תקלה בקולטי השמש? כך תדעו אם דרוש תיקון או החלפה
אם המים בדוד לא מספיק חמים או שהדוד עובד שעות נוספות, סביר להניח שמדובר בתקלות שמקורן בדוד עצמו. אולם, במקרים מסוימים ייתכן שמקור התקלה יהיה דווקא בקולטי השמש.
תקלות בקולטי השמש הן נדירות יחסית, אך כדאי לדעת מתי יהיה דרוש תיקון ומתי נוכל להסתפק בהחלפה, שכן פערי המחיר יכולים להיות גבוהים בין השניים.
איך מונעים מראש את התיקון הבא? בעזרת תחזוקה מונעת וטיפול נכון תוכלו לשמור על קולטי השמש לאורך זמן ולהימנע מהזמנת טכנאי ומההחלפה.
הצטברות של אבנית או נזילה: התקלות הנפוצות בקולטי השמש
המים בישראל מכילים כמות אבנית גדולה שהיא הגורם העיקרי לתקלות שונות בדוד, בקולטי השמש ובכל מכשיר שעובד עם מים.
לרוב, האבנית מצטברת על צינורות הקולט, סותמת אותם ומונעת את הקשר שלכם לדוד. כשזה קורה, תרגישו שהמים שנמצאים בתוך הדוד אינם חמים כמו שהיו בעבר.
את הסתימה בקולטים תוכלו להרגיש בעיקר בימי החורף שבהן שעות השמש ספורות או ביום חם מאוד שלא גרם למים להתחמם מספיק.
מלבד האבנית, גם נזילה מצינורות הקולט עלולה להוביל לתקלה בהם. הנזילה יכולה להתרחש מפגיעה חיצונית, מבלאי טבעי או מהתקנה לא מקצועית.
התקלות שמגיעות עם החורף: שברים ופיצוץ הקולטים בעקבות הקור
מלבד האפשרות שתיתקלו במים פושרים לפני מקלחת חמה בימי החורף, קיימת אפשרות שבה הרוחות הקרות, הגשמים והברד יגרמו לשברים בקולטי השמש ואף לפיצוץ שלהם.
בחלק מהמקרים, ניתן יהיה לתקן את הקולטים ולהחזיר אותם לתפקוד מלא. אולם, יהיו מקרים שבהם התיקון לא יהיה יעיל או משתלם והפתרון היחיד יהיה להתקין קולטים חדשים במקומם.
התקלה נפוצה בעיקר במקומות קרים, כך שאם אתם גרים בעמקים או באזורים הרריים וגבוהים קיימת סבירות גבוהה יותר להצטברות קרה על קולטי השמש.
הקרה היא תוצאה של ירידה משמעותית בטמפרטורות (מתחת לאפס מעלות). האוויר הקר והיבש יורד מטה ומקפיא את המים.
קרה ומסוכנת: כך משפיע הקור על קולטי השמש
קולטי השמש המותקנים על הגג חשופים לפגיעות קור ולתנאי מזג האוויר. בימים קרים במיוחד, על הקולטים עלול להצטבר קרח שפוגע בתפקודם.
הקור הקיצוני, חודר אל הצינורות של הקולט וגורם לקיפאון המים שעוברים בהם. במקרים שבהם הצינורות עשויים מנחושת, המים הקרים יכולים לגרום לכיפוף ולשבירה של הצינורות ולהתפוצצות של הקולטים.
את הקיפאון ופיצוץ הקולטים ניתן למנוע באמצעות התקנה של צינורות ברזל. אלו, פחות רגישים להפרשי טמפרטורות קיצוניים.
כך תימנעו מפגיעות הקור
בהנחה שאתם מתגוררים באזורים קרים שעלולים להוות סכנה לקולטי השמש בימי החורף, הקדימו את פתרון לתקלה ובקשו ממתקין הדוודים קולטים עמידים יותר (מסוג סקדיול 40) שיכולים להתמודד בקלות יחסית עם נזקי הקור.
בנוסף, בקשו תוספת של פקקי נחושת שיימנעו נזק נוסף לקולטי השמש במידה שהמים שבתוכם יקפאו.
הקפידו על פעולות תחזוקה נוספות שיבטיחו שמירה על הקולטים לאורך זמן וימנעו מכם את הזמנת הטכנאי.
תחילה, דאגו לרוקן את המים שהצטברו בקולטים בתקופת החורף והעבירו את הדוד למצב חשמלי.
כדי לאפשר ריקון יעיל ומהיר של המים, חברו שלושה ברזים: אחד בפתח הקולט, אחד בפתח יציאת המים ואחד בתחתית הקולט.
נקו את הקולטים מהאבק שהצטבר עליהם ובדקו אחת לתקופה את תקינותם (בעיקר אחרי החורף) והזמינו טכנאי דוודים מקצועי שיבצע שטיפה פנימית בקולט אחת לשנתיים שתמנע את הצטברות האבנית.
לתקן או להחליף: מה עדיף?
הדרך לבחירת הפתרון כרוכה בהבנה של מידת הנזק שנוצר בקולטים. במקרים שבהם מדובר על קולטי שמש חדשים יחסית, שעוברים תחזוקה שוטפת וטיפולים מונעים התיקונים יהיו פשוטים ויחזיקו זמן רב.
אולם, במקרים שבהם מדובר על קולטי שמש ישנים שסובלים מנזילה חמורה או מכמות רבה של אבנית שהצטברה עליהם, התיקונים לא יאריכו ימים וכדאי יהיה לשקול אפשרות של התקנת קולטים חדשים.
תיקון קולטי שמש: מה משפיע על המחיר?
טווח המחירים עבור התיקונים השונים בקולטי השמש הוא טווח רחב. לדוגמה, שטיפה פנימית של הקולטים נחשבת לתיקון זול יחסית ולכן משתלם.
מחיר העבודה, יושפע מסוג הגג (כאשר גג רעפים ייקר את העבודה ב-50%) וממורכבות העבודה. עם זאת, חשוב להקפיד על הפעולה כדי לשמור על הקולטים לאורך זמן.
במקרה שבו תצטרכו לתקן נזילה מקולטי השמש, התיקון ייחשב לתיקון זול יחסית, אלא אם יהיו גורמים שישפיעו על המחיר ויגררו תוספת: מיקום שהגישה אליו מורכבת למשל, וגם סוג מבנה הגג.
בכל הזמנה של טכנאי חשוב לדעת שסוג הדוד לא משפיע על המחיר. כלומר, גם אם יש לכם דוד מדגם יקר יחסית, מחיר התיקון לא ישתנה.
זקוקים לבעל מקצוע בתחום קולטי שמש? לחצו כאן
למחירון בתחום קולטי שמש לחצו כאן