להפוך את השלילי לחיובי: כל מה שצריך לדעת על איטום שלילי
בשונה מהאיטום החיובי שנעשה מחוץ למבנה, האיטום השלילי נעשה מתוך המבנה כשמטרתו היא למנוע את יציאת המים שחדרו לקירות אל תוך החדר כולו. האיטום השלילי פחות מומלץ ליישום, אך יהיו מקרים שהוא יהיה הפתרון היחידי.
האיטום השלילי מסייע בכליאת המים שחדרו אל המבנה בתוך הקיר, אולם מדובר בשיטת איטום פחות יעילה שלא מאריכה ימים. בנוסף, על עבודה זו לא תקבלו אחריות כיוון שלא ניתן להתחייב לעמידות מלאה.
שימוש באיטום שלילי מהווה פתרון זמני ולכן, חשוב לבחון היטב את סוג המקרה לסוג האיטום. בדומה לאיטום החיובי, ניתן להשתמש בחומרים משחתיים, יריעות ביטומניות או הזרקות. כל מה שצריך לדעת, במדריך שלפניכם.
רק אם אין ברירה: מה מאפיין את האיטום השלילי?
איטום שלילי הוא שם נוסף לאיטום שנעשה בתוך המבנה ולכן, הוא לא יעיל כמו איטום חיובי (שנעשה כלפי חוץ). למעשה, האיטום השלילי מיושם כבר אחרי חדירת המים למבנה ותפקידו רק לעצור את המים על מנת שלא יטפטפו בתוך החדרים.
עבודה זו, נחשבת למעין פתרון ביניים, פלסטר שנכון להשתמש בו במקרים ספציפיים. בנוסף, היות והעבודה לא מונעת את כניסת המים לא מקובל לתת עליה אחריות כלל.
מבחינת שיטות היישום, ניתן למצוא דימיון בין האיטום החיובי לשלילי ובשניהם נעשה שימוש ביריעות ביטומניות או במשחות ייעודיות.
איך מיישמים איטום שלילי?
באמצעות משחות איטום: כאמור, האיטום השלילי הוא איטום של קירות החדר מבפנים. בשיטה זו, מורחים את משחת האיטום על שכבת היסוד של קיר הבטון והיא האחראית על עצירת הרטיבות העתידית. החומר עמיד בלחץ ולכן, מצליח לחסום את הרטיבות. במידה שמדובר על איטום הרצפה, יהיה צורך בפירוק הריצוף הקיים כדי ליישם את החומר בצורה נכונה.
באמצעות הזרקת פוליאוריטן: בשונה ממשחות האיטום, הזרקת הפוליאוריטן תתאים למקרים שבהם קיימים סדקים בקירות. ההזרקה תהיה נקודתית כשמטרתה למנוע מהמים לעבור בתוך הסדק ובכך, לשמור על הקיר יבש ככל שניתן.
באמצעות הלחמת יריעות ביטומניות: היריעות הביטומניות הן הפתרון היסודי והיעיל ביותר. עם זאת, מדובר גם על עבודת איטום יקרה יותר. הלחמת היריעות בתוך החדר מונעת מהמים לחדור פנימה ובעצם מספקת שכבת הגנה טובה לרטיבות.
במרתף ובגלל כשלי איטום: המקומות והמקרים המתאימים לאיטום פנימי
בחירה באיטום שלילי היא בחירה שמחוייבת להתאים למצב בשטח. כיוון שהשיטה פחות מומלצת ומהווה פתרון זמני בלבד, חשוב ליישם אותה במקרים ובמצבים המתאימים לה.
לדוגמה, לאחר איתור כשלים במערכת האיטום הקיימת, כשלים שעולים אחרי בדיקת הצפה, גילוי נזילות, תזוזות הבניין או שינויים גיאולוגים שלא ניתנים לשליטה מראש.
האיטום השלילי מתאים מאוד למבנים תת קרקעיים, מרתפים, חניונים, קירות חוץ, גגות ומשדרים בקומות גבוהות כיוון שבמקומות אלה עבודת האיטום המרכזית נעשית כבר עם הקמת המבנה ולכן, יכולה להכיל תיקונים בלבד.
בנוסף, במקומות מהסוג הזה אין גישה נוחה לקיר החיצוני ולכן, הברירה שנותרת היא שימוש באיטום שלילי. כך או אחרת, לא ניתן להשאיר מבנה או חדר ללא איטום כלל.
איך תתאימו את סוג האיטום לבעיה? ובכן, בעיקר לפי אופי המבנה והיקף הרטיבות שדורשת טיפול. במקרים קלים ונקודתיים תוכלו להסתפק במריחת חומרי איטום או הזרקות ואילו במקרים חמורים יותר, תצטרכו לשקול שימוש ביריעות ביטומניות.
איטום חיובי VS איטום שלילי: מהם ההבדלים?
האיטום החיובי או בשמו המוכר, האיטום החיצוני, מיושם עם כיוון כניסת המים ומכאן שמו. הוא מיושם בשלבי הבנייה הראשונים של הקמת המבנה, בקירותיו החיצוניים כשמטרתו היא לייצר הפרדה חזקה בין קירות המבנה לבין נזקים חיצוניים שעלולים לחדור לתוך המבנה ולפגוע בו כדוגמת רוח חזקה ומים.
האיטום השלילי, המוכר גם כאיטום הפנימי פועל הפוך מהאיטום החיצוני ומיושם מבפנים כשמטרתו היא למנוע את התפשטות הרטיבות הקיימת. היישום שלו מתבצע במקומות פנימיים ושאין אליהם גישה ישירה ונגישה. היישום שמגיע מהכיוון הנגדי של המפגע נותן לו את שמו השלילי.
האיטום הפנימי מתקיים גם במקרים שבהם אותרו כשלים באיטום החיצוני (שבוצע בשלבי הבנייה הראשונים) והוא בעצם מתקן ומשלים אותו. הדרך ליישום אפשרית רק מתוך הקירות הפנימיים של המבנה ולכן, האיטום השלילי נותן לכך את הפתרון האידיאלי.
עלות מול תועלת: כמה עולה איטום פנימי ומה משפיע על המחיר?
כאשר מדובר על עבודת איטום שלילי, חשוב להבין את התועלת של העבודה לעומת המחיר וההשקעה בה. הסיבה לכך, היא שהאיטום השלילי מהווה מעין פתרון ביניים ופלסתר לתיקון מקומי ולכן, המחיר לא תמיד יעמוד בקנה אחד עם התועלת.
טווח המחירים בעבודות האיטום הוא רחב מאוד ומכיל בתוכו את עלויות החומרים השונים, הכמות הנדרשת ומורכבות העבודה. לרוב, העבודות שמתבצעות באמצעות מריחת חומרי איטום הן העבודות הקלות יותר לביצוע וגם הזולות יותר.
המחיר ייעלה וייתייקר ככל שהעבודה תהפוך למורכבת יותר והחומרים שבהם יעשו שימוש יהיו יקרים יותר כדוגמת היריעות הביטומניות. חשוב לקחת בחשבון מקרים שבהם יהיה צורך באיטום הרצפה ולעבודה זו, תתלווה גם עבודה נוספת של פירוק והרכבת הריצוף.