איטום מרתפים וחדרים תת-קרקעיים
איטום תת קרקעי במרתף או מקלט עשוי להיות משימה לא פשוטה גם עבור מזמין הביקור וגם עבור בעל המקצוע. אילו אלמנטים חשוב לקחת בחשבון ומה עלול להשפיע על העבודה?
איטום הוא שלב חשוב מאד בבנייה ומספק בידוד נגד רטיבות. הוא חיוני להגנת המבנה, לעמידותו לזמן רב ומספק הגנה על התשתיות שלו. בניגוד למה שמקובל לחשוב, גם בטון אינו בלתי מנוצח - הוא מושפע מגורמים סביבתיים, בין אם זה לחות או חומרים אחרים שמפוררים אותו בהדרגה.
מתי נכון להתחיל את שלבי האיטום, באילו חומרים מומלץ להשתמש ומה חשוב לדעת לפני שמזמינים קבלן איטום מקצועי? כל התשובות במדריך הבא.
מתי מומלץ להתחיל את עבודת האיטום במבנה?
עבודת האיטום במבנה בו יש חללים פניימים (מקלט, מרתף, חניון, ממ"ד) מתחילה כבר בשלבי ההקמה המוקדים של הבניין, מיד לאחר יציקת היסודות שלו. איטום חיצוני, מבוסס על חומרי איטום ביטומניים או או פולימריים שיוצרים מעטפת בלתי חדירה למים.
כדי להתחיל איטום תת קרקעי, חשוב לבחור בחומרים עמידים וחזקים במיוחד. על החומרים להיות תקניים ומתקדמים ככל שניתן. חשוב מאוד להתאים את החומרים לצרכי המבנה ולמאפייני הסביבה שעוטפים את המבנה. כדי שעבודת האיטום תהיה מוצלחת ויעילה, חשוב להתייעץ עם קבלן איטום מקצועי. הקבלן יבחן את המבנה ויתאים לו את החומרים הנכונים שיבטיחו אטימה יעילה ונכונה.
באילו חומרי איטום מומלץ להשתמש?
חומרי האיטום חייבים להתאים בצורה מדויקת למבנה ולתנאים סביבו ולכן, חשוב ומומלץ להתייעץ עם קבלן איטום מקצועי בנושא החומרים. חומרי השימוש לאיטום תת קרקעי יכולים להיות יריעות ביטומניות, חומרים איטום בהזרקה, חומרים משחתיים או כאלה המותזים אל הקיר. חשוב להבחין בין חומרים אקריליים או קריסטליים או אפילו לשלב בין החומרים השונים להבטחת יעילות מירבית.
מהו איטום שלילי?
גילו של המבנה חשוב ודרכו חשוב להבין אם נדרשת עבודת איטום למבנה חדש או שנדרש לבצע תיקונים במערכת איטום של בניין קיים. עבודת איטום למבנה חדש תהיה איטום חיצוני ואילו התיקונים במבנה הישן, יהיו בעבודה של איטום שלילי.
כאשר יתגלו (בדיעבד) ליקויים במעטפת האיטום החיצונית של המבנה, יהיה צורך בשכבת השלמה לאיטום הקיים (איטום שלילי או נגטיבי). מדובר על עבודה יקרה, שדורשת הכנה מוקפדת כדי להבטיח איטום לזמן ארוך. את האיטום השלילי חשוב לבצע בצורה הטובה ביותר אחרת יהיה צורך בחזרה על הפעולה בעתיד.
איך קבלו איטום מקצועי יאטום את המבנה?
על קבלן האיטום להקפיד לאורך כל העבודה על איכות החומרים ולהשתמש במפרטי איטום מתאימים.
בשלב הראשון, יחשוף את הבטון: על ידי הסרת ריצוף, צבע או טיח שמכסים אותו.
בשלב השני, ינקה את הבטון מחלקים סדוקים או רופפים באמצעות פטישון. חלקי מתכת חלודים ינוקו באמצעות דיסק דרך סיתות סביבם ואז יצבע את השטח בנוגדי חלודה מתאימים.במידה ויתגלו סדקים עמוקים בקירות, על קבלן האיטום לבצע הזרקה של חומרי איטום מבוססי שרפים פוליאורטניים או צמנטים הידראוליים.
בשלב השלישי, יבצע תיקון והחלקה של משטחי הבטון, תחילה באמצעות יסוד צמנטי, ואז באמצעות יציקת בטון באזורים החסרים ובכל נקודות המפגש בין הקירות לרצפה ואז יבצע אשפרה (שמירת הבטון לח כדי להשיג חוזק ואטימה אופטימליים) במשך כשבוע.
בשלב הרביעי ועם סיום שלב ההכנה, יורטב משטח העבודה במים ויצופה בשכבה ראשונה של חומר צמנטי, עליה תונח רשת ייעודית עשויה פיברגלס ("אינטגרלס"). אחרי התקשות החומרים השטח יצופה בשכבה או שתיים נוספות.
מה עלול להשפיע על מחיר עבודת קבלן האיטום?
בעבודת איטום בחדר פנימי מונחות 2 שכבות של יריעות ביטומניות. במידה ומערכת האיטום הקיימת כשלה והתגלו סימני עובש ורטיבות בקירות, יהיה צורך להשתמש בחומרים נוספים כמו חומרי אטימה צימנטים הידראולים, העמידים בתנאי לחץ מים. השימוש בחומרים אלו, עלול להפוך את עבודת האיטום ליקרה יחסית. בנוסף, הסרת הריצוף הקיים וריצוף מחדש אחרי האיטום גם ישפיעו באופן ישיר על עלות העבודה וייקרו אותה.