איטום גג: המדריך המלא
צריכים לאטום את הגג? במדריך הבא נסביר מתי מומלץ לאטום את הגג, מה כדאי לבדוק לפני שמזמינים קבלן איטום, איזו שיטת איטום תתאים לגג שלנו ואיך בוחרים קבלן איטום גגות אמין ומקצועי? כל התשובות בפנים.
הסתיו כבר דופק על החלון, מה שאומר שעות הגשמים קרבה ובאה. באופן טבעי, אנחנו תמיד מופתעים מהגשם הראשון, בטח ובטח אם אנחנו מקבלים אותו בתצורה של נזילה מהתקרה.
אז לפני שעונת הגשמים חוזרת ומפתיעה אתכם, החלטנו להקדים תרופה למכה ולהכין לכם מדריך מקיף שיסייע לכם לצלוח את משימת איטום הגג בקלות.
מתי מומלץ לאטום את הגג, מה כדאי לבדוק לפני שמזמינים קבלן איטום, איזו שיטת איטום תתאים לגג שלנו ואיך בוחרים קבלן איטום גגות אמין ומקצועי? כל התשובות בפנים.
מתי כדאי לאטום את הגג?
את איטום הגג מומלץ לבצע לפני תחילת עונת הגשמים, מכיוון שעבודת איטום על גג רטוב היא פשוט לא אפקטיבית. לכן, מומלץ לבצע את העבודה בעונות המעבר, כך אתם מבטיחים שהאיטום יהיה יעיל ומקצועי ביותר.
מעבר לפן המקצועי, יש לקחת בחשבון גם את הפן הכלכלי, במיוחד אם אתם מתפקדים כועד של הבניין וצריכים להוכיח לדיירים שהבאתם את המחיר הטוב ביותר. אז כן, קבלני איטום נוהגים לגבות מחיר יקר יותר על עבודה שמתבצעת בשיא החורף. למה? פשוט, בגלל הביקוש.
ככל שתזמינו את קבלן האיטום מוקדם יותר ורחוק יותר מעונת הגשמים, כך סביר להניח שתקבלו הצעת מחיר משתלמת יותר. בעונות המעבר (ובטח בקיץ), קבלני האיטום פנויים וצמאים לעבודה, נצלו זאת לטובתכם. מעבר למחיר הטוב, סביר להניח שגם העבודה תתבצע בקצב הנכון ועל הצד הטוב ביותר, לאור העובדה שקבלן האיטום לא ממהר ולא צריך לחלק את עצמו למספר פרויקטים במקביל.
חשוב לציין – למרות העובדה שבעונות המעבר תקבלו מחיר נוח יותר, היזהרו מהצעות מחיר נמוכות מידי, זה עשוי להעיד גם על איכות העבודה והחומרים, אך על כך נתעכב בהמשך המדריך.
מה מומלץ לבדוק לפני שמזמינים קבלן איטום?
בדקו איזה חומר איטום יש על הגג
חומרי איטום אוהבים לעבוד ביחד במשפחות. אתם עדיין לא מכירים את המושגים (נסביר אותם בהמשך), אך לצורך העניין, אם תבחרו לאטום את הגג שלכם באמצעות יריעות ביטומניות, לא תוכלו לעשות זאת אם על הגג קיים חומר איטום פולימרי, מכיוון שזה פשוט לא יחזיק. קבלן איטום מקצועי ידע לזהות מיד איזה חומר איטום יש על הגג שלכם וימליץ על המשך עבודה.
בדקו כמה הגג שלכם מוכן לאיטום
אין טעם להזמין קבלן איטום שיעלה על הגג ויגלה משטח מלוכלך, מלא בפסולת ושאריות בטון, דוודים ומזגנים. ככל שהגג יהיה נקי יותר, כך לקבלן האיטום יהיה קל יותר לבצע את העבודה. יתרה מכך, חלק מבעלי המקצוע פשוט לא יקחו עבודות על גגות רעועים ומלאי פסולת.
