא נהוג לסגור את הקיר עם טיח ואריחים ביום ההתקנה, אלא להמתין עוד יום, בכדי לוודא שאין תקלות בהתקנה, אין נזילות מים ושהחיבורים שבין האינטרפוץ לצנרת המים המובילה אליו תקינים.
אגב, אחת הסיבות לנזילות מים הם בשל התקנה רשלנית. זו, נגרמת כתוצאה מעבודה עם כלים שלא מתאימים לסוג הצנרת. חשוב שתוודאו שכלי העבודה יכללו את אותה החותמת של יצרן הצנרת (SP, מולטיגול או PEX).
מה עושים אם צנרת המים הקיימת ישנה במיוחד ועשויה ממתכת?
במקרה כזה, כדאי להחליף רק את מקטע הצנרת המוביל למקלחת לצנרת פלסטיק. זאת, משום שחיבור אינטרפוץ מפלסטיק לצנרת ברזל לא יהיה טוב, יגרום לנזילות מים ויגרור תיקונים ושבירת קירות חוזרת. הנזק שיכול להיגרם הוא משמעותי, וכדאי להימנע ממנו מראש.
לכן, נהוג שרק למחרת מחפים את הקיר באריחים ואוטמים את הפוגות (המרווח שבין האריחים) ברובה.
מאחר שמדובר בחלל רטוב במיוחד, בקרבת מים זורמים על בסיס יומיומי, מומלץ להקפיד על מריחת רובה אפוקסית ולא להסתפק ברובה אקרילית.
רובה אקרילית אמנם מתייבשת תוך שניות, ומורכבת יותר לעבודה עבור בעלי המקצוע, אך היא תמנע בעיות איטום, התפוררות הרובה כעבור תקופה קצרה וחדירות מים לדירות של השכנים המתגוררים מתחת או נזק ליסודות הבית, אם אתם מתגוררים בבית קרקע.