הזמנת שמאי מקרקעין להערכת שווי קרקע: שלב אחר שלב
איך מתבצע החישוב להערכת שווי הקרקע?
החישוב להערכת שווי הקרקע מתבצע ב-3 שיטות שונות כדי שהתוצאה תהיה מדוייקת ככל שניתן:
בשיטה הראשונה, מבצעים הערכה השוואתית למחירי השוק. שמאי המקרקעין יבדוק עסקאות של קרקעות שבוצעו כשהן דומות לקרקע אותה הוא רוצה להעריך. הדגש יהיה על ייעוד הקרקע (האם מיועד להיות כקרקע חלקאית, קרקע לביית בית מגורים או קרקע לעסק מסחרי). כאשר ניגשים להשוואה עם הקרקעות, חשוב לקחת מספר עסקאות כדי לוודא שמקבלים הערכה אובייקטיבית ומדוייקת ככל שניתן.
בשיטה השנייה, מעריכים את הקרקע לפי תשואה צפויה. כלומר, על שמאי המקרקעין להעריך את התשואה שצפויה להיות לבעל הקרקע. אם לדוגמה, הקרקע מיודעת לצרכי מסחר, ההערכה תהיה לפי כמות התשואה שניתן יהיה להוציא מהנכס. בשיטה זו, יוכל בעל הקרקע לחשב את הזמן שבו יוכל גם להחזיר את ההשקעה ההתחלתית וגם להרוויח מהנכס.
בשיטה השלישית, מעריכים את הקרקע לפי הזכויות שלה. כלומר, האם מדובר בקרקע חקלאית או מיועדת לדיור? האם הקרקע מופשרת או נמצאת בתהליכי הפשרה? וכד'... במידה ומדובר על קרקע שאין עליה פיתוח כלל, חשוב לבדוק את אחוזי הבנייה המורשים ואת המגבלות שלה כמו סוג הקרקע, האם יש בה שיפוע או מי תהום.
אילו גורמים משפיעים על שווי הקרקע?
ישנם לערך כ-5 גורמים עיקריים שישפיעו על שווי הקרקע. הראשון, הוא אם מדובר על קרקע מופשרת. כלומר, קרקע המיועדת לשימוש של מגורים או בנייה מסחרית לעומת קרקע חקלאית שמיועדת לשימוש חקלאי בלבד. הקרקע החקלאית, תהיה שווה פחות מקרקע לשימוש מסחרי או לצורך מגורים. כך שאם מדובר על קרקע שמיועדת להפשרה זה יעלה את הערך שלה. הייעוד של הקרקע גם הוא גורם שמשפיע על השווי. הכוונה היא לסוג הבנייה המבוקשת-מגורים, תעשייה ומלאכה או משרדים. גורם נוסף הוא הימצאות של מי תהום בסביבת הקרקע, המיקום הגאוגרפי וקרקע שיש עליה כבר הליך פיתוח.