עבודת איטום מקצועית צריכה להתבצע על גג נקי, כאשר את כל האובייקטים המותקנים עליו, כמו מזגנים, דודי שמש וקולטים, יש לנתק על מנת ליישם את האיטום בצורה מקצועית. בשיחה הראשונה שלכם עם קבלן האיטום, כדאי לכם לשקף לו את המצב הנוכחי של הגג, סתם כדי שלא יהיו הפתעות ושלא תמצאו את עצמכם משלמים 20% אקסטרה על ניקיון.
חשוב לציין – חלק מבעלי המקצוע יגידו לכם שהם לא מנתקים דוודים ומזגנים, ושהם מכירים בעל מקצוע אחר שיוכל לבוא ולבצע את העבודה תמורת סכום כספי מסויים. ברוב המקרים, הם יתמחרו לכם את העבודה הזו גבוה, מכיוון שגם הם רוצים לעשות קופון על זה.
לכן, ההמלצה שלנו היא לקחת בעל קבלן איטום אחד שגם יודע להכין את הגג וגם לאטום אותו. אחרת, לא רק שתשלו יותר, אם תגרם תקלה כתוצאה מניתוק האובייקטים הללו, תצטרכו לרדוף אחרי בעל מקצוע שאתם בכלל לא הזמנתם.
הצעת מחיר
כפי שציינו, היזהרו מהצעת מחיר נמוכה מידי, היא עלולה לרמוז על איכות העבודה שתתבצע על הגג שלכם בהמשך. עדיף תמיד לקחת מספר הצעות מחיר ולבחור את זו שנמצאת איפה שהוא באמצע, בהנחה כמובן שיש לכם כימיה עם בעל המקצוע והוא משדר לכם אמינות.
בנוסף, כפי שציינו, קחו קבלן איטום שמספק לכם את כל השירותים בחבילה אחת ומתמחר אותם באותה הצעת מחיר. ודאו שהצעת המחיר שאתם מקבלים כוללת את הביקור, חומרי העבודה והאביזרים.
אם אתם מקבלים הצעת מחיר מרושלת, ללא פירוט מה כולל בדיוק תהליך העבודה וללא התייחסות לנושא האחריות – חפשו מישהו אחר. הצעת מחיר שכוללת רק את הסעיף סיוד גג אינה אמינה מספיק, שכן זה מושג כללי מידי שיכול לגרום לטווח מחירים גדול ולא מדויק.
אחריות
רוב חברות האיטום מעניקות תעודת אחריות של בין 5-10 שנים, כאשר תקופת האחריות משתנה בהתאם לסוג העבודה שבוצעה. יש לברר עם בעל המקצוע האם הוא מספק אחריות על העבודות אותן הוא מבצע. וודאו שהוא מספק לכם תעודה או מסמך בו כתובים כל סעיפי האחריות, זמני האחריות וחתימה של הקבלן.
איזו שיטת איטום מתאימה לגג שלכם?
למעשה יש לנו 4 שיטות עיקריות לאיטום גגות: יריעות ביטומניות, חומרי איטום פולימריים, חומרי איטום אקריליים וזיפות. לכל חומר יש את התכונות שלו, יכולת העמידות שלו בפני מים, חום, מידת אלסטיות, בידוד טמפרטורה ועוד.
כמו שציינו בתחילת המדריך, עליכם לוודא איזה חומר כבר קיים על הגג, מפני שקבלן האיטום יצטרך להשתמש בחומר ממשפחה זהה עבור האיטום החדש.
יריעות ביטומניות
איטום ביריעות ביטומניות היא הדרך הנפוצה והיעילה ביותר לאיטום גגות מבטון ישר וחשוף. מדובר ביריעות חזקות ועמידות במיוחד בפני טמפרטורות קיצוניות ומים. בנוסף, הן כמעט ולא דורשות תחזוקה שוטפת, בניגוד לזפת למשל.
