הצפה בבית? כך תתמודדו עם נזקי הסופה
מלבד למלא את הכנרת, הגשמים, השלג והברד מותירים אחריהם גם נזקים בבתים רבים. כל הטיפים וההמלצות שחשוב לדעת כשמתמודדים עם בית מוצף.
הסופה חלפה, הכבישים נפתחו ורשת החשמל חזרה לפעול כסדרה, אך בבית מוצף ההתמודדות רק מתחילה. ממי נקבל פיצויים על הנזק ואיך חוזרים באמת לשגרה?
מה לעשות? מאיפה להתחיל? איך למזער את הנזקים וכיצד להשיב את הבית לקדמותו במהירות ובצורה נכונה? מומחים בתחום הביטוח והשיפוצים עם המלצות שכדאי ליישם בזמן אמת.
"על נזקי הסופה השונים בין אם מדובר על נזק לרכב ובין אם מדובר על דירה - תפצה חברת הביטוח", מסבירה עו"ד מיטל לחיאני, העוסקת בדיני נזיקין.
"הפיצוי נכלל בפוליסת הביטוח אשר המבנה שלהן הוא קבוע. בגין נזקי טבע מתעוררת עילת תביעה נגד חברת הביטוח אשר בסופה חברת הביטוח תפצה בגין הנזקים הללו. נזקי הטבע מצויים בבסיס תנאי הפוליסה".
לדבריה, קיימת אפשרות להרחיב את הפוליסה ובכך להגן על הנכס מפני נזקים ומזיקים נוספים.
לעניין הרשות המקומית, הרי שבמקרים רבים היא האחראית לנזק. זאת, במקרים בהם ניתן לזקוף לחובתה רשלנות אשר גרמה לנזק שיכול היה להימנע אם הייתה דואגת לתשתיות, לניקוז תקין וכן הלאה.
"לא תמיד ברור בצורה מובהקת מיהו האחראי לנזק: האם מדובר ברשות מקומית, בבעל הנכס או בגורם אחר", מסבירה עו"ד לחיאני.
"לכן, חשוב לבחון היטב כל מקרה לגופו, על מנת לדעת בבירור מול מי לפעול ולהימנע מפתיחת הליכים נגד גורמים לא נכונים, דבר אשר יגרור הוצאות מיותרות ואף יכול למנוע פעולה בזמן מול האחראי האמיתי".
מה עושים מיד בקרות האירוע ומדוע חשוב ששמאי יבקר פעמיים בנכס?
למרות שמדובר ברגע שהוא בבחינת אסון, שיכול לגרום לעוגמת נפש רבה, חשוב מאוד לפעול במהירות.
יש לתעד את כל הנזקים, לבדוק אם יש ביטוח לבית והאם הביטוח כולל גם את התכולה. שימו לב, שאם אתם עדיין משלמים משכנתה על הנכס, סביר להניח שכלול בה כבר ביטוח למבנה ולפחות לחלק מהתכולה. בנה ולפחות לחלק מהתכולה.
מומלץ לדווח לחברת הביטוח כבר ביום האירוע, ולבקש שתשלח שמאי מטעמה.
עם זאת, את הנזק המדויק ניתן יהיה להעריך רק כשבוע לאחר המקרה ולכן חשוב לקרוא לשמאי מטעם הביטוח שוב לאחר כשבוע.
הסיבה לכך, היא שרק אחרי מספר ימים ניתן להבחין בכלל נזקי הרטיבות. רק כעבור שבוע, יתגלו סימני נפיחות צבע בקירות, הפרקט יתנפח, הגבס יכול להתקלף ואתם עלולים להיחשף לנזקים נוספים.
בשלב זה, כדאי לצלם כל נזק נראה לעין: למבנה, לחיפויים, למכשירי החשמל, לריהוט, לגופי התאורה וכן הלאה. גם אם נדמה לכם שחלק מהפריטים לא שווים פיצוי גבוה במיוחד, תעדו אותם. בסופו של דבר, מדובר בנזק מצטבר שעלותו הכוללת יכולה להיות מאוד גבוהה.
שימו לב, שבמקרים של הצפה חמורה, חשוב מאוד שתזמינו גם שמאי מטעמכם. זאת, משום שאם השומה שתיקבע לכם תהיה נמוכה מדי, תוכלו לטעון שהיא אינה ריאלית, ולהציג את השומה של שמאי מטעמכם. לשם כך חשוב שהדו"ח שיופק יהיה מסודר, יכלול תיעוד ופירוט ויהיה חתום ושמור אצלכם עד לקבלת הפיצוי מחברת הביטוח.
שלב תיקון הנזקים: כך תפעלו לאחר קבלת הערכת שמאי
מיד לאחר הערכות שמאי ראשונית מטעם חברת הביטוח, ניתן להתחיל לפעול לתיקון הנזקים.
