מהן הטעויות הנפוצות שאתם עושים שהורסות את השטיחים שלכם?
מזניחים את ניקוי השטיח או מנקים לא נכון? משאירים את השטיח חשוף לשמש ישירה? מרטיבים אותו במהלך הספונג`ה או תוך כדי הסרת כתמים וגורמים לעובש? הנה כל הטעויות שכדאי להכיר ולהימנע מהן.
אתם הורסים את השטיחים בבית מבלי לשים לב? שטיח איכותי שתשמרו עליו ותתחזקו אותו בצורה נכונה, יראה טוב גם אחרי עשור. לעומת זאת, הוא יכול להיות בלוי, מרופט ומלא בכתמים גם כעבור שנתיים. רבים, לא מודעים לטעויות הנפוצות שהם עושים, שלא בהכרח נובעים מעצלנות, אלא לעתים דווקא מניקוי יתר או משימוש לא נכון.
אז מהם ההרגלים שכדאי לאמץ כחלק משגרת הניקוי בבית? לפניכם המדריך שלא רק ישמור על השטיח שלכם, אלא גם על הבריאות שלכם, מסתבר. קרדית אבק, חיידקים ועובש – כל המזיקים השקטים והשקופים האלו, נמצאים אתכם בחדר השינה ובסלון, בו אתם ויקיריכם שוהים שעות ארוכות מהיממה. אז מהם כללי הניקוי הביתי, מתי חשוב לשלוח לניקוי מקצועי במפעל? ומאילו טעויות נפוצות כדאי להימנע?
ריהוט כבד: לפעמים אין ברירה, אך כדאי למזער את הנזק לסיבי השטח
הנחת רהיטים כבדים, לאורך זמן, גורמת לשקעים בשטיחים. ספות כבדות, שולחנות קפה מסיביים, גופי תאורה עם בסיס בעל משקל רב – כל אלה מוחצים את סיבי השטיח ומשאירים עליהם את סימני הזמן. לעתים, בלי יכולות לתקן את הנזק.
לכן, הקפידו לסובב את השטיח ולגרום לתחלופה במיקומים של הריהוט שעליו. בנוסף, שקלו הוספת תחתיות או רפידות, שיקטינו את הנזק לסיבי השטיח. רגל ברזל חדה, למשל, תגרום לנזק גדול יותר.לכן, הקפידו לסובב את השטיח ולגרום לתחלופה במיקומים של הריהוט שעליו. בנוסף, שקלו הוספת תחתיות או רפידות, שיקטינו את הנזק לסיבי השטיח. רגל ברזל חדה, למשל, תגרום לנזק גדול יותר מאשר רהיט בעל שטח פנים רחב יותר, אשר מפזר את המשקל של הרהיט הכבד בצורה שמשאירה סימנים פחות בולטים על השטיח.
מקמו את השטיחים בחוכמה ודאגו למשטחים מונעי החלקה
באזורים שבהם יש כמות גדולה של אנשים שדורכים מדי יום, כדאי לבחור שטיח בעל סיבים קצרים יותר, ואף סינתטיים. אילו אזורים למשל? מסדרונות, חלל הכניסה לבית, אזורי מעבר בסלון וכן אזורי מעבר ליד המיטה.
בנוסף, כדאי מאוד למקם משטחים מונעי החלקה מתחתם. לא רק מסיבה בטיחותית ברורה (שמונעת התקפלות של השטיח והיתקלות בו שגורמת לנפילות ולפציעות), אלא גם על מנת למנוע קפלים בשולי השטיח, כתוצאה מבלאי מואץ שלהם.
הריפוד הייעודי לשטיחים עשוי בדרך כלל מחומר מוקצף הדומה לגומי והוא בנוי כרשת ועושה עבודה טובה ומוכחת בשמירה על מיקום השטיח ועל בטיחות הצועדים עליו.
הוא זמין גם ברשתות הסטוק, וגם אם השטיח גדול והתקציב שלכם מוגבל, הרי שכדאי להניח אותו לפחות מתחת למסגרת השטיח באזורים שעוברים דרכם קבוע ביומיום. אין צורך למקם אותם מתחת לשטיח באזורים שריהוט כבד מונע את החלקת השטיח, ובהחלט ניתן להסתפק בהנחתו מתחת לפינות השטיח.
לדחיינות יש מחיר: דחיית הניקוי של כתמים מהשטיח
ככל שתדחו את המשימה המעיקה של ניקוי הכתמים, כך הם יספגו אל תוך סיבי השטיח ויגרמו לכתמי צבע, לצריבת הסיבים ולנזק בלתי הפיך. בשטיחים אותנטיים (ולרוב יקרים מאוד), הדבר יכול לגרום גם לגלישת צבע, שגם מפעל מקצועי לניקוי שטיחים יתקשה להפריד. לכן, מומלץ מאוד לנקות מיידית משקאות שנשפכים על השטיח, ולשאוב פירורי מזון על מנת שאלו לא יחדרו אל עומק השטיח.
ככל שתנקו אותו מהר יותר, כך הכתמים לא יתקבעו והנזק יקטן משמעותית. שימו לב, שבסיום הניקוי חשוב מאוד לייבש את השטיח, שכן אחרת אולי תיפטרו מהכתם, אבל תיצרו בעיה חדשה: עובש וטחב של סיבי השטיח. מהם, תתקשו להיפטר אף יותר, והנזק שלהם גדול לא רק לשטיח עצמו, אלא גם לדיירי הבית השונים.