מכיוון שמדובר בשיטה היעילה ביותר, היא נחשבת גם ליקרה ביותר ביחס לשלוש השיטות הנוספות. בכמה? אם עלות זיפות גג למטר רבוע היא 50 ₪ בממוצע, איטום גג ביריעות ביטומניות 5 מ"מ עולה בממוצע 90 ₪ למטר רבוע.
זוכרים שדיברנו על משפחות? אז היריעות הביטומניות עשויות מחומר שנקרא ביטומן, שמגיע למעשה ממשפחת חומרי הזפת. לכן, את היריעות יש ליישם על גג חדש שלא נעשה עליו עדיין איטום, או על גג שעבר זיפות. כל ניסיון לציוות אחר עם חומרים פולימריים או אקריליים נחשב ללא מקצועי בעליל ופשוט לא יצליח.
במידה ואתם מחליטים בכל זאת לאטום גג שכבר נאטם באמצעות חומרים אקריליים או פולימריים, יש להסיר לחלוטין את החומרים הללו מהגג לפני שמיישמים את היריעות הביטומניות.
בשל העובדה שאת היריעות מלחימים באמצעות מבער לתשתית הגג, על הגג להיות נקי מעצמים זרים, כמו שאריות בטון, ענפים, כתמי שמן וכדומה. לפני ביצוע העבודה יש לנתק מהגג דוודים, מזגנים וצנרות מים, על מנת למקסם את אחיזת היריעות בגג.
את היריעות הביטומניות (בניגוד לזפת), קשה ליישם על גג שיש בו יותר מידי עצמים בולטים כמו דודי שמש ומזגנים. קחו בחשבון שיהיו קבלי איטום שפשוט יוותרו על העבודה, אם הם ישמעו שעל הגג יש 16 דודי שמש, 16 קולטים – 16 מנועים של מזגנים.
שימו לב – יש יריעות 4 מ"מ ו- 5 מ"מ. מכון התקנים הישראלי קבע כי יישום יריעות ביטומניות על גבי גגות יהא אך ורק בהלחמה של יריעות בעובי 5 מ"מ בלבד ורק ביריעות שאושרו ע"י מכון התקנים.
במקרים מסוימים משתמשים חלק מבעלי מקצוע שאינם מקצועיים ביריעות בעובי 4 מ"מ לכיסוי ואיטום הגג, כל זאת על מנת לחסוך בעלויות כספיות בחומר הגלם אולם דבר זה אינו נכון כלל. יישום של יריעות בעובי 4 מ"מ אמור להתבצע רק כהשלמה ליריעות 5 מ"מ או ביישום של מקומות שאין בהם חשיפה ישירה לשמש כמו אדניות או קירות מרתף.
מעבר לעובי היריעה, יש לתת את הדעת גם על סוג היריעה. יש יריעות APP ויריעות SBS. יריעות APP עמידות במיוחד בפני חום, ולכן מתאימות במיוחד לאיטום גגות שחשופים המון זמן לשמש. יריעות SBS הן יריעות שידועות בעמידותן בפני קור, לכן הן מתאימות במיוחד לאיטום מרתפים, או עבור ארצות פחות חמות מישראל.
שוב, איטום מקצועי כולל הרמה של דוודים וקולטים - הזמינו קבלן שעושה זאת בעצמו, במקום לשלם בנפרד למישהו אחר. ודאו שקבלן האיטום מבצע הכנה מוקדמת הכוללת ניקוי הגג, הרמת דוודים, מזגנים ופינוי פתחי הניקוז.
חומרי איטום פוליאוריטניים
במקרים בהם מדובר בגג שקשה ליישם עליו יריעות ביטומניות, גג שעמוס בדודי שמש, קולטים ומזגנים, מקובל לבצע את האיטום באמצעות משחה פוליאוריטנית. משחה זו מאופיינת בכושר הדבקות טוב אל הגג וכן בכושר אלסטיות רב שמספק יכולת כיווץ ומתיחה. יישום החומר נחשב למורכב יותר ביחס לשיטות האחרות, ובתום העבודה קבלן האיטום יצטרך למרוח שכבת הגנה מפני קרני השמש, שכן מדובר בחומר רגיש מאד לפגעי השמש.
