רטיבות בתקרה: מדריך מלא
יש לכם רטיבות בתקרה ואתם גרים בקומה האמצעית או העליונה בבניין? קבלו מדריך מלא שמסביר איזה בעל מקצוע מתאים לתיקון התקרה, מי אחראי על ההוצאות, מהם חומרי האיטום הנפוצים בגג, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים קבלן איטום וכמה עולה תיקון רטיבות בתקרה?
רטיבות בתקרה בבניין משותף היא לרוב בעיה מורכבת שמחייבת אותנו לערב את השכנים או את ועד הבית, תלוי בקומה בה אנחנו גרים.
במדריך הבא נסביר איזה בעל מקצוע מתאים לתיקון התקרה - קבלן איטום מקצועי או אינסטלטור מקצועי, מי אחראי על ההוצאות, מהם חומרי האיטום הנפוצים בגג, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים קבלן איטום וכמה עולה תיקון רטיבות בתקרה?
מי מתקן רטיבות בתקרה ומי אחראי על ההוצאות?
תיקון רטיבות בתקרה בבניין משותף תלוי בקומה בה אתם גרים, זה משפיע על אופן התיקון, על איש המקצוע שצריך להזמין ואולי הכי חשוב - על מי מוטלת האחריות וההוצאות הנלוות. שימו לב: מבחינה חוקית, אתם לא מחויבים להשתתף בהוצאות על תיקון רטיבות בתקרה.
במקרה שיש רטיבות בתקרה ואתם גרים בקומה העליונה בבניין או בבית פרטי עם גג ישר וחשוף, סימן שמדובר בבעיית איטום בגג וצריך להזמין קבלן איטום מקצועי. במצב כזה, ההוצאות על תיקון הרטיבות מוטלות על ועד הבית של הבניין וצריך ליידע אותם בכל שלבי תהליך הטיפול.
אם אתם גרים בקומה האמצעית או מתחת לזה, הרטיבות כנראה מגיעה מהריצוף או מהמרפסת של השכן מעליכם – בין אם זה פיצוץ בצנרת או בעיית איטום אחרת. במקרה כזה, צריך להזמין מאתר נזילות מקצועי שיפיק דו"ח מסודר ויפנה אתכם לאינסטלטור או קבלן איטום.
במקרה שמדובר ברטיבות נקודתית בתקרה, מומלץ להזמין מאתר שיכול גם לבצע תיקוני אינסטלציה – כך תימנעו מהזמנת שני בעלי מקצוע ותחסכו כסף. כל ההוצאות על האיתור, התיקון וגם על צביעת התקרה הרטובה (במקרה שיש קילופים או עובש), הן באחריות השכן בלבד.
מהם חומרי האיטום הנפוצים בגג?
לכל חומר איטום תכונות משלו ולכן לא מומלץ לערבב ביניהם. כלל האצבע הזה רלוונטי בעיקר לתיקונים מקומיים בגג, אבל גם לאיטום גג שלם מחדש. באופן כללי, אלו השיטות העיקריות לאיטום גגות: יריעות ביטומניות, חומרי איטום פוליאוריטניים/אקריליים וזיפות.
1. יריעות ביטומניות
יריעות ביטומניות הן השיטה היעילה והמומלצת ביותר לאיטום גגות בעלי משטח בטון ישר וחשוף. היריעות חזקות במיוחד ועשויות מחומר שעבר זיקוק נפט (הקפידו על עובי של 5 מ"מ - לא 4 מ"מ), עמידות בפני טמפרטורות קיצוניות ומים, אינן דורשות תחזוקה שוטפת ומחזיקות לעשרות שנים.
היריעות גם נחשבות לסוג האיטום היקר ביותר, אך גם למשתלם ביותר. בגלל שההתקנה של היריעות כוללת הרמת דודים, קולטי שמש ומזגנים, מה שמסרבל את העבודה, קשה להניח אותן בגגות עמוסים וקטנים ולכן עדיף למצוא פתרון אחר לאיטום.
איך מתקינים יריעות ביטומניות בגג?
לאחר שקבלן האיטום מרים את הדודים והמזגנים ושם אותם על בלוקים, הוא מנקה או שוטף את הגג משאריות לכלוך ומבצע תיקונים בשקעים הקטנים שנוצרו. אחר כך הוא מורח שכבת יסוד (פריימר) שתחבר בין משטח הגג ליריעות. בהמשך הקבלן פורש את היריעות ומלחים אותן אחת לשנייה באמצעות מבער כך שייווצר משטח אחיד ואטום. בסיום פרישת היריעות, הקבלן יבצע בדיקת הצפה למשך 72 שעות כדי לוודא שהאיטום עובד.
בתיקון יריעות ביטומניות, הקבלן יזהה את האזור הספציפי ממנו הרטיבות מגיעה לתקרה ויחליף את היריעות שבהן התגלו פגמים או קרעים. במקרה שלא מדובר בתיקון מקומי וצריך להחליף חצי מהיריעות, כדאי לשקול החלפת יריעות בגג כולו. כך גם תוכלו ליהנות מהאחריות.
2. חומרי איטום פוליאוריטניים/אקריליים
חומר איטום פוליאוריטני הוא מעין דבק תעשייתי שמשמש כאיטום ומיישמים אותו על-ידי מריחה או התזה. בזכות האלסטיות ויכולת ההתפשטות שלו, הוא מתאים לא רק לאיטום גגות, אלא גם לחלונות ודלתות. השימוש בו נפוץ בעיקר בגגות קטנים ועמוסים בדודי שמש ומזגנים, כשלא ניתן להתקין יריעות.
