פתרונות למניעת הצפה במקומות נמוכים
מזג האוויר הישראלי בשנים האחרונות מזמן לנו הפתעות לא נעימות בדמות חורף שחון עם ימים מרוכזים של סופות ממוקדות, כאשר הפגיעה העיקרית מתרחשת במקומות נמוכים
מקומות נמוכים מועדים להצפות כיוון שאופן בניית מערכת הביוב הביתי ו/או העירוני עובד לרעתם.
בשנת - 2016 נהרג אדם שנקלע למעבר תת קרקעי מוצף בחיפה, כתוצאה מהצפה במקום נמוך. גרים בדירת מרתף או במבנה נמוך אחר? כאן נסביר איך ניתן למנוע הצפה במקומות נמוכים.
סכנת ההצפה מובנית במערכת הביוב
מערכת הביוב הביתית הנושאת את השפכים שלנו מתחברת אל מערכת הביוב העירונית ומשם ממשיכה אל המת"שים הפזורים ברחבי הארץ. מערכת הביוב פועלת על פי עיקרון פשוט של כוח הכבידה, המים יורדים בשיפוע קבוע (1.5% לרוב) ללא התערבות של משאבות עד לנקודת החיבור עם הקו העירוני – בריכת האיסוף, שם "טמונה" הבעיה.
מה גורם לסתימות והצפות?
סתימה במערכות הביוב נוצרת כתוצאה ממטרד החוסם (וסותם) את צינורות הביוב לפני שהם מגיעים אל צינורות קווי הביוב הראשיים ו/תעלות בינעירוניות גדולות.
בבית, מרבית הסתימות נגרמות מזריקת חפצים שלא נמהלים במים וגורמים לסתימה בניקוז בבריכות האיסוף. השפכים שלא יכולים להתקדם חוסמים את הבריכה וממשיכים להצטבר עד לפיצוץ בצינור או עלייה של שפכים חזרה אל הבית.
רוב ההצפות נגרמות במערכת ניקוז הגשמים של הרשויות העירוניות, מערכת זו נסתמת כתוצאה מתחזוקה לקויה וחוסר תשומת לב של הרשות.
מי הגשמים מצטברים בביוב ואינם נקווים אל קווי הביוב הראשיים כתוצאה מחסימה של ענפים ועלים שעפו ברוח, אשפה שהושלכה ושמן מן המכוניות שהצטבר על הכביש.
מדוע מערכת ביוב במקומות נמוכים מסוכנת יותר?
אם מי השפכים עוברים אל הביוב העירוני תוך ניצול כוח הכבידה מלמעלה למטה, כיצד ניתן לתכנן מערכת ביוב במקומות כמו מרתפים וחניונים תת קרקעיים שממוקמים תחת מערכת הביוב העירונית?
התשובה היא שאיבת ביוב. המשאבה הטבולה מותקנת בתוך פיר נסתר בגובה מסוים תחת רצפת החניון או המרתף, מרגע שחודרים מים אל הפיר בו היא ממוקמת, המשאבה שואבת מים ומעלה אותם אל צינור הניקוז.