כל מה שצריך לדעת על עיבוי, רטיבות ועובש
גיליתם כתמי רטיבות, עובש ופטריות על קירות? יתכן שיש כשל באיטום הבית. אך, בהחלט קיים סיכוי שאתם סובלים מתופעת העיבוי בבית. מה זה אומר, מהם הסימנים ואיך מתמודדים עם העיבוי? כל התשובות במדריך הבא.
רטיבות בקירות היא בעיה לא נעימה. מעבר לריח הרע של הטחב וכתמי העובש על גבי הקיר מדובר על נזק תברואתי העלול לגרום להופעת פטריות ולהוות סכנה נשימתית לילדים ולמבוגרים.
ברוב המקרים, הרטיבות תופיע עקב כשלים שונים באיטום הבית. אך, הרטיבות עלולה להופיע גם במקרים בהם עבודת האיטום טובה. מתי זה קורה? כאשר ישנו עיבוי בדירה.
מהו עיבוי?
עיבוי הוא מצב בו הלחות שבאוויר הופכת לנוזל כתוצאה ממפגש עם אוויר קר. האוויר רווי בלחות (מכיל כ-100%) ולכן, הוא מתקשה לשאת אותה לאורך זמן. העיבוי, גורם לנזקים חמורים בקירות כמו קילופים, עובש ואף התפוררות של הקיר. קירות שנצבעו בבסיס צמנטי או סיד (חומרים סופגי לחות) לא יצליחו להתמודד עם הלחות ופשוט יספגו אותה עד לקבלת נזק רב בקיר המבנה.
באילו מקומות בבית נזהה עיבוי?
תהליך העיבוי מתרחש לרוב בחדרים רטובים כמו חדרי המקלחת והשירותים. ברוב המקרים, העיבוי מתרחש בעיקר בעונת החורף עקב הפרשי טמפרטורה בין החדרים המחוממים ובין הקירות הסמוכים אליהם שנמצאים בחדרים אחרים. הרטיבות שנוצרת כתוצאה מתהליך העיבוי יכולה לגרום לנזקים רבים כמו כתמי לחות, עובש ופטריות.
מקום נוסף בו עלול להתרחש תהליך עיבוי הוא בחדרים שמחוממים בגז ונפט. באותם חדרים, מתרחשת פעולה של חימום ללא ארובת אוורור. פעולת החימום באמצעות גז או נפט יוצרת כמות גדולה של אדים שעוברים לחדרים לא מחוממים וחודרים את הקירות.
גם חדרים ללא חימום נמצאים בסכנת עיבוי. ברוב המקרים, מדובר על חדרים שסובלים מהבדלי טמפרטורה (חדרים בהם יש אוויר קר יותר מחדרים מחוממים). בדרך כלל, העיבוי יופיע מאחורי המיטות והארונות, מהסיבה הפשוטה שלשם החימום לא מגיע כלל.
איך נדע שמדובר בעיבוי ולא בכשלי איטום?
על מנת לוודא שאכן מדובר בעיבוי ולא בכשל באיטום הקירות החיצוניים של הבית, יש להיעזר בבעל מקצוע שיגיע לבדוק את המקרה עם כלים מתאימים. לפני שאתם מזמינים את בעל המקצוע, תוכלו לבצע את הפעולות הבאות בעצמכם בחדרים רטובים, כמו חדר האמבטיה למשל:
נגבו את האזור וייבשו אותו באמצעות פן או מייבש שיער. לאחר מכן, יש להדביק יריעת ניילון לאזור באמצעות נייר דבק ולהדק באופן הרמטי. המתינו מספר ימים ובדקו האם הצטברו אדים וכתמי רטיבות על גבי יריעת הניילון. אם הרטיבות נוצרה בצד הפונה לחדר, מדובר בעיבוי. אם הרטיבות נוצרה בצד של הקיר, מדובר בכשל באיטום. אם הרטיבות והעובש מופיעים בחלק התחתון של קירות הסלון למשל, יהיה לכם קשה מאד לדעת אם מדובר בעיבוי או כשל באיטום.
יתכן שאין בעיית עיבוי כלל ומי הגשמים חודרים לתוך הקירות והרטיבות עולה למעלה (רטיבות קפילרית). יתכן שאתם סובלים גם מעיבוי וגם מכשל באיטום. לכן, עליכם להזמין בעל מקצוע שיאתר את המקור לרטיבות הזו. קחו בחשבון שלעיתים גם לבעלי מקצוע מומחים בתחום יהיה קשה לקבוע באופן ודאי מהיכן מגיעה הרטיבות.
איך פותרים את בעיית העיבוי?
התמודדות נכונה עם בעיית העיבוי תהיה לרוב על ידי נקיטת פעולות מנע. לדוגמה, בחדרים רטובים כמו חדר האמבטיה והמטבח, חשוב לדאוג לאוורור תמידי. אם יש חלון בחדר המקלחת, הקפידו להשאיר אותו פתוח תמיד. במידה ואין חלון, מומלץ מאד להתקין ונטה. במידה ויש חלון במטבח, יש להשאיר אותו פתוח כמה שיותר זמן, במיוחד כשמבשלים.מומלץ להתקין קולט אדים שיפלוט את האוויר החם מהחדר וימנע את העיבוי.
כמו כן, מומלץ לחפות את הקיר בציפוי אטום שהמים לא יוכלו לחדור אותו. לדוגמא, בחדר המקלחת אל תסתפקו בחיפוי קיר בחצי הגובה, אלא השתדלו לחפות את הקיר כולו עד לתקרה. בנוסף, יש ליישם שכבת בידוד בקיר באמצעות צמר סלעים או צמר זכוכית. מעל שכבת הבידוד יש ליישם שכבה של יריעות פוליאתילן שתפקידן למנוע חדירה של אדים. כמובן שאת אותה שכבת בידוד יש ליישם בתקרה, כאשר מעליה יש ליישם את שכבת האיטום.