איך אוטמים מרפסת מרוצפת?
רטיבות בקירות הפנימיים של הבית היא תופעה מוכרת ונפוצה העלולה לנבוע מאיטום לקוי של המרפסת.איך נדע שהאיטום מקצועי מספיק וימנע קיר רטוב בחורף הבא? כל הפרטים בפנים.
רטיבות במרפסת תהיה לרוב כתוצאה מאיטום לקוי או משימוש בחומרי איטום זולים שלא סיפקו שכבת הגנה מספיק טובה למבנה. מהם חומרי האיטום המומלצים לשימוש ומה עוד חשוב לדעת על איטום המרפסת? הכל במדריך הבא.
קיימות מספר שיטות שיבטיחו איטום טוב ומקצועי במרפסת שלכם. איזו שיטה היא המומלצת ביותר ואיך תתנהלו נכון מול קבלן האיטום? ריכזנו עבורכם את כל המידע.
מהם הגורמים להופעת רטיבות במרפסת?
הופעת רטיבות במרפסת מושפעת מגורמים שונים שיכולים להתרחש במספר נקודות בבית כמו: שיפוע לקוי בחדר המקלחת שיוביל לחדירת המים לתוך פנים הבית. ליקוי באיטום הפוגות ברצפת הבית (המרווחים שבין המרצפות) שיאפשר את חדירת מים מתחת למרצפות וייגרום עם הזמן לרטיבות. בעיית ניקוז שעלולה להיגרם מסתימה בצינור תגרום לשקיעת נוזלים בתוך המרפסת ולאחר ולרטיבות. גורם נוסף הוא לחות שיכולה להצטבר על שכבת הבטון שמתחת לריצוף שתגרום להיחלשות הבטון ולחלודה ולבסוף, גם לרטיבות משמעותית במרפסת.
באילו חומרי איטום מומלץ להשתמש?
חומרי האיטום המומלצים ביותר לשימוש במרפסות בארץ מתחלקים לשני סוגים עיקריים:
1. חומרי איטום ביטומניים: נבדיל בין משחת איטום ביטומני בה נשתמש כאשר לא תהיה אפשרות לבין פריסת יריעות ביטומניות (שהן המומלצות ביותר).
2. חומרי איטום צמנטיים: שימוש בחומרים צמנטיים יסייעו לקשר חזק בין הבטון לאיטום אך רמת האיטום שלהם תהיה פתוחה יותר מאיטום ביטומני.
לסיכום, חומר האיטום המומלץ ביותר הוא חומר איטום ביטומני ויריעות ביטומניות בפרט. לפני הנחת היריעות הביטומניות חשוב להקפיד על משטח חלק ככל שניתן וצבוע בצבע מקשר. בנוסף, חשוב לוודא שיושמה רולקה (יצירת זווית המונעת מפגש של 90 מעלות בין הקיר לרצפה). היריעות יונחו באופן רציף עד מעל לרצפה, כ- 10 סנטימטר מעל הרולקה.
איך קבלן איטום מקצועי יאטום את המרפסת?
קבלן איטום מקצועי יתחיל את עבודת האיטום עם הנחת יריעות האיטום בצורה יסודית כדי להבטיח איטום אפקטיבי ומניעה של נזילת מים אל שטח הבטון והבית. היריעות יונחו בשכבות (שיהיו מולחמות) על גבי הרולקות ועל גבי משטח הבטון וזאת לאחר מריחה של פריימר (חומר מקשר). פרט חשוב נוסף עליו צריך להקפיד קבלן האיטום הוא בדיקת רטיבות לפני שיניח שכבה של חול או חצץ.
בשלב הבא, יניח את הריצוף במרווח של 4 מ"מ (מרווח שייאפשר את היטמעות חומר המילוי בין הפוגות). בסיום העבודה, יאטום את המרווחים שבין הפנלים לרצפה ובין המרצפות לבור הניקוז במרפסת.
איך תתנהלו נכון מול קבלן האיטום?
התנהלות נכונה מול קבלן האיטום, תחסוך לכם הרבה בעיות עתידיות ולכן, חשוב לשאול את הקבלן שאלות לפני הגעתו ותחילת העבודה אצלכם וגם לקבל אסמכתאות בסיום העבודה. למשל, בדקו מול קבלן האיטום באילו חומרי איטום הוא מתכוון להשתמש כדי לוודא השימוש בהם מתאים למרפסת שלכם. בנוסף, בקשו לראות את תו התקן של הירעות הביטומניות (כן, יש גם מזויפות). שימוש ביריעות מזויפות יוביל לאיטום לא תקין ולא יעיל. חלק חשוב נוסף בעבודת הקבלן הוא התקנה של נקז כפול. נקז זה, אחראי לניקוז מים משני המלפסים שלכם: במרפסת עצמה ובמפלס שמתחת ליריעות. ללא נקז זה, העבודה תהיה לא נכונה ולא מקצועית. שאלה חשובה נוספת אותה חשוב לוודא כבר בשיחת הטלפון הראשונה שלכם מול הקבלן היא האחריות. אחריות על עבודת איטום מלאה (כיוון ועל תיקון מקומי אין אחריות כלל) שנעשית על ידי קבלן איטום מקצועי תעמוד על 10 שנים לפחות. בקשו לקבל את מסמך האחריות - בכתב.