כשלי איטום: כל המידע על התיקונים והתחזוקה הדרושים
גם אם האיטום בגג הבניין נעשה בצורה הכי מקצועית ועם חומרי הגלם הטובים ביותר עדיין נגרמות תקלות מקומיות. מה גורם לכך, כיצד ניתן להימנע מתקלות כאלו ואיך לתחזק את הגג בצורה מיטבית? הכל במדריך הבא.
כשלי איטום עלולים להתרחש מסיבות שונות כמו למשל עבודה של בעל מקצוע אחר, שהגיע לתקן תקלה ופגע בטעות ביריעות הביטומניות שעל הגג. או מלכלוך שהצטבר במרזבים.
במקרים בהם העבודה המקורית הייתה טובה ומדובר על פגמים קטנים, ניתן יהיה לבצע תיקון מקומי ולא יהיה צורך בעבודת איטום שלמה.
מה גורם לתקלות באיטום?
גורם ראשון שעלול לגרום לכשלים באיטום הוא עבודה לא מספיק טובה. נזהה את אופי העבודה על פי היווצרות שלולית במקום מסוים, הינתקות של חלקים מהיריעה (לרוב באזור החיבורים) או התנפחות היריעה הביטומנית במקומות מסוימים שיעידו על כשל איטום מקומי שנגרם מביצוע לא מספיק מקצועי.
הגורם השני, הוא תחזוקה לקויה. כאמור כל בעל מקצוע אחר שמגיע לעבוד בגג עלול לגרום נזק לשכבת האיטום (ללא כוונת זדון כמובן). בנוסף, היסחפות עלים ולכלוך שסותמים את המרזב ומפריעים לניקוז המים וגם איחור במועד ההלבנה לגגות זפת עלולים לפגום באיטום הגגות ולגרום לבעיות.
מה עושים?
תחילה, שמרו את הקבלה ותעודת האחריות שהעניק לכם קבלן האיטום אחרי שסיים את העבודה המקורית, על מנת שתוכלו לפנות אליו לתיקונים. בנוסף, עבודות תחזוקה תקופתיות יחסכו תקלות ותיקונים מאוחר יותר.
הקפידו על ניקיון הגג וכן שבעלי מקצוע אחרים יעבדו בו בצורה נכונה, לדוגמא התקנת קולטי שמש על גבי אריחים ולא ישירות על שכבת האיטום. כמו גם לפנות צינורות, כבלים או קולטים ישנים מהגג.הקפידו לנקות את האזור מסביב למרזב כך שתתאפשר זרימה נקייה לניקוז, ניתן לרכוש בכמה שקלים מסננת רשת שתמנע כניסת עלים או אבנים קטנות למרזב ולסתימתו.
טפלו בתקלות הקטנות
ברוב הפעמים, תיקונים מקצועיים של תקלות קטנות ימנעו את התפשטות התקלה ואת הפיכתה לכשל איטום רחב וגדול יותר. לדוגמה, אם יש נפיחות של עד 20 ס"מ ביריעה הביטומנית ניתן להמנע מטיפול אולם במקרה של התנפחות גדולה יותר כדאי להזעיק בעל מקצוע שיפתח את האזור וילחים יריעה ביטומנית.
בנוסף, אם האיטום הראשוני נעשה בחומר אקרילי או זפת ואתם מזהים נפיחות או בועות קראו לבעל מקצוע בהקדם כי אלו חומרי איטום רגישים יותר. גם בבעיות של חיבורים או סדקים במעקות ניתן לטפל באופן מקומי ולמנוע חדירת מים והתפשטות הבעיה.