איך בוחרים ומתקינים סורגים?
מגן מפני פורצים ושומר על בטיחות הילדים: במדריך הבא נפרט אלו סוגי סורגים קיימים, מה חשוב לדעת על סורגים נגד פריצה, מה חשוב לדעת על סורג בטיחות לילדים ואיך מתנהלים מול מסגר מקצועי?
לסורגים תפקיד כפול בבית וכל אחד מהם קריטי: הגנה מפני פורצים וגנבים שמנסים להסתנן דרך החלון ושמירה על בטיחות הילדים מפני נפילות.
במדריך הבא נפרט אלו סוגי סורגים קיימים, מה חשוב לדעת על סורגים נגד פריצה, מה חשוב לדעת על סורג בטיחות לילדים ואיך מתנהלים מול מסגר מקצועי?
אלו סוגי סורגים קיימים?
סורג ישר – מדובר בסורגים הסטנדרטיים, הנפוצים והמשתלמים ביותר. הם ישרים ומגולוונים ועשויים מברזל, הם מגינים גם מפני נפילה וגם מפני פריצה ומגיעים לרוב בעובי של 12 מ"מ. כאשר מתגוררים בקומת קרקע, מומלץ להתקין סורגים בעובי של 14 מ"מ.
סורג בטן – סורגים מגולוונים בעלי צורה המזכירה בטן, כך נוצר מרווח המאפשר להניח אדניות או עציצים. סורגים אלה מגינים מפני פריצות ונפילות (עובי של 12 מ"מ) ונחשבים למעוצבים ולאלגנטיים יותר מהסורגים הישרים.
סורג מתקפל – מדובר בסורג ישר שנע על מסילה וניתן לפתוח ולסגור, הוא מיועד לשימוש ביציאה למרפסת או בחלונות עם חבלי כביסה בחוץ. בדומה לסורגים אחרים, נחשב ליעיל מפני פריצה ונפילה.
סורג שקוף – סורגים אסתטיים ובלתי נראים שעשויים מפוליקרבונט שקוף, מאושרים על-ידי מכון התקנים הישראלי וארגון "בטרם" לבטיחות ילדים. אינם מצהיבים או מחלידים ואינם מצריכים תחזוקה לאורך שנים, בעלי עמידות גבוהה לתנאי אקלים קשה והגנה מקרני UV.
דלת סורג - מדובר בדלת שעשויה מסורגים, נפתחת ונסגרת פנימה והחוצה ותפקידה למנוע פריצות. ממוקמת לרוב בדלתות המרפסת וניתן להתקין אותה בצורות שונות.
מה חשוב לדעת על סורגים נגד פריצה?
במקרה שאתם זקוקים לסורגים חזקים ועמידים שיגנו עליכם מפני פריצה, יש להקפיד על כך שעובי הסורג יהיה 12 מ"מ לפחות או 14 מ"מ בקומת קרקע.
בנוסף, מומלץ להתקין סורג מברזל מלא ולא חלול, הוא חזק ועמיד לאורך זמן מפני נזקי מים וקורוזיה. מבחינת צורת הסורג, כדאי שהוא יהיה מרובע ולא עגול, זה יקשה על ניסיון הפריצה והניסור.
מה חשוב לדעת על סורג בטיחות לילדים?
במקרה שנחוץ סורגים בטיחותיים שימנעו נפילות של ילדים (נקרא סורגית ולרוב בצורת שתי וערב), אתם יכולים להסתפק בסורג פלדה בעובי של 5 מ"מ, זה נחשב זול יותר מסורגים רגילים ועדיין עושה את העבודה.
חשוב לוודא שהסורגים עומדים בכל דרישות הבטיחות של התקן הישראלי בכל הנוגע לילדים, וכן שהרווח בין הסורגים ינוע בין 3-10 מ"מ והם יוכלו לשאת 65 ק"ג לפחות.
איך מתנהלים מול המסגר?
דרשו ביקור מקדים – כדי שתוכלו לקבל הצעת מחיר מסודרת, דרשו שהמסגר יגיע למדוד את החלונות ולהעריך את מורכבות העבודה. אם המסגר טוען שלא צריך להגיע לביקור מקדים ומבקש להסתפק בתמונה של החלון, מומלץ לפנות לבעל מקצוע אחר.
ודאו שהסורגים מגולוונים – תהליך גילוון הסורגים חשוב ביותר כי הוא מונע היווצרות חלודה וקורוזיה בברזל. מדובר בתהליך שבו מצפים את הסורג באבץ וזה מתבצע בשתי שיטות: גילוון חם וגילוון קר. גילוון חם נחשב יקר, אך עמיד יותר לנזקי מזג האוויר ולהתבלות.
בתום הגילוון, חם או קר, ודאו שהסורגים נצבעו בחומר מקשר (פריימר) שמסייע בקליטת הצבע על הברזל. במקרה שלא נעשה שימוש בחומר מקשר, הצבע עלול להתקלף במהרה.
ודאו שיש אחריות על העבודה – ברוב המקרים, מסגר מקצועי מספק אחריות שנעה בין שנתיים לשלוש על העבודה והסורגים. זה כולל תיקונים בגין הופעת חלודה, בעיות הקשורות לצביעה והתקנה רשלנית. האחריות אינה מכסה נזק שנגרם מפריצה או שימוש לא נכון.