איטום ביריעות ביטומניות: כך תכינו את הגג לחורף
עבודת איטום טובה תבטיח לכם שקט נפשי ארוך טווח ולכן, חשוב להשתמש בחומרים חזקים ועמידים. מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים קבלן איטום ולמה דווקא יריעות ביטומניות הן המומלצות ביותר? כל התשובות.
איטום הגג היא עבודה שלוקחת זמן וחשוב להתכונן אליה בצורה טובה. מהו הזמן המתאים ביותר לאיטום הגג, מה חשוב לשאול וכל המידע שיהפוך את החורף הקרוב לחמים ונעים.
על עבודת האיטום להיות מקצועית ועל פי התקן. איך נראית הצעת מחיר, מה היא כוללת ולאילו פרטים חשוב לשים לב בעבודת האיטום? הכל במדריך הבא.
מהן יריעות ביטומניות?
יריעות ביטומניות המשמשות לאיטום גגות עשויות חומר שעבר זיקוק נפט ודומות לזפת. הן מגיעות כחומר מוצק (בצורת שטיח) ועם הדבקתן לבטון בעזרת ריתוך, הופכות לצמיגיות. לפני שמתחילים לאטום חשוב לבדוק את הגג ולהקפיד על חומרים דומים ולכן, היריעות הביטומניות מתאימות לגגות חדשים או גגות המצופים בזפת. היריעות הביטומניות נוחות לשימוש והן המומלצות ביותר על ידי קבלני האיטום.
במהלך איטום הגג,ישתמש קבלן האיטום ביריעות ביטומניות בעובי של 5 מ"מ (כפי שמקובל כיום בשוק). ניתן להשתמש בשכבה אחת אך, במידה ומדובר בגג חדש, מומלץ להניח 2 שכבות כדי להבטיח איטום מקצועי וחזק. השכבה הראשונה שתונח תהיה בצבע שחור ללא ציפוי אגרגט והשכבה השנייה תהיה לבנה עם ציפוי אגרגט (שמספק הגנה מקרני השמש).
יתרונות השימוש ביריעות ביטומניות על חומרי איטום אחרים
היריעות הביטומניות שייכות למשפחת החומרים הביטומניים, מה שמקנה להן תכונות בידוד מצוינות גם מבחינה תרמית וגם מבחינה אקוסטית. הן שומרות על הטמפרטורת בבית ומונעות חדירה של רעשים, רוחות, קור ונוזלים למבנה. השימוש ביריעות ביטומניות מתאים לכל סוג של גג (מלבד גג רעפים) ובשונה מחומרי איטום אחרים לא דורשות תחזוקה שוטפת. סוג היריעות המתאים ביותר לאיטום גג הוא A.P.P כיוון שהן אלסטיות ונוחות מאד לעבודה.
למה חשוב לשים לב לפני שמזמינים קבלן איטום?
לפני שאתם מזמינים קבלן איטום, חשוב שתשוחחו עם מספר בעלי מקצוע ותקבלו מהם הצעות מחיר מפורטות ככל שניתן. בהצעות המחיר יהיו מספר סעיפים שעליכם לשים לב אליהם (חוץ מסעיף המע"מ):
ניקוי הגג: השלב הראשון שיבטיח הצלחה של 90% בעבודת האיטום הוא הניקוי הייסודי של הגג. עליו להיות חלק ונקי מחלקים קטנים או ציוד ולכן, בדקו עם הקבלן שהוא כולל את סעיף ניקוי הגג בהצעת המחיר שלו. (ניקוי בסיסי לא צריך להיות בתוספת תשלום). שכן, במידה ויהיה צורך בניקוי ובפינוי מורכבים יותר, הם ייעשו בתוספת תשלום.
הרמת הדוודים, קולטי השמש ומזגנים: אחרי ניקוי הגג מלכלוך וחפצים על קבלן האיטום להרים את דודי השמש, הקולטים והמזגנים המונחים על הגג כדי להבטיח תנועה חלקה ורציפה בעת הנחת היריעות הביטומניות. הרמת הדוודים היא חלק מהעבודה של קבלן האיטום אך, במידה ויש מספר רב של דודי שמש, עבודת הפינוי תהיה נפרדת ובתוספת תשלום.
חומרי האיטום בהם ישתמש הקבלן: תחילה, וודאו שהקבלן הביא איתו חומרים מקשרים (פריימר) החיוניים מאד להדבקה החזקה של היריעות. בנוסף, בדקו את איכות היריעות הביטומניות, את תו התקן שמוטבע בהן ואת המידה (כיום, נהוג להשתמש ביריעות של 5 מ"מ ולא 4 כפי שהיה נהוג פעם).
