כל מה שחשוב לדעת על התקנת פרקט בבית
רצפת פרקט בבית נתפסת כסמל סטטוס, אבל אפשר לראות אותה ביותר ויותר בתים. אם אתם שוקלים פרקט אך מתלבטים – נשתדל לעשות לכם קצת סדר
פרקט הוא ריצוף עץ חלק, שלרוב מתאפיין בשילוב של אריחי עץ מעובד זה בזה, במבנה דמוי פסיפס. שיטת הריצוף הזו אינה חדשה ונעשתה לראשונה בארמון ורסאיי כבר בשנת 1684.
אך בעשרות השנים האחרונות היא עוברת בהדרגה מארמונות, אולמות ספורט ובתי אצילים לבתים פרטיים, לאו דווקא מהמאיון העליון. כמו כן, המונח מתייחס היום גם לשיטות חיפוי רצפה אחרות שלא כוללות כלל עץ, אלא עיבודים סינתטיים ומשטחים דביקים המחקים דוגמאות עץ.
אילו סוגים של פרקטים יש?
המקום הטבעי והמקובל ביותר לשילוב פרקט הוא חדר השינה. רצפת העץ מוסיפה להם חמימות ומעניקה לרגל היחפה משטח נעים יותר שגם נוטה להיות פחות קר בחורף.
רצפות פרקט מגיעות כיום במגוון חומרים, דוגמאות ומחירים, ויכולות להיות עשויות ממגוון סוגי עץ - אלון, מהגוני, אגוז, דובדבן, מייפל ואפילו במבוק.
עץ מלא גושני - עשוי משכבת עץ אחת, איכותי ומאסיבי מאוד, נחשב לפתרון היקורתי ביותר מבין האפשרויות, אך הוא רגיש לשחיקה ומתלכלך במהירות.
עץ שכבתי - בנוי משכבה עליונה ודקה של עץ מלא בדומה לאפשרות הקודמת, אשר תחתיה מונחת שכבת HDF (סיבית דחוסה).
נותן תחושה דומה לזו של הדבר האמיתי, במחיר צנוע יותר. החסרון בבחירה זו היא שחיקה מהירה יותר של הריצוף וקשה ללטש אותו כדי לשוות לו מראה יוקרתי.
סינתטי / למינציה - פתרון זול שמבוסס בדרך-כלל על HDF עם ציפוי סינתטי בעל מראה וטקסטורה של עץ טבעי.
ישנם מוצרים זולים עוד יותר (והם בדרך-כלל גם נראים ככה), שהם סינתטיים לחלוטין ולא כוללים שום מרכיב של עץ.
כמה עולה להתקין פרקט?
ההבדל המשמעותי ביותר הוא כמובן במחיר. פרקט עץ יעלה לכם, כולל התקנה עד פי עשרה מפרקט למינציה.
העלויות של חיפוי סינתטי, למינציה או פתרונות הכוללים שכבת עץ עליונה בשילוב עם חומרים אחרים, הם לרוב בעלות של 50-200 ש"ח למטר.
כאשר עלות ההתקנה אינה כלולה והיא עומדת על 30-50 ש"ח נוספים לכל מטר.
לשם דוגמא, כיסוי של דירת 70 מ"ר יעלה כ-5000 שקלים עם חומר סינתטי והחל מ-20 אלף שקלים לערך עם עץ מלא.
זו אחת הסיבות לכך שרבים בוחרים להשתמש בפרקט רק בחלק מהבית, כשבמקום הראשון חדר השינה כמובן.
ריצוף חדר שינה קטן עד בינוני בפרקט עץ יעלה כמה אלפי שקלים – הוצאה מתקבלת על הדעת (בעיקר כשעושים את זה בתשלומים) למי שרוצים להשקיע באיכות החיים הביתית בלי להקריב את כל חסכונותיו.
איך בוחרים פרקט?
בכל מקרה, הניחו זמן אספקה אופייני של חודשיים ויותר – כך מקובל בתחום – ואל תוותרו על תקופת אחריות ארוכה (מקובל 10-15 שנים).
בנוסף לנושא הכלכלי, כדאי להביא בחשבון מרכיבים נוספים, בתהליך קבלת ההחלטה לגבי הריצוף בביתכם.
לא כל חדר בבית דורש פרקט ולעיתים הדבר כלל אינו כדאי, בחדר ילדים למשל, מומלץ להתקין משטח עמיד, שקל לנקות ולא עולה הרבה כסף.
בחדרי אמבטיות מומלץ להמנע מהתקנת רצפת עץ לחלוטין, בשל רגישות החומר לרטיבות השוררת בהם.
איך מתקינים פרקט?
ישנם כמה דרכים להתקנת פרקט, אך לא כל שיטה רלוונטית עבור כל משטח.
הדבקה: את לוחות העץ מדביקים אל הריצוף הקיים בבית, פתרון זה מאפשר התקנה מהירה וזולה יחסית.
החסרון שלו, הוא עמידות נמוכה בפני רטיבות ונזק בלתי הפיך למרצפות אליהן הדבקתם את הפרקט, במקרה שבו תרצו להחזיר את הגלגל לאחור.
שיטה צפה: רלוונטית עבור פרקט למינציה בלבד, הטכניקה מזכירה חיבור של פאזל ענק, בו כל חלק במשטח מתחבר ומשיק לחלקים האחרים, עד ליצירת משטח אחיד ורציף.
מסמור: אם קיימת בבית כבר רצפת עץ ישנה, תוכלו פשוט לקבע את השכבה החדשה אל הישנה באמצעות פטיש ומסמרים. שיטה זו מתאימה לפרקט מעץ מלא בלבד.