ללכת בין הטיפות: על נזילת מים מהשכן
פסקאות דין רבות נכתבו במהלך השנים בכל הנוגע לסכסוכי שכנים בכלל וסכסוך הנובע מנזילת מים מתקרת השכן בפרט. כיצד נוכל להתנהל נכון מול שכן עקשן? הנה הפרטים.
כל אדם הנתקל בנזילה בתקרה הנגרמת מהשכן מלמעלה מתלבט כיצד יש לנהוג. האם עליו להחיל ערכאות משפטיות על מנת לאלץ את השכן לטפל בבעיה או לפתור זאת בדרכי שלום?.
גם לאחר תיקון הבעיה, בעל מקצוע מתחום האינסטלציה יאמר לכם כי הרטיבות, שכבר חדרה אל מתחת לרצפת השכן, עדיין תשפיע עד לאידוי מלא.
כיצד ניתן לפתור את הבעיה בצורה מהירה שתמנע מצב חמור יותר?
על מי חלה האחריות במקרה של נזילה?
במקרים רבים האחריות על רטיבות בדירה היא על הקבלן עצמו. תקופת האחריות משתנה בהתאם לשתי תקופות: תקופת הבדק ותקופת האחריות עצמה.
בתקופת האחריות על בעל הדירה להוכיח שהליקוי נובע מתכנון לקוי שבוצע על ידי הקבלן.
אך ברוב המקרים כאשר אנו עוסקים בבעיות רטיבות בתקרת הדירה, המקור והאחריות לכך הם השכן מלמעלה.
במקרה של דירה שכורה, כל רטיבות המתקיימת בדירה או ביחידה בבית פרטי היא על אחריות המשכיר (בעל הבית).
חוק השכירות והשאילה קובע כי בעל הבית אחראי על כל ליקוי "השולל או המגביל הגבלה של ממש את השימוש במושכר".
בדירה שכורה שנובעת ממנה בעיית רטיבות המשפיעה על תקרה השכן מלמעלה, על השוכר את הדירה להפנות את האחריות לתיקון הליקוי על המשכיר (בעל הדירה).
מה עושים כשיש רטיבות מהשכן?
בעל מקצוע כגון אינסטלטור מורשה או מהנדס בניין יוכל לספק לכם חוות דעת כתובה, כך שבבוא היום כאשר תצטרכו להוכיח זאת, תוכלו להסתמך על חוות דעת מקצועית שתתקבל בבית המשפט (במקרה הצורך).
תוכלו אף להציג בפני יו"ר הוועד את חוות הדעת המקצועית של בעל המקצוע. במקרים מסוימים התערבות של וועד הבית בנושא יכולה לפתור את הבעיה.
אם לא מצאתם כל פתרון על מנת לפתור את הליקוי והשכן מסרב לקחת אחריות על כך, הגיע השעה להיעזר בעורך דין.
לעיתים מספיק מכתב פניה על מנת לשכנע את השכן לקחת אחריות ולפעול לתיקון הליקוי, אולם עליכם להמציא בפני עורך הדין את כל חוות הדעת המקצועיות המראות כי האחריות לתיקון הנזק היא על השכן.
במידה וגם דבר זה לא פתר את הבעיה, גשו לבית המשפט ותבעו את המגיע לכם בדין.
איך אינסטלטור מקצועי יתקן את הנזילה?
אינסטלטור מקצועי יבדוק בתחילה מה מקור הנזילה על מנת לדעת כיצד יש לפעול לפתרון. פעמים רבות משתמשים במצלמה תרמית הפועלת על ידי צילום אינפרה אדום וממירה אותו לחישוב טמפרטורה ולחשיפת רטיבות במבנה. לאחר מכן יש לגלות את מקור הנזילה. כחלק מגילוי הנזילה יבצע בעל המקצוע בדיקת לחץ מים.
לאחר איתור הנזילה, בעל המקצוע יפתח את המרצפות ויחפור עד אשר יגיע לצנרת הפגומה. הוא יחליף את המקטע הבעייתי ויחבר את הצינור לקו המים.
בעלי מקצוע רבים מעדיפים להשאיר את המרצפות פתוחות לפחות למשך כמה ימים, על מנת לגלות במקרה הצורך אם עדיין קיימת נזילה.
לאחר מכן תבוצע בדיקה חזותית של החולות סביב מקטע הצינור. אם הן יבשות, הנזילה תוקנה וניתן להחזיר את המרצפות למקומן.