שטח הגג: על הצעת המחיר לכלול את כלל שטח הגג עליו תבוצע עבודת האיטום. החישוב נעשה על פי מטרים רבועים. תוכלו לבדוק מראש את שטח הגג ולהשוות אותו למדידת הקבלן כדי למנוע פערים. שימו לב שככל ששטח הגג גדול יותר על מחיר העבודה להיות זול יותר.
משך העבודה: על הצעת העבודה לכלול את כל שלבי עבודת האיטום כולל זמן העבודה של הכנת הגג.
בדיקת הצפה: בדיקת ההצפה היא הבדיקה החשובה ביותר והיא זאת שתבטיח לנו שעבודת האיטום בגג היא טובה, איכותית ועמידה. בקשו מקבלן האיטום את בדיקת ההצפה בכתב ושלא תינתן בעל פה. בנוסף, בקשו לקבל אסמכתא אחרי שבוצעה בדיקת ההצפה בגג.
אחריות: על סעיף האחריות להיות כתוב בצורה ברורה. על עבודת איטום מלאה מקובל לתת אחריות שנעה בין 7-10 שנים. ואילו עבור תיקונים מקומיים לא תינתן אחריות כלל.
מה חשוב לקחת בחשבון לפני עבודת איטום?
לפני שמתחילים עבודת איטום בגג, חשוב לקחת בחשבון גם את שגרת היום השוטפת עם הגעתו של קבלן האיטום חשוב שתהיו נוכחים ותקבלו ממנו את כל המידע על העבודה, את המסמכים כתובים ולוודא מולו פנים מול פנים את כל המידע הרלוונטי עבורכם. בזמן הזה, עברו עם הקבלן על שלבי העבודה כפי שקיימים בהצעת המחיר שקיבלתם.
בנוסף, לא תצטרכו לפקח על קבלן האיטום לאורך כל שעות העבודה שלו (על נציג הועד להיות נוכח ולבדוק את זה) ולכן, תוכלו להמשיך את שגרת היום שלכם ללא הפרעה. דודי השמש הממוקמים על הגג יוגבהו ולא ינותקו לחלוטין ולכן, המים החמים לא ייפגעו מהעבודת האיטום.
טיפ: בחרו נכון את קבלן האיטום שלכם על ידי בחינה של מספר הצעות מחיר שונות ומפורטות ככל שניתן. בחירה מהירה שמקורה מלחץ (או מנזילה קיימת) עלולה להיות יקרה יותר בהמשך.
כמה זמן אורכת עבודת האיטום?
עבודת איטום מלאה (בשונה מתיקון מקומי) לוקחת זמן ולא יכולה לתת מענה מיידי במקרה של נזילה. לעבודה שלבים מסודרים כדי להבטיח שהאיטום יהיה עמיד ולכן, ניתן לחלק את העבודה כולה ל-2 חלקים עיקריים:
1. שלבי הכנת הגג: בשלב הראשון, על הגג להיות נקי מלכלוך, דודי שמש וקולטים. לאחר פינוי הפסולת והציוד תבוצע בדיקה של המרזבים ושטיפה של הגג. בנוסף, חשוב לבדוק אם קיימים סדקים או בורות ולאטום אותם לפני תחילת האיטום. לאחר ייבוש הגג ימרח קבלן האיטום פריימר (חומר מקשר) כדי להבטיח חיבור חזק עם היריעות הביטומניות שיונחו בהמשך.
2. שלב איטום הגג: שלב האיטום והנחת היריעות הביטומניות יחל בנקודה הנמוכה ביותר בגג (המרזב) וימשיך עד לנקודה הגבוהה ביותר כדי להבטיח כיסוי מלא של כל הגג. היריעות בשיטת ריתוך על שטח הגג. עבודת איטום מלאה תהיה לרוב בין 2-3 ימי עבודה.
טיפ: בהנחה והגג תקין (ללא נזילות) מומלץ לבצע איטום בין החודשים מאי - נובמבר (לפני תחילת הגשמים).
מה עלול להשפיע על מחיר העבודה?
הגורמים העיקריים שעלולים להשפיע על מחיר העבודה יהיו הנגישות לגג ומורכבות העבודה. במידה והבניין ללא מעלית או שאין מקום חנייה מסודר למנוף מחיר העבודה יתייקר כיוון והעבודה הופכת להיות קשה יותר לביצוע. בנוסף, גג בו מונחים דודי שמש רבים וציוד יובילו לשינוי במחיר ולעיכוב בעבודה.
טיפ: וודאו מראש כי קבלן האיטום אחראי גם על פינוי דודי השמש, הקולטים והלכלוך המצטבר על הגג.