איטום קיר חיצוני – המדריך המלא
קיר חיצוני שסובל מכשל באיטום עשוי לגרום לנזקים כבדים לקירות הפנימיים של ביתכם. במדריך הבא נפרט מה הסימנים לכשלים באיטום, איך קבלן איטום מקצועי יטפל בכשלים הללו, על מה חשוב לשים דגש במהלך העבודה, ועל מי מוטלת האחריות לתשלום עבור עבודת האיטום.
לקיר החיצוני תפקיד משמעותי בכל הנוגע לאיטום ולבידוד הבית. בעבר, החומרים בהם השתמשו לאיטום הקירות החיצוניים היו פחות משוכללים ופחות עמידים מחומרים המודרניים. עם זאת, גם לחומרי האיטום החדשים יש את היתרונות והחסרונות שלהם, ולא כל חומר איטום או שיטת איטום מתאימה לכל קיר חיצוני.
במדריך הבא תוכלו לגלות אילו סימנים מעידים על כשלים באיטום בקירות החיצוניים, מה ההבדל בין קירות 'שפריץ' ישנים לבין קירות בבנייה החדשה, איך קבלן איטום מקצועי מתמודד עם כשלים באיטום קירות חיצוניים עם חיפוי אבן או שיש, על מה כדאי להקפיד במהלך העבודה, ועל מי מוטלת האחריות לתשלום בעבור עבודת איטום קיר חיצוני.
כיצד נגרם כשל באיטום הקיר?
ראשית, כדאי לדעת שבמידה והבית שלכם נמצא עדיין בתקופת האחריות שמספק הקבלן – האחריות לאיטום הקיר החיצוני היא על הקבלן עצמו.
כל כשל באיטום שבקיר החיצוני היא על קבלן הבנייה, ועליכם לדרוש שהליקויים יתוקנו מיד. עם זאת, שיטת האיטום בבניינים חדשים היא עמידה יותר, והסיכוי לתקלות ולליקויים באיטום בקירות החיצוניים הוא נמוך יחסית.
הבנייה החדשה מתאפיינת בשפכטל עמיד ובצבע חיצוני אקרילי שמונע רטיבות ושומר על הקירות לאורך זמן. בבניינים ישנים הסיפור הוא שונה, שכן לרוב חיפוי הקירות החיצוניים נעשה באמצעות תערובת של מלט לבן ושל טיח (מה שמכונה 'שפריץ').
יכולת האיטום והעמידות של השפריץ יורדת עם השנים, מה שגורם למים לחלחל אל תוך המבנה וליצור נקבוביות – דרכן הם חודרים אל תוך המבנה. את הליקויים באיטום קירות חיצוניים תוכלו לזהות עם הופעתם של כתמי רטיבות על הקירות הפנימיים, לחות, ו'הזעה' של הקירות.
כאשר מדובר בקירות חיצוניים שמחופים בשיש או באבן, כשל באיטום עשוי לגרום לרטיבות שנכנסת דרך החיפוי עצמו להיכלא בתוך הקירות וסימני הרטיבות שיופיעו בקירות הפנימיים יהיו גדולים יותר – מה שיאריך את משך הזמן הנדרש לייבוש הקיר.
אם אתם מתכננים לחפות את הקירות החיצוניים של הבית שלכם באבן, בשיש, או בחיפוי אחר, עמדו על כך שמלאכת האיטום תיעשה בקפידה רבה.
כך קבלן איטום מקצועי יבצע את העבודה
הציוד הנדרש לעבודה - הכלים בהם קבלן איטום מקצועי ישתמש לצורך איטום הקירות החיצוניים תלויים בהיקף העבודה – כלומר, בכמות ובגודל הקירות שיש לאטום, והאם יש צורך בעבודות איטום נוספות כמו איטום גג, איטום מרפסות, חלונות, או תיקון מרזבים.
נתון נוסף שמשפיע על בחירת הציוד בו ייעשה שימוש הוא גודל המבנה, שכן איטום קירות חיצוניים בבניין צמוד קרקע שונה מאיטום קירות חיצוניים בבניין רב – קומות.
באופן כללי העבודה נעשית באמצעות פיגומים, אך לעיתים יהיה צורך בפיגומים ניידים חשמליים ובציוד סנפלינג (מה שעשוי לייקר את עלות העבודה).