איטום גג באמצעות חומר פוליאוריטני הוא פשוט יחסית לקבלן וכולל עבודת הכנה למשטח, פירוק שכבת האיטום הישנה (במקרה הצורך) ושמירה על הדודים, הקולטים והמזגנים על הגג. בניגוד ליריעות הביטומניות עד לחיבור בין המשטח לתחילת המעקה, אפשר להתיז את החומר הפוליאוריטני עד סוף גובה המעקה והקרניז ובכך להבטיח הגנה מלאה.
חומר איטום אקרילי הוא פלסטי וכמו הפוליאוריטני, מיישמים אותו במריחה או בהתזה ובגגות קטנים ועמוסים. עם זאת, בגלל שהחומר האקרילי אינו עמיד למים הוא פחות יעיל באיטום גגות שאין להם שיפוע או ניקוז יעיל. כמו כן, הוא משמש כחומר איטום משלים ליריעות סביב אזורים צפופים בגג (דודי שמש, מזגנים ועוד).
חשוב לציין – אין לערבב ולשלב חומרי איטום פוליאוריטניים ואקריליים, הם בעלי תכונות שונות לגמרי.
3. זיפות
מדובר בשיטה ותיקה, זולה יחסית וקלה ליישום, בעיקר כשלא ניתן לפרוש יריעות ביטומניות. הוא אמנם מתאפיין בגמישות ועמיד בפני מים ונזקי מזג האוויר, אבל אינו מחזיק להרבה שנים ותלוי בסיוד שנתי שמספק שכבת הגנה.
בנוסף, הזפת נוטה להתרחב בחום הרב ולהתכווץ בקור, דבר שפוגע באיטום. את הזיפות מבצעים עם רולר רגיל על משטח הגג והרולקות (החיבורים בין הרצפה לקירות), זאת אחרי שמכינים את הגג מלכלוך ומפנים את הדודים, הקולטים והמזגנים. לאחר מכן יש לסייד את הזפת בלבן, אחרת הוא עשוי להתייבש ולהיסדק.
האם ניתן לתקן רטיבות בגג מרוצף?
תיקון רטיבות חמורה בגג מרוצף יכול להיות מורכב במקרה שצריך להרים את כל הריצוף, לפרוש יריעות חדשות ולהניח אריחים חדשים.
מדובר בעבודה יקרה ולא פשוטה שיכולה לקחת שבועות, כאשר ניתן גם לאטום ללא הרמת ופירוק ריצוף באמצעות מריחת רובה וחומרי איטום פוליאוריטניים. זה לא פתרון יעיל ונחשב כפלסטר.
במקרה שיש בעיית רטיבות נקודתית, אפשר לפרק אריחים בודדים סביב האזור, לייבש את המים שהצטברו, לאטום מחדש ולרצף שוב. כדי להיות בטוחים, מומלץ גם לפרק את האריחים סביב נקודות הניקוז, שם המים מצטברים, ולאטום מחדש.
מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים קבלן איטום?
בדקו אם הגג עדיין באחריות – על איטום גג שלם מקובל לתת בין 5 ל-10 שנות אחריות, בדקו אם היא עדיין בתוקף כדי שתוכלו להזמין את קבלן האיטום ללא תוספת תשלום. שימו לב, זאת בתנאי שבעל מקצוע אחר לא גרם נזק לאיטום בזמן התקנה או תיקון של דודים, מזגנים וכו'.
חשוב לציין – את האחריות ניתן להפעיל רק בתנאי ששמרתם את תעודת האחריות המקורית עם פרטי הקבלן ומשך האחריות.
ודאו שהתיקון מתואם עם ועד הבית – רגע לפני שסוגרים עם קבלן האיטום, ודאו שוועד הבית מעודכן בפרטים מפני שהוצאות התיקון באחריותו ויכול להיות שכבר הוקצה תקציב לצורך העניין.
במועד העבודה, חשוב שתעלו לגג יחד עם נציג מוועד הבית כדי שקבלן האיטום יסביר לכם מה הוא עומד לעשות ואיך זה יתבצע.
כמה עולה תיקון רטיבות בתקרה והאם יש אחריות?
כמה עולה תיקון רטיבות בתקרה – מחיר תיקון רטיבות בתקרה תלוי בהרבה גורמים. האם התקרה נמצאת בדירה בקומה עליונה או אמצעית? כי מדובר בשתי דרכי טיפול שונים – הזמנת מאתר נזילות ותיקון פיצוץ בצנרת אצל השכן ואיטום מקומי בגג הבניין על-ידי קבלן איטום.
במקרה שמדובר באיטום נקודתי בגג, עלות התיקון תלויה בסוג האיטום (יריעות ביטומניות, חומרי איטום, זיפות), היקף הרטיבות ומורכבות העבודה (בעיית גישה בגג).
האם יש אחריות על תיקון רטיבות בתקרה – לרוב תיקון רטיבות בתקרה מצריך איטום מקומי בגג, עבודה שלא נוהגים לתת אחריות עליה, שכן הקבלן לא ייקח אחריות על איכות האיטום שביצע איש מקצוע אחר.
לעומת זאת, על איטום גג שלם ביריעות ביטומניות מקובל לתת בין 5-10 שנות אחריות ועל זיפות גג שלם בין 3-5 שנות אחריות. כלומר, במקרים מסוימים כדאי לשקול לאטום גג שלם – אפילו כשמדובר ברטיבות מקומית בלבד. זה ישתלם לכם לטווח הארוך.