לאטום או להחליף את המרזב? כל מה שצריך לדעת לפני שמגיע החורף
הבחנתם בנזילת מים או בסימני רטיבות על התקרה או הקירות? ייתכן שהגיע הזמן לאטום או להחליף את המרזב. מהם סוגי המרזבים השונים, כמה אמור לעלות התיקון ומה ישפיע על המחיר?
המרזב נחשב לחלק ממערכת האיטום בבניינים ובבתים פרטיים. הוא אחראי על ניקוז מי הגשמים בחורף ושומר על הגג מפני הצטברות של מים עומדים, שיכולים לחלחל אל תוך גגות המבנה ולגרום לבעיות רטיבות ולהתפתחות של עובש
אם הבחנתם בנזילת מים או בסימני רטיבות חשודים, בהחלט לא כדאי להתעלם מכך ולהזמין קבלן איטום בהקדם. אל תחכו לשיא החורף, אז הנזק רק יחמיר ויעלה לכם ביוקר לא רק מבחינת התיקון, אלא גם מבחינת הנזק שייגרם לפרקטים, שטיחים, ריהוט וקירות הבית.
הסיבות לתקלות במרזב שונות, ולכן גם השיטות לתיקון שלהם שונות בהתאם. במקרים מסוימים, איטום יספיק, אך במקרים מורכבים יותר, יהיה צורך להחליף את המרזב ולהתקין אחר במקומו.
אילו סוגי מרזבים קיימים, מהן הסיבות לנזילות מים מהמרזב ואילו שיטות איטום קיימות? כל התשובות במדריך זה.
מתי צריך לאטום מחדש את המרזב?
המרזב ממוקם על הגג כשתפקידו להרחיק את מי הגשמים מהגג ומהיסודות של המבנה. במקביל לניקוז המים, אחראי המרזב גם על צמצום הצטברות העובש על הגג וסביבו.
המרזב הוא חלק ממערכת האיטום והוא לרוב מחזיק מעמד לאורך זמן. אולם, במקרים שבהם תרגישו בנזילות מהגג או בחלחול של מים בקירות, תדעו שבהחלט יכול להיות שיש כשל איטום במרזב.
מבטון או מפח: סוגי המרזבים הקיימים
מרזב מבטון הוא מרזב שנמצא בתוך הבית או הבניין ולכן, אין אפשרות להחליף אותו. מרזב מבטון נחשב למרזב חלש יותר וכזה שעלול לגרום לנזילות.
הסיבה לכך, היא שהבטון שסובב אותו איננו אטום לחלוטין ולכן, מים יכולים לחדור ממנו לתוך המבנה ולגרום לנזילות.
לעומתו, מרזב הפח הוא מרזב חיצוני שממוקם בצורה אופקית על הגג ומנקז את מי הגשמים. היתרון של מרזב זה, הוא החיבור הקל אל הצינור שיורד משולי הגג, דרכו המים זורמים החוצה.
מרזב זה עשוי מפח, ולכן במשך הזמן יכול להחליד או שיהיו כשלי איטום בחיבורים שלו, בשל תזוזות והתנתקויות.
חלודה, סדקים או סתימה: הסיבות שיובילו לנזילה מהמרזב
אם המרזב שלכם עשוי מפח, הוא בהחלט יכול להחליד במשך הזמן, עד כדי מצב שייפערו בו חורים וסדקים, שיגרמו לנזילות מים.
סיבה נוספת לחורים או לסדקים במרזבים העשוים מפח הם עקב ברגים, עבודות של בעלי מקצוע שונים על הגג או חפצים חדים שהצליחו לחדור מהגג אל תוך המרזב יחד עם מי הגשמים ולגרום לנזקים.
בנוסף, בעונות המעבר, עלים, אבק ולכלוך רב מתעופפים ברוחות, ומוצאים את דרכם אל המרזב. בשלב מסוים, הם יכולים לגרום לסתימה בפתח המרזב, ולמים הנקווים על הגג אין אפשרות להתנקז. ואז, כמו שמים עומדים יודעים לעשות, הם מוצאים דרך לחלחל אל תוך תשתית המבנה, ולגרום ללא מעט נזקים שקשה להיפטר מהם.
באמצעות סיליקון או שרוול אפוקסי: הדרכים לאיטום המרזב
כאמור, ישנן שתי שיטות לאיטום המרזב,. האחת, באמצעות חומר איטום סיליקוני. השניה, בעזרת שרוול אפוקסי.