חומרי איטום אקריליים
החומר האקרילי הוא חומר פלסטי לבן המתאים במיוחד לגגות קטנים, או לגגות בטון חדשים שלא מרחו עליהם בעבר שום משחה אחרת. את החומר מיישמים על הגג בפשטות ובמהירות באמצעות מריחה או התזה, אולם חשוב לציין שהוא אינו עמיד בפני מים עומדים, כך ששיפוע הגג חייב להיות מושלם.
שיטה זו אמנם זולה יותר מיישום יריעות ביטומניות, אך החומר האקרילי אינו עמיד מספיק בפני מים עומדים, כך שבמידה ובגג שלכם יש שיפועים לא נכונים או שהניקוז לא עובד כמו שצריך, אין טעם לאטום אותו באמצעות חומרים אקריליים.
זיפות
בגגות עליהם קשה ליישם יריעות ביטומניות בשל העומס בדודי שמש, קולטים ומזגנים, ניתן לבצע איטום באמצעות זפת חמה. אמנם מדובר בשיטה זולה ונוחה ליישום, אך חשוב לציין שהתחזוקה השנתית שלה יקרה. מכיוון שהזפת השחורה נוטה להתחמם, היא דורשת סיוד שנתי בכל קיץ, אחרת היא מתייבשת ונסדקת.
כללי העבודה שציינו לגבי איטום ביריעות ביטומניות תקפים גם לגבי הזיפות. על בעל המקצוע להכין את הגג, לנקות אותו היטב מלכלוך, שאריות בטון וכדומה. לאחר מכן, עליו למרוח חומר מקשר שנקרא פרימייר, על מנת למקסם את אחיזת הזפת לתשתית הגג.
יש לתקן את הגג מסדקים, שברים ורווחים שעלולים לפגום ולהפריע לאחיזת הזפת בגג. כמובן שאנו מדברים על תיקונים נקודתיים וסטנדרטיים, ולא על תיקון כללי לגג. בתום העבודה, קבלן הזפת ימרח סיד המחוזק בדבק אקרילי לאחיזה מקסימלית.
איך בוחרים קבלן איטום אמין?
בחרו קבלן איטום מורשה
קבלן איטום מורשה מחזיק בתעודת הרשאה לעיסוק באיטום מטעם מכון התקנים. בנוסף, על קבלן האיטום ועל עובדיו להיות בעלי הסמכה ואישור לעבודה בגובה. איך בודקים שקבלן האיטום מורשה? באפשרותכם לבדוק את פרטי הרישום בפנקס הקבלנים המנוהל על ידי רשם הקבלנים, באתר האינטרנט שלו ושל משרד הבינוי והשיכון.
לכניסה לפנקס הקבלנים הקליקו כאן
קבלו מספר הצעות מחיר
אל תסתפקו בהצעת מחיר אחת, זה לא מקצועי. קבלו מספר הצעות מחיר שיעזרו לכם לקבל פרופורציות, להבין איך נראית הצעת מחיר רצינית וגם להפעיל קלף מיקוח על העלות. וודאו שהצעת המחיר שקבלן האיטום מגיש לכם כוללת את מחיר העבודה, חומרי העבודה בדגש על שימוש ביריעות 5 מ"מ (ולא ב – 4 מ"מ), ואת הביקור עצמו, כמו גם את תהליך העבודה, סוג האיטום ומשך זמן עבודת האיטום. בנוסף, וודאו שהצעת המחיר כוללת את ניקוי הגג, הרמת הדודים והקולטים, ציון שטח הגג ומחיר העבודה לפי השטח, ובדיקת הצפה בתום העבודה.
לאחר שקיבלתם את כל הצעות המחיר, כנסו למחירון המומלץ באתר המקצוענים ובדקו מה המחיר המקובל לעבודה שאתם צריכים לבצע. לדוגמא, במידה והעבודה היא איטום ביריעות ביטומניות, כנסו לדף המידע על העבודה, בדקו את המחיר הנפוץ, את ההערות למחיר וטיפים נוספים שיסייעו לכם לדעת למה חשוב לשים לב לפני העבודה, במהלכה ולאחריה.
