מה הגורמים לרטיבות בגגות רעפים?
הגשם הראשון מגיע לרוב בהפתעה ובאמצע יום בהיר, תופס אותנו לא מוכנים. לפני עונת הגשמים, חשוב לטפל בגג ובגורמים שעלולים לגרום לרטיבות להופיע וליצור נזק מתמשך.
רוב התחזוקה השוטפת בבית שלנו ובמיוחד בגג הרעפים נדחקת הצידה והחשיבות שלה הופכת לקטנה עם הזמן. עצלנות ודחיינות הם המאפיניים את חוסר הטיפול שעלול לבסוף, לעלות לנו ביוקר.
בבנייני מגורים, ניתן להינות מראש שקט ומטיפול שוטף של חברת האחזקה אך, בבתים פרטיים או בבניינים ישנים על הדיירים להכין את הבתים לחורף בעצמם. אז מה חשוב לעשות?
גגות הרעפים הנפוצים בישראל
גג מתכנס: גג זה, מכיל ארבעה מישורים (ויותר) המתחברים בנקודה הגבוהה ביותר והיא קודקוד הגג. לרוב, התקנה של גג מתכנס תהיה מעל משטח בטון שנתמך על ידי שלד עץ מותאם.
גג רעפים מעל גמלונים: בגג זה, צורת הבטון היא גמלון, הוא חלק מהקיר עליו מונחות לוחות גג והן מרכיבות את צורתו הסופית.
גג רעפים בעל שני שיפועים: הגג מורכב בשני שיפועים שביניהם מונחות קורות עץ היוצרות שלד מותאם לצורת הגג. לרוב, תקרת הבית תהיה מסוג רביץ כדי להוזיל את העלויות.
גג גמלונים מעל גג בטון: גג זה דומה בצורתו לגג הגמלונים הקודם אך, ההבדל ביניהם הוא שהתקרה שלו עשויה בטון. בניית הגג מבטון משפרת את חוזק ויציבות הגג ויוצרת איטום טוב יותר שמסייע בחדירת מים לתקרה.
איך נוצרת רטיבות בגגות רעפים?
סתימה במרזב ותקלות בניקוז הם הגורמים הנפוצים ביותר להופעת רטיבות. את הרטיבות בגג ניתן לזהות מבעוד מועד ואף מומלץ שלא לחכות למצב חירום או לימי החורף הגשומים. כבר בחודשי הקיץ, חשוב להקפיד על ניקוי של המרזבים בגג ולמנוע הצטברות של עלים ולכלוך שעלולים ליצור סתימה במרזב. המרזב, קולט מים משני הבתים ויש לו נטייה להיסתם באופן קבוע כיוון והוא חשוף לכל אורך השיפוע בגגות. הסתימה תהיה לרוב מעלים שעפים ברוח, חול, אבק ולשלשת יונים על הגג.
מהם הגורמים לבעיות בידוד בגג?
לבעיות בבידוד יש שתי סיבות עיקריות: בלאי ותזוזה של חומרי הבידוד בגג. הבלאי הוא הליך טבעי של החומר שמתבלה עם הזמן. ואילו תזוזה של חומרי הבידוד עלולה לקרות עקב התקנה לא נכונה או מחסור בפתחי אוורור בארגז הרוח שעל הגג, מה שגורם להצטברות של קור וחום רב בגג.
עם השנים, ארגזי הרוח שנבנו והוצבו על הגג מתבלים ונבקעים כתוצאה מנזקי מזג האוויר. בפתחים המובילים לגג ולתקרה, ניתן למצוא מזיקים רבים שתופסים את מקומם בפתחים השונים ועלולים לחדור אל תוך הבית ולהזיק. לדוגמת חרקים, עכברים או יונים.