איטום בעזרת חומר סיליקוני מתאים למצבים שבהם התגלו סדקים או חורים קטנים לאורך המרזב. הסיליקון הוא חומר עמיד וגמיש מאוד ויתאים בעיקר למרזבים חיצוניים.
שימוש בשרוול אפוקסי, מתאים לאיטום מרזבים פנימיים. בשיטה זו, מוכנס לתוך המרזב צינור מגולגל בעל סיבי זכוכית ודבק אפוקסי. השרוול, מתנפח בתוך המרזב ואוטם אותו מבפנים.
בדיקה ראשונית וניקוי יסודי: תהליך איטום המרזב
בשלב הראשון, קבלן האיטום שיגיע אליכם יבדוק את מצב המרזב, ינקה אותו באופן יסודי מחפצים ולכלולים שונים שנכנסו לתוכו ויתאים את שיטת האיטום אל סוג המרזב.
בהנחה שמצב המרזב שלכם סביר ונמצאו בו מספר קטן של סדקים, קבלן האיטום ישתמש בחומרי איטום סיליקוניים לאיטום הסדקים או החורים.
אם המרזב מכיל חורים גדולים שלא ניתנים לסגירה באמצעות חומר סיליקוני, ואשר ממוקמים בתוך תשתית המבנה, הקבלן יצטרך לבצע עבודת איטום מקיפה יותר, תוך שימוש בשרוול אפוקסי.
לא בכל מצב תוכלו לאטום את המרזב הקיים. אם המרזב פגום לחלוטין, איטום לא יהיה יעיל והנזילות יחזרו אחרי זמן קצר.
במקרים כאלה, הדרך הנכונה לטפל במרזב היא פשוט להחליף אותו במרזב חדש. העלות של העבודה תהיה אומנם יקרה יותר מאיטום מקומי אך, התוצאה תישמר לאורך זמן ותוכלו לשכוח מנזילות מים ממנו, למשך תקופה ארוכה.
תחזוקה נכונה: כך תשמרו על המרזב לאורך זמן
כדי להימנע מהזמנת קבלן איטום ועל מנת ליהנות מגג יבש ללא נזילות, מומלץ לבדוק את תקינות המרזב אחת לשנתיים-שלוש, לפני העונה הגשומה. ככל שהתשתית שלכם ישנה יותר, ותנאי מזג-האוויר באזור בו אתם מתגוררים הם כאלה שבהם יש כמות גדולה של ימי גשם בשנה, כדאי לבצע תקינות כהכנה לחורף מדי שנה-שנתיים.
בדיקה זו, יכולה לחסוך לכם סכום כסף משמעותי, כאמור, שכן ברגע שמים כבר חודרים אל המבנה, הרבה יותר קשה ויקר לתקן את הנזקים.
במידה שאתם גרים באזורים שבהם תנאי מזג האוויר קשים, הקפידו לבצע את הבדיקה אחת לשנתיים. באזורי מגורים שבהם תנאי מזג האוויר רגילים, עמידותו של המרזב לרוב תהיה בין 5 ל-10 שנים.
סוג האיטום ומורכבות ההתקנה: הגורמים שישפיעו על מחיר העבודה
איטום מרזב עם חומרי סיליקון היא עבודה נקודתית שבמסגרתה מטפלים בסדקים שונים לאורך המרזב. איטום כזה, נע בין 550 ל-800 שקל, ומשתנה בהתאם לכמות הסדקים ולמורכבות העבודה.
אם יש לכם מרזב פנימי שמצריך איטום בעזרת שרוול אפוקסי, המחיר יהיה גבוה משמעותית, ויעלה בין 2,000 ל-2,500 שקל.
התקנת מרזב חדש לרוב מתומחרת לפי מטר רץ, ועולה 200-250 לכל מטר.
כדאי לדעת שבמצבים שבהם קשה לגלות את מקור הנזילה, בהחלט ייתכן ויהיה צורך לעשות שימוש במכשור לאיתור נזילות (מצלמה תרמית, למשל), אשר מתומחרת בנפרד כתוספת לעבודה. לכן, כבר בשיחה הטלפונית כדאי לשאול את כל השאלות, לרבות משך האחריות על התיקון או ההתקנה, ולקבל הצעת מחיר משניים-שלושה קבלני איטום, שכן לא תמיד מדובר בעבודה זולה, ופערי המחיר בהחלט יכולים להיות משמעותיים מקבלן לקבלן.
כדי לדעת מהם המחירים הנהוגים בתחום האיטום, כדאי לכם להציץ תחילה במחירון האיטום שלנו.