נזילה בבית בעקבות חדירת מי גשמים? כך תפעלו
מה הגורמים המרכזיים לחדירת מי גשמים אל הבית? מה עליכם לבדוק לפני שאתם מזמינים קבלן איטום? רגע לפני שאתם מזמינים בעל מקצוע, הנה כל מה שחייבים לדעת.
כשלי איטום מתגלים בייחוד בימים גשומים.
לא תמיד יש צורך בהזמנה של קבלן איטום. לעתים, ניתן לפתור את מקור כשל האיטום לבד, ולעתים בעל המקצוע המתאים הוא כזה שעוסק בתיקון גגות רעפים, בניקוי מרזבים או אינסטלטור (אם זו בעיה של ניקוז מים).
לפני הכל: בדקו את פתחי הניקוז של המרזבים
כשפתחי הניקוז של המרזבים בגג סתומים בעקבות לכלוך ועלים שהצטברו, זה המתכון הטוב ביותר לנזילות מהתקרה.
המים תמיד יחפשו את המקום הנמוך ביותר לחלחל אליו וסביר להניח שאם אתם גרים בקומה האחרונה בבניין, אתם תהיו הכתובת הראשונה לבעיות רטיבות מהתקרה.
אגב, לא תמיד הנזילה תופיע בקומות העליונות של הבניין. בבניינים ישנים לדוגמא, קיימים גגות ביניים קטנים (מעל לחדר האשפה או הלובי) שאותם מקיפים מעקות בטון מוגבהים.
בחורף, גגות אלו יכולים להפוך לבריכה של ממש, כשהמרזב סתום או כשרשת הניקוז שלו חסומה בענפים, עלים ולכלוך.
אם הגגות הללו נושקים לקיר החיצוני של הבית שלכם, אתם בצרה צרורה.
המים, שמצטברים על הגגות, יחפשו את מקום המפלט הנוח ביותר עבורם. הם יפערו את דרכם דרך הקיר החיצוני ויחלחלו היישר אל תוך המטבח או הסלון שלכם.
במצב כזה, עליכם להזמין בעל מקצוע באופן בהול שיפתח את הניקוז למרזב ופשוט יעצור את זרימת המים דרך הקיר החיצוני לבית שלכם.
אם המרזב עצמו סתום בשורשים ובבוץ, עליכם להזמין ביובית שתפתח את הסתימה שלחץ מים גבוה.
אם רק פתח הניקוז של המרזב מכוסה בעלים ולכלוך, תוכלו להסתפק באינסטלטור. הוא יעלה אל הגג, יפתח את פתח הניקוז ויבדוק את מעבר המים בצנרת, על מנת להמליץ לכם על המשך טיפול.
בבתים עם מרפסות חיצוניות, מומלץ לבדוק בתכיפות את צנרת הניקוז של המרזב ולשמור על ניקיון המרפסת. זאת, בכדי שהעלים, הענפים והלכלוך לא יכסו את פתח הניקוז.
מומלץ לגזום את כל הענפים והעצים הסמוכים לגג ומסכנים את פתח הניקוז של המרזב. אחרת, תצטרכו להזמין את אותו בעלה מקצוע במערכת הגשומה הבאה.
אל תסכימו להתעקשות ועד-הבית להסתפק בתיקון מקומי זמני
כשלים באיטום הגג של הבניין הם הגורם המרכזי לנזילות מים בקומות העליונות. באופן כללי, ההמלצה היא לא לחכות לחורף בכדי לתקן את האיטום, ולא לסמוך על הנהלת ועד הבית שתיזום טיפול מונע.
אם יש כשל איטום והנזילה בקומות העליונות כבר מתרחשת, לצערנו ולצערכם אין ממש מה לעשות בטווח הזמן המידי.
עליכם להמתין להפוגה בגשמים, להזמין קבלן איטום שיבצע בדיקה מקיפה ויחל באיטום משמעותי של הגג.
שימו לב: לשאר הדיירים שאינם סובלים מהבעיה, בעידוד ועד-הבית, יש נטייה לחסוך כסף ולא למהר לפתור את הבעיה מהשורש.
פעמים רבות, הם מתעקשים שתיקון מקומי של האיטום יספיק.
מעבר לעובדה שאין אחריות על תיקונים מקומיים, קבלן האיטום שמבצע את התיקון תלוי תלות מוחלטת בתשתית האיטום הלקויה והסיכוי שזה יצליח הוא לא גבוה.
ברגע שאתם בעלי הנכס שסובל מהרטיבות, יש לכם אינטרס להתעקש לבצע איטום כולל לגג, ולא טיפול זמני שהוא בבחינת פלסטר לשבר.
הדגישו בפני שאר הדיירים שעל תיקונים מקומיים ממילא אין אחריות על העבודה, שהדבר לא באמת מהווה חיסכון אלא רק דחיית תשלום ותיקון של הבעיה בהמשך.
החתימו אותם על התחייבות שכל נזק שייגרם כתוצאה מהתרשלות בטיפול, יחייב את כלל הדיירים בפיצוי שלכם.
התעקשו על הזמנת קבלן איטום מקצועי ואמין שיבצע בדיקה מקיפה ויציע הצעת מחיר מבוססת בהתאם לתנאי השטח ולמורכבות העבודה.
בדקו אם יש כשלים באיטום הקירות החיצוניים
כשיש כשל באיטום הקירות החיצוניים של הבניין, המים יחדרו דרך הקיר היישר אל הבית שלכם ויציפו אותו.
כאמור, בבניינים ישנים, פעמים רבות ישנם גגות ביניים קטנים שאותם מקיפים מעקות בטון מוגבהים.