לא רבים יודעים, אך חברות הביטוח מחויבות היום על פי חוק לממן לכם כל חברת שאיבה וניקיון שתבחרו, כך שלא קיימת מגבלה להזמין חברה שנמצאת בהסדר עם הביטוח.
ברוב המקרים, הכיסוי יעמוד על 100 אחוז מההוצאה שלכם, וההחזר יתקבל עבורכם בתוך 30 ימי עסקים.
תהליך השאיבה אורך מספר שעות, ומורכבותו תלויה בנסיבות המקרה. העבודה מתבצעת באמצעות משאבות, ולעתים בשל הצפות מי ביוב יש צורך לעשות שימוש גם בביובית.
חשוב מאוד לשאוב את המים במהירות, שכן אם הם יחדרו עמוק יותר לתוך הקירות, הרצפות, השטיחים והרהיטים, ייגרם להם נזק כבד ואף בלתי הפיך.
מומלץ לתת לרהיטים ולשטיחים כמה ימים להתייבש, ולאחר מכן להעביר אותם חיטוי אנטי-בקטריאלי, שימנע התפתחות של עובש.
באשר לקירות ולרצפות יש לבצע בדיקת לחות, במידה ולא מדובר בלחות גבוהה, כדאי להמתין כחודש ואז לקבוע עם השיפוצניק להביא יבשנים, שהם מאווררים גדולים המשמשים לייבוש קירות.
לבדיקת המרצפות הרצף יעקור בלטה אחת וישלח למעבדה שמתמחה בבדיקת אחוזי לחות מתחת לאריחים ומרצפות, כדי שתבדוק את מידת חדירת המים.
אם מתגלה לחות מתחת לריצוף יהיה צורך להחליף את כל הריצוף כולל החול.
במקרה שמדובר ברצפת פרקט, יש לפנות את כל תכולת הבית, לבדוק את כל שטח הפרקט ואם יימצא אפילו חלק קטן שהתנפח – יהיה צורך להחליף את כל הפרקט.
היו ערניים לחדירות מים למערכת החשמל והזמינו חשמלאי בכל מקרה של חשד
בד בבד עם הטיפול בנזקים הנראים לעין, חשוב לתת תשומת לב מיוחדת גם להשלכות המעמיקות יותר שאולי היו להצפה. כלומר, לוודא שמים לא חדרו גם למערכת החשמל של הבית.
חדירה של מים לרשת החשמל מאוד מסוכנת, ועלולה לגרום לקצרים במערכת ואפילו לשריפה.
בימי גשם רגילים, הקומות העליונות בבניינים חשופות יותר לנזילות ולחדירה של רטיבות לתוך הקירות, ולכן גם פגיעות יותר גם לתקלות חשמל מסוג זה.
אולם במקרים של הצפות, הקומות התחתונות הן הפגיעות יותר.
במקרה שלא רואים את הנזילה בתוך ארון החשמל או בצינורות חוטי החשמל ניתן לאבחן שקיימת חדירה של מים לרשת בעזרת מספר סימנים מחשידים: למשל, נורה מהבהבת, רחשים מתוך השקע, ניצוצות, ריח שרוף, שינוי גוון בשקע וכן הלאה.
אם מתגלה אחד או יותר מסימנים אלה,יש להוריד את המפסק הראשי ולקרוא מיידית לחשמלאי מוסמך בעל רישיון בתוקף.
במקרה שהתקלה בחשמל גרמה לשריפה, חשוב לזכור שזו אינה שריפה רגילה, אלא שריפה שמעורב בה חשמל ולכן יש לנהוג בה אחרת.
יש לנתק מיד את זרם החשמל בבית, להרחיק את כל מי שנמצא בסביבה ורק אז לפעול לכיבוי האש.
במקרים של שריפה שמתלקחת בעקבות תקלה במערכת החשמל, אסור בכל לשון של איסור לכבות אותה עם מים.
במקרה כזה, יש לכבות אותה באמצעות מטף כיבוי אש, ובמקרה שאין מטף בהישג יד, אפשר להכות בלהבות באמצעות מגבת או בד עבה אחר. דרך יעילה נוספת היא לשפוך חול על האש.
שקט, משפצים
אחרי אומדן הנזק וטיפולי העזרה הראשונה הגיע הזמן לבחור שיפוצניק ולתקן את הנזקים לקירות, לרצפות ולמבנה. בהצעת המחיר שלו יהיה בעל המקצוע כפוף לזו של השמאי.
את השיפוצים ניתן להתחיל רק אחרי שהמבנה מתייבש, רק אז אפשר יהיה לקלף את הטיח עם שפכטל ולצבוע בשכבת צבע חדשה.
שימו לב, שלקיר לוקח לפחות מספר חודשים להתייבש באופן מוחלט. אם תמהרו לצבוע אותו או לחפות אותו בחיפוי גבס, תתאכזבו לגלות שהרטיבות תצוץ שוב. לכן, המתינו עד לייבוש מלא, וכך תמנעו מעצמכם עבודה כפולה, יקרה ומיותרת.