עושים סדר: כך תנקו את הפרקטים מבלי להרוס אותם
גם חולי הניקיון שביניכם יכולים להשאיר את הפרקט נקי, אך מלא בשריטות, נפיחויות וסימני עובש. מברשת גסה מדי, יותר מדי מים, חומרי ניקוי לא מתאימים או ויתור על שלב הייבוש – כל אלו טעויות שבהחלט כדאי להימנע מהן.
הדרך הטובה ביותר לנקות את הפרקט, מתחילה בהכרת הסוגים הקיימים והתאמת החומרים. לכל פרקט, מאפיינים שונים שחשוב לקחת בחשבון בעיקר בזמן הניקיון.
אז איך תמנעו נזק לפרקטים מבלי להתפשר על הניקיון והברק שלהם? בואו "נעשה סדר" לרגל חג הניקיונות הקרב ובא.
למינציה, תלת שכבתי או גושני: בחירה נכונה תקל על משימת הניקיון
לפני הכל וכדי להתאים את חומרי הניקוי ושיטת העבודה, חשוב להכיר