מרחב מוגן: המדריך המלא
בשעת חירום ובימים אלו במיוחד, חשוב להישמע להוראות פיקוד העורף ולהבין את המשמעות ואת התקנים המחייבים של המרחבים המוגנים שסביבנו. מהי ההגדרה המדויקת של המוגן ואיך תדעו שאתם באמת מוגנים? כל מה שחשוב לדעת, במדריך שלפניכם.
החיים בישראל מלמדים את כולנו לחיות לצד מצבי החירום המשתנים ולהיות עירניים וקשובים באופן תמידי.
עם תחילת האזעקה, כולנו מחפשים את המרחב המוגן הקרוב ביותר, זה שיגן עלינו ועל הסובבים אותנו בצורה הטובה והיעילה ביותר.
הממ"ד, המקלט וחדר המדרגות: סוגי המרחבים המוגנים הקיימים
חדר הממ"ד: המרחב המוגן הדירתי, הוא המקום האידיאלי למיגון בשעת חירום. על מנת לקבל מהממ"ד את רמת המיגון המקסימלית, עליכם להיכנס אליו ולסגור בחוזקה את דלת הכניסה (דף ההדף). בנוסף, חשוב להקפיד ולסגור גם את חלון הממ"ד ולוודא אטימה טובה מפני גזים רעילים או עשן.
המקלט: המקלט הוא החדר הבטוח והמוגן ביותר בבנייני המגורים. שכן, בבניינים הישנים לא נפוצה בנייה של ממ"דים ולכן, בזמן חירום על המקלט להישאר פתוח ולשמש את כלל הדיירים השונים. המקלט חייב להיות נקי ומרווח מספיק ולכן, חשוב להכין אותו מראש, לרוקן ציוד ישן ולהכניס אליו ציוד חירום מתאים.
חדר המדרגות: במצב שבו אין לכם ממ"ד או מקלט בבניין, המקום המוגן ביותר הוא חדר המדרגות. השהייה בחדר המדרגות צריכה להיות בקומה האמצעית של הבניין. כלומר, אם אתם בקומה הראשונה, תצטרכו לעלות ואם אתם בקומות הגבוהות - תצטרכו לרדת. אל תישארו בקומה שלכם, זאת לא ההגדרה למרחב מוגן.
דלת חזקה: חשיבותה של דלת הממ"ד והמקלט?
החלק המרכזי והחשוב ביותר בחדר הממ"ד ובמקלט היא דלת ההדף. דלת זו, היא דלת מסיבית וכבדה מאוד שיוצרת טריקה ואטימה בסגירתה ולכן, נמצאת כחלק מהתקנים המחייבים של בניית ממ"ד ומקלט לשעת חירום.
הדלת, משמשת כמקור הגנה מוביל גם עבור פריצה לחלל המוגן וגם מפני רסיסים שעלולים להתפזר לכל עבר בעת פיצוץ. על מנת להבטיח את תקינות הדלת בכל זמן נתון, מומלץ לבדוק אותה אחת לתקופה ולתקן אותה ואת הליקויים שיש בה.
חשוב לקחת בחשבון ששיפוץ של חדר הממ"ד בבית והחלפת ריצוף, תוביל ככל הנראה לצורך בקיצור הדלת וזה, ייפגע בטיב ההגנה של הדלת בעיקר מפני חומרים מסוכנים ועשן.
בטוח לאורך זמן: פעולות התחזוקה שחשוב ליישם בממ"ד
מלבד בדיקות התקינות שחשוב לעשות אחת לתקופה ובדיקת הציוד הקיים בחדר, חשוב לאמץ פעולות תחזוקה נוספות שישמרו על הממ"ד בטוח בכל זמן נתון.
תחילה, הקפידו על ניקוי מתמיד של מסילת הדלת כדי למנוע מצבים שבהם הדלת לא תסגר חלקית בגלל האבק והלכלוך המצטברים במסילה שלה. בנוסף, דאגו לשמן את המסילות ואת הגומיות שמסביב לדלת בעזרת ספריי מתאים. כך, תמנעו מצבים של חריקות או תקיעה של הדלת.
שנית, דאגו לבדוק אחת לתקופה את תקינות הידית של הדלת (שנסגרת בחוזקה בלבד) וודאו שהיא לא רופפת או יציאה ממקומה. בדקו שהידית עולה למעלה ומבצעת נעילה הרמטית. מצאתם תקלה בידית? מהרו לתקן אותה כיוון שהיא זאת שתאפשר לכם לשלוט בעוצמת הסגירה ובבטיחות.
שימוש נכון: מה לא מומלץ לעשות בממ"ד?
כאמור, בעת הכניסה לממ"ד או למקלט -על הדלת להיות נעולה בצורה הרמטית ורק כך, תוכלו להבטיח את הביטחון שלכם בשעת חירום. לאחרונה, עלה החשש מפריצה לממ"ד ולכן, הרבה אנשים התחילו להתשמש בפעולת נעילה פנימית שכוללת שימוש בעמוד מעץ שיוצר נעילה של הידית.
חשוב לציין, שמצב זה הינו מצב מסוכן מאוד המונע מכוחות ההצלה לחלץ אתכם בזמן צרה. בנוסף, על פי הנחיות פיקוד העורף המעודכנות - חל איסור מוחלט על נעילת הממ"ד והפעולה יכולה לסכן חיים.
מלבד הנעילה, חשוב לאבזר את חדר הביטחון שלכם בצורה נכונה ולא להתשמש בו כמטבח נוסף, או כחדר רחצה. חל איסור להתקין בחדר הממ"ד קרמיקות או חומרים שבירים שעלולים להתנפץ לרסיסים בזמן חירום. בנוסף, מומלץ להשאיר פתחי אוורור קטנים שיאפשרו סירקולציה נכונה של אוויר לנשימה בחדר ולא לאטום את החדר לחלוטין.