בדיקת מצב הטיח - לפני ביצוע העבודה, קבלן האיטום יאמוד את מצב הטיח. במידה והטיח במצב טוב, קבלן האיטום יוכל להסתפק בצביעת הקירות החיצוניים באמצעות צבע אקרילי עם צמיגות גבוהה שמסוגל להתגבר על סדקים בקירות מאחר והוא נמתח.
במידה ויש ליקויי טיח האפשרות הזולה יותר היא לבצע שליכט רגיל, כלומר, מריחת תערובת של סיד ומלט על הקיר ולאחר הייבוש לצבוע את הקיר בצבע אקרילי. כאמור, מדובר באופציה הזולה ביותר שלא בהכרח תספיק לאיטום יעיל של קירות הבית במצב של ליקויי טיח.
יישום שליכט אקרילי - האופציה היעילה יותר לאיטום קיר חיצוני במצב של ליקויי טיח היא יישום שליכט מחומר אקרילי או שליכט מחומר צמנטי.
בקירות שמלאים בסדקים, החומר היעיל יותר יהיה השליכט האקרילי, שכן הגמישות שלו ויכולתו להימתח גורמות לו להימתח ולכסות את הסדקים מבלי להתפוצץ.
עם זאת, לשליכט האקרילי יש גם חסרונות – כאמור, הוא יקר יותר, הגוון שלו מתבהר עם הזמן בגלל קרני השמש, ומאחר ותיקון נקודתי בקיר יוצר כתם יהיה צורך לבצע תיקון בכל הקיר במקרה של פציעה נקודתית בשכבת הטיח.
יישום שליכט צמנטי - יישום שליכט מחומר צמנטי יעיל יותר לקירות חיצוניים ללא סדקים רבים. החומר הצמנטי עמיד לאורך שנים והוא מאפשר תיקונים נקודתיים במידת הצורך. עם זאת, הוא פחות גמיש מחומר השליכט האקרילי ולכן הוא אינו יכול להימתח והוא איננו מסוגל לכסות סדקים רבים.
איטום קיר עם חיפוי אבן – כאשר הקיר החיצוני שדורש איטום מחופה באבן או בשיש, האיטום מתבצע על ידי חריצת בעומק של סנטימטר לאורך הפוגות באמצעות דיסק. קבלן האיטום יאטום את המרווחים בהתאם לדרישות העיצוב - באמצעות מלט לבן או מלט שחור.
לאחר מריחת המלט, קבלן האיטום יישם רובה אפוקסית או רובה אקרילית במרווחים. חיפוי האבן בדרך כלל לא סופג מים, אך במידה ומדובר באבן עם תכונות ספיגה, קבלן האיטום יישם סילר לאיטום על חיפוי האבן עצמו.
על מה כדאי להקפיד במהלך העבודה?
באזורים רוויי רוחות וגשמים, בדגש על האזור הצפון – מערבי בארץ, הסיכוי לכשלים באיטום הוא גבוה מהרגיל, במיוחד כשלי טיח. באזורים אלה חשוב מאוד לבצע איטום יסודי ומקצועי של הקירות החיצוניים.
יש להקפיד שקבלן האיטום בודק היטב את מצב הטיח הקיים ומטפל בכל סדק, חור או ליקוי אחר לפני האיטום. כמו כן, יש לוודא שהוא מקדיש תשומת לב מיוחדת לאיטום החיבורים בין הקירות לחלונות, דלתות ופתחים אחרים, מאחר ולעיתים קרובות זו נקודת תורפה שדרכה חודרים מים ולחות. חשוב גם לבדוק שקבלן האיטום עושה שימוש בחומרי איטום איכותיים שיעמדו במבחן הזמן.
מי אמור לשלם על איטום הקיר החיצוני?
אם אתם מתגוררים בבית פרטי, האחריות לתחזוקה ואיטום הקירות החיצוניים חלה כמובן עליכם כבעלי הנכס. לעומת זאת, אם הנכס שבבעלותכם הוא דירה בבניין משותף, המצב שונה.
על פי חוק המקרקעין, קירות חיצוניים בבניין משותף הם חלק מהרכוש המשותף של הבניין. לכן, במידה ויש כשל באיטום הקיר החיצוני ש