בחורף, כשהמרזב או רשת הניקוז נסתמים, הם יכולים להפוך לבריכה, ואם הגגות ליד קיר חיצוני של הדירה שלכם, אתם בצרה צרורה.
המים שמצטברים על הגגות יחפשו את מקום המפלט הנוח ביותר עבורם, יפערו את דרכם דרך הקיר החיצוני ויחלחלו היישר אל תוך המטבח או הסלון שלכם.
אם המרזב עצמו סתום בשורשים ובוץ, עליכם להזמין ביובית שתפתח את הסתימה שלחץ מים גבוה. אם רק פתח הניקוז של המרזב מכוסה בעלים ולכלוך, תוכלו להסתפק באינסטלטור שיעלה לגג, יפנה את פתח הניקוז ויבדוק את מעבר המים בצנרת, על מנת להמליץ לכם על המשך טיפול.
גם במקרה זה, חשוב להדגיש שכל עוד הימים גשומים והקירות החיצוניים רטובים, אין טעם להזמין קבלן איטום. על הקיר להתייבש באופן מוחלט מהרטיבות, כולל הלחות הכלואה בתוכו. לרוב, נדרשים לכך מספר חודשי שמש.
הגשמים הסתיימו? כעת הגיעו הזמן לטפל בנזקי הרטיבות והעובש
מים שחודרים הביתה יכולים לגרום למגוון נזקים ברמת חומרה משתנה.
סביר להניח שהטיח יתפורר באזור בו המים חלחלו פנימה. בנוסף, סביר להניח שהמים העומדים יגרמו לרטיבות ועובש בקיר בשל הלחות הכלואה.
יש לטפל ברטיבות ובעובש רק לאחר שטיפתם בשורש הבעיה. כלומר, את הטיח, את הסרת העובש ואת הצביעה מחדש יש לבצע רק לאחר שטיפלתם בכשל האיטום שגרם לחדירת מים.
גם רהיטי העץ שלכם יכולים להיפגע כתוצאה מהמגע עם המים. התחילו בבדיקה ויזואלית של הרהיטים הגלויים ועברו למקומות נסתרים, כמו תחתית ארונות המטבח, מאחורי שידות, מיטות וספריות.
בדקו את אזור הפנלים ואת האזור התחתון של קירות הבית, יתכן שתזהו שם רטיבות שתלך ותחמיר עם הזמן.
כמו כן, ישנה אפשרות שהמים שחלחלו הביתה חדרו מתחת למרצפות והרטיבו את החול.
במצב כזה, תיווצר רטיבות באזור הפאנלים והמים יטפסו במעלה הקיר (תופעה המכונה 'רטיבות קפילרית').
לפני שאתם ממהרים לתקן את הרטיבות מעל הפאנלים, תצטרכו לדאוג לייבוש הרטיבות שמתחת שמתחת לאריחי הריצוף או מתחת לחיפוי הפרקט. במצב כזה, תצטרכו להזמין בעל מקצוע המתאים הוא כזה שמתמחה באיתור וייבוש רטיבות תת-רצפתית.
איך לבחור קבלן איטום ועל מה לשים דגש לפני ההתקשרות עמו?
התעקשו על קבלן איטום עם תעודת מורשה איטום בתוקף: אמנם התעודה הזו אינה מחייבת ואין הסמכה המחויבת ברישיון מטעם גורם ממשלתי כלשהו, אך היחידים שיכולים להפסיד מכם הוא אתם.
איטום שאינו עומד בדרישות התקנים ואינו מקצועי מספיק יכול לגרום לכם לנזק עצום בתשתיות הבית, שיעלה הרבה מאוד כסף לתקן.
כמו כן, אדם שאינו מחזיק בתעודת מורשה איטום בתוקף, מעיד על כל שהוא לא מבצע מדי שנה השתלמויות רענון.
בדקו היטב מה כוללת הצעת המחיר: הצעה טובה היא כזו שכוללת את ניקיון הגג, את הרמת הדוודים קולטי השמש ומנועי המזגנים. היא תכלול פתיחת סתימות במרזבים ובפתחי הניקוז, בדיקת הצפה ואחריות. יש לוודא מהם חומרי העבודה והאביזרים הכלולים במחיר, ומה ההפרש במחיר בין האפשרויות השונות.
התייחסו לאופן המדידה של שטח הגג: מי שמודד את שטח הגג זה קבלן האיטום. ברגע שאתם חותמים על הצעת המחיר, את מהווים את הסכמתכם למטראז' המוצג בה.
לכן, לפני שאתם חותמים על הצעת המחיר בדקו את הנתון הזה, ואם יש פער בין המידות של בעל המקצוע לבין אלה שאתם מכירים, דרשו לדעת מהיכן נובע הפער.
בדקו היטב את האחריות: אל תתפשרו על עבודה ללא אחריות. אמנם אם תבצעו תיקון מקומי לא תקבלו אחריות, שכן יהיה קשה מאוד להוכיח האם הסיבה לבעיה היא העבודה של הקבלן הנוכחי או של זה שביצע את האיטום לפניו, אך כשמדובר באיטום כלל הגג, נהוג לתת אחריות של מספר שנים.
בכדי שיהיה לכם למי לפנות בעוד מספר שנים חשוב שתשמרו את השם המלא של קבלן האיטום, את תעודת הזהות שלו ואת כתובתו. אל תסתפקו בשם חברה כללי שיכול להשתנות ובמספר העוסק המורשה שלו, שגם הוא נתון לשינויים במשך הזמן.
וודאו שהוא מספק לכם תעודה או מסמך בו כתובים כל סעיפי האחריות, זמני האחריות וחתימה של הקבלן.