תקנים מחייבים: כך תדעו שדלת הממ"ד שלכם בטיחותית
מרחב מוגן דירתי או בשמו המוכר הממ"ד, הוא חדר ביטחון שנמצא בתוך הבית ומטרתו לספק מענה למצבי חירום המוכרים בישראל. הממ"ד חייב להימצא בכל דירה ובית על פי חוק ועליו להיות בנוי על פי תקנים של פיקוד העורף.
כדי שחדר הממ"ד יוכל למלא את תפקידו נאמנה במצבי חירום, חשוב לבנות אותו בצורה תקינה ואין לעשות בו שינויים שכוללים פירוק של החלונות או הדלתות שבתוכו.
איך מתכננים את חדר הממ"ד, מה עליו להכיל ואיך תוודאו שאתם מוגנים באופן מלא בעת השהייה בחדר הממ"ד? כל התשובות.
לפני הכל: למה צריך חדר ממ"ד בבית?
חדר הממ"ד הוא חדר הביטחון שמשמש את הדיירים בזמן מצבי חירום שונים. החל משנת 1991, בניית חדר ממ"ד הפכה למעוגנת בחוק ובכל בית ודירה בישראל חייב להימצא מרחב מוגן.
היתרון במרחב מוגן דירתי הוא הזמינות והמהירות שניתן להגיע אליו היות והוא נמצא בתוך הבית. במצבי חירום מתמשכים, משמש חדר הממ"ד גם לחדר השינה של הילדים וכך, הוא מונע מהם את הריצה למרחב המוגן ומוריד את סף הפחד.
חזק ויציב: ממה עשוי חדר ממ"ד?
הממ"ד בנוי כיציקה חזקה (בדומה לקובייה) שעשויה מבטון מזוין. יציקת הבטון של חדר הממ"ד מגיעה עד ליסודות הבניין, מה שמאפשר לו חוזק ועמידות גדולים בהרבה משאר חלקי המבנה.
על הממ"ד להיות בנוי על פי התקנים המחייבים של פיקוד העורף, כך ששטחו הפנימי צריך להיות כ-9 מ"ר לפחות (במקרים של דירות קטנות ניתן לקבל אישור לשטח ממ"ד של 5 מ"ר. גובה הממ"ד חייב להיות 2.5 מטרים לפחות ו-2.8 מטרים מקסימום. רוחבו של שטח הממ"ד יהיה 1.60 מטרים לכל הפחות.
הופכת את המרחב למוגן באמת: חשיבותה של דלת הממ"ד
אחד הפרמטרים החשובים ביותר שהופכים את המרחב למוגן, הוא הדלת. דלת הממ"ד היא האלמנט המרכזי בבנייה ועליה להיות עשויה מברזל חזק ועוצמתי ולהכיל מנגנון נעילה איכותי.
דלתות הממ"ד מיוצרות באופן ייחודי ושונה משאר הדלתות הרגילות כיוון ועליהן להתמודד עם אסונות טבע ומצבי חירום כמו רעידות אדמה, שיגור טילים והיתכנות של חדירת גזים רעילים למבנה.
על הדלת לעבור התקנה מותאמת ומקצועית וחשוב לתחזק אותה באופן שוטף כדי להבטיח הגנה בכל זמן נתון.
דלת בפתיחה רגילה VS דלת הזזה לממ"ד: מהם ההבדלים?
דלת ממ"ד בעלת פתיחה רגילה (על ציר) היא הדלת הסטנדרטית שמותקנת. על הדלת להיפתח כלפי חוץ על פי התקן כך שאם הדלת שלכם נפתחת כלפי פנים – היא איננה תקנית והיא משבשת את השימוש התקין בדלת בזמן חירום.
דלת הזזה, היא דלת נוספת שאותה ניתן להתקין בממ"ד וגם היא צריכה לעמוד בכל התקנים של פיקוד העורף. בשונה מהדלת הסטנדרטית, דלת ההזזה היא דלת שנגררת על ציר מותאם ובעת הפתיחה, נכנסת לתוך כיס ייעודי בתוך הקיר.
בניגוד לדלת הסטנדרטית, דלת ההזזה איננה תופסת מקום בחלל והיא לא גלויה לעין כך, שהיא מהווה פתרון יעיל למי שמחפש הגנה ואסתטיות.
רוחב, גובה ועובי הדלת: אלו התקנים שאליהם חייבים להיצמד
הדרישות עבור חדר הממ"ד הן דרישות גבוהות ומחייבות. יחד עם זאת, הדרישות החשובות חלות בעיקר על דלת הממ"ד שמקנה סגירה הרמטית לחדר והופכת אותו לחדר ביטחון.
על הדלת להיות חזקה ועמידה (ולכן, תהיה כבדה הרבה יותר מדלת רגילה) ולהכיל מנגנון נעילה הרמטי שיאטום חדירה של חלקיקים וגזים רעילים בשעת חירום.
לפי התקנות שנקבעו בפיקוד העורף, הרוחב התקני של דלת הממ"ד הוא 70- 80 ס"מ, הגובה התקני של הדלת יהיה 200 ס"מ ועובי הדלת התקני הוא 15 מ"מ של פלדה, עובי שיכול למנוע חדירה של רסיסים בעת נפילת טילים.
דלתות וחלונות הדף: האלמנטים שהופכים את חדר הממ"ד למרחב בטוח
כאשר בונים חדר ממ"ד חשוב לוודא שמותקנים בו חלון ודלת הדף. אלו, מאפשרים שימוש בטוח ושהייה רציפה בחדר.
דלת ההדף היא דלת אטומה ואילו חלון ההדף הוא חלון מגן, עשוי פלדה ונפתח אף הוא כלפי חוץ. חשוב להקפיד גם על סוג הזכוכית שעליה להיות עמידה בפני הדף ורסיסים.