הימצאות בסביבת נבגי עובש מסוכן לדרכי הנשימה, בייחוד לאוכלוסיות עם רגישות גבוהה יותר: קשישי, ילדים, חיות מחמד ונשים בהיריון. ככל שתדחו את המשימה המעיקה של ניקוי הכתמים, כך הם יספגו אל תוך סיבי השטיח ויגרמו לכתמי צבע, לצריבת הסיבים ולנזק בלתי הפיך.
בשטיחים אותנטיים (ולרוב יקרים מאוד), הדבר יכול לגרום גם לגלישת צבע, שגם מפעל מקצועי לניקוי שטיחים יתקשה להפריד. לכן, מומלץ מאוד לנקות מיידית משקאות שנשפכים על השטיח, ולשאוב פירורי מזון על מנת שאלו לא יחדרו אל עומק השטיח.
לכלוך ושאריות מזון: לא תאמינו מה מסתתר בין הסיבים
שאיבת שטיחים באופן קבוע חיונית להסרת לכלוך, אבק ופסולת שעלולים להצטבר ולפגוע בסיבי השטיח לאורך זמן. הזנחת שאיבת אבק רגילה עלולה להוביל למראה עמום, להתייבשות של סיבי השטיח ולבלאי מוקדם יותר שלו.
אל תסתפקו בשאיבת השטיח מדי שבוע (או שבועיים, אם אתם ממש עצלנים ואין בביתכם ילדים קטנים וחיות מחמד). הקפידו להפוך אותו, לדרוך עליו במשך יום-יומיים כשהוא הפוך, ואז לשאוב שנית מתחת ומעל לשטיח. תתפלאו כמה חול, אבק ופירורי לחם תמצאו שם.
טכניקות ניקוי שגויות: גם חולי ניקיון יכולים להמית את השטיח
טכניקות לא נכונות לניקוי שטיחים, כגון קרצוף מוגזם או הרטבת יתר, עלולות להוביל לנזק לסיבים, להתכווצות או להיווצרות עובש.
כמו כן, שימוש בכימיקלים קשים לניקוי או במוצרים שאינם מיועדים במיוחד לשטיחים עלול לגרום לשינוי צבע, לנזק לסיבי השטיח ולהתכווצות שלו. לכן, עקבו תמיד אחר המלצות היצרן ופעלו על פיהן.
אם השטיח מלוכלך במיוחד, שלחו אותו לניקוי מקצועי במפעל. כל ניסיון לנקות אותו בצורה יסודית באמצעים ביתיים יכול לגרום להרבה יותר נזק מתועלת.
שמש ישירה: גם השטיח נשרף משיזוף יתר
חשיפה ממושכת של השטיח לשמש ישירה עלולה לשנות את צבע השטיחים ולגרום לדהייה, במיוחד באזורים שליד חלונות או דלתות זכוכית.
ההמלצה הטובה ביותר היא להצל את פתחי הבית בשעות בהם קרינת השמש ישירה, באמצעות וילונות או תריסים. לא תמיד קל להקפיד על כך, אך זוהי ההמלצה האידיאלית.
באין ברירה, מוטב לסובב את השטיח מדי כמה שבועות. זאת, על מנת שאם תהיה דהיית צבע, היא תהיה אחידה בכל השטיח, ולא ככתם בודד במיקום קבוע שלו.
אגב, הדבר נכון גם לגבי ריפודים של ספות, וריהוט עץ. שמש ישירה, בייחוד השמש הישראלית החמה, תשאיר את סימניה על מרבית המשטחים (פרקטים מעץ טבעי, ריהוט עץ, ספות מריפוד בד ועור).
חיות מחמד: קרעים, שתן ומשיכת סיבים
חיות מחמד, במיוחד אלה עם ציפורניים ארוכות, עלולות לגרום לקרעים, משיכות סיבים ולקרעים בסיבי השטיח. סביר להניח שאתם אוהבים את חיית המחמד שלכם יותר מאשר את השטיח, ובצדק.
מה עושים? שומרים על הציפורניים קצוצות ככל שניתן, מאלפים לאיסור עשיית צרכים על השטיחים, ומעניקים אזור ייעודי ומפנק לחיית המחמד – כל אלו יעודדו אותה להתמקם בסמוך ולא על השטיחים, ויקטינו את הנזק.
בנוסף, בבתים עם חיות מחמד, ההמלצה היא לשאוב את השטיחים בתדירות הרבה יותר גבוהה (אחת לשבוע, לכל הפחות), ולשלוח אותם לניקוי מקצועי במפעל אחת לשנה לכל הפחות. בחירה בשטיחים עם סיבים קצרים יותר, אגב, עדיפה על פני שטיחי שאגי.
טיפול לא נכון בשולי השטיח
שטיחים עם פרנזים (אותן 'ציציות' עם קשירות בקצה השטיח), מחייבים שימוש ותחזוקה זהירים יותר. שאיבה שלהם, יכולה לא רק להרוס את שואב האבק היקר שלכם, אלא גם לתלוש אותם ממקומם ולגרום לשטיח להיפרם.
לכן, הימנעו מלמשוך אותם, הקפידו להבריש אותם בעדינות בצורה ידנית והימנעו מלהרטיב אותם במהלך הספונג'ה, תוך קיפול השטיח ושימוש בפחות מים בקרבת השטיח. כמובן שמוטב להרים שטיחים לגמרי, אך אם אתם מתעצלים או שהדבר כרוך בהזזה של ריהוט כבד, הקפידו לפחות לקפל אותו ולנקות סביב הסיבים (ובאופן כללי סביב השטיח) בעדינות ועם כמות מזערית של מים.