דרשו ביקור מוקדם להצעת מחיר
אל תסתפקו בהצעת מחיר טלפונית, זו הדרך הבטוחה להפתעות לא נעימות במהלך ובתום העבודה. דרשו מקבלן האיטום להגיע אליכם, לעלות לגג, למדוד אותו, לבדוק את המצב שלו, להעריך את מורכבות העבודה ולספק הצעת מחיר מבוססת.
שימו לב – קבלן האיטום מודד את הגג ואת ההיקף שלו, הכולל גם את המעקה. עלות העבודה היא למעשה נגזרת ישירה של שטח הגג, שכן העלות מתומחרת לפי מטר רבוע. חתימה שלכם על הצעת המחיר מבטאת את ההסכמה שלכם למידות שבעל שקבלן האיטום ציין בהצעת המחיר. במידה ויש לכם הסתייגות לגבי המידות, אל תחתמו וציינו זאת לפני כן.
הקפידו על בדיקת הצפה
מטרת בדיקת ההצפה היא לוודא שהאיטום החדש על הגג אכן תקין. במהלך הבדיקה, קבלן האיטום יציף את הגג במים למשך 72 שעות רצופות, זאת לאחר שחומרי האיטום התייבשו לחלוטין. אמנם אין חובה רשמית בחוק לבצע בדיקת הצפה, אך קבלן איטום מקצועי ואמין יבצע בדיקת הצפה, לא רק על מנת לוודא שהאיטום החדש תקין, אלא גם על מנת לתת תחושה ללקוח שלו שהוא יכול להיות רגוע.
יש בעלי מקצוע שמנסים למסמס את הבדיקה הזו, מכיוון שהיא מצריכה הגעה נוספת למקום וכרוכה בזמן. יש קבלני איטום שיצהירו מראש שאינם מתכוונים לבצע בדיקת הצפה, שכן הם סומכים על העבודה שלהם. ההמלצה החד משמעית שלנו היא להזמין קבלן איטום שמבצע בדיקת הצפה בתום העבודה. בנוסף, יש לוודא שבעל המקצוע מציין את הבדיקה כסעיף נפרד בהצעת המחיר, על מנת שלא תהיה לו את האפשרות לחמוק ממנה.
אחריות
על עבודת איטום כולל מקובל לתת אחריות של בין 5-10 שנים. ודאו שקבלן האיטום מנפיק לכם תעודת אחריות בכתב שבה מפורט מה כוללת האחריות. כאשר מדובר באיטום גג ולא בתיקון נקודתי, קבלן האיטום אמור לספק לכם כעשר שנות אחריות מלאה שכוללת תיקון כשלים באיטום במידה והכשל לא נוצר כתוצאה מרשלנות של אחד מדיירי הבניין או לעבודה של בעל מקצוע אחר (טכנאי דודים למשל) ש'פצע' את שכבת האיטום.
עם קבלת האחריות, אל תסתפקו בחשבונית או בתעודה עם שם החברה בלבד ודרשו את שם ותעודת הזהות של קבלן האיטום עצמו, שכן ישנה אפשרות ששם החברה יוחלף עם השנים ויהיה לכם קושי באיתורו. יש לציין שאחריות ניתנת על איטום גג ולא על תיקוני איטום.
שימו לב – האחריות לא תהיה תקפה במקרים בהם אתם פגעתם באיטום של הגג. לא תהיה אחריות בגין נזקים הנובעים כתוצאה מפגיעה לא טבעית בתשתית, כמו למשל מתקין דוודים שקדח ביריעות כדי להתקין את המעמד עליו יישב הדוד. בנוסף, לא ניתנן אחריות על נזקים בגין נזילות מדודים או מים עומדים, מרזבים ופתחי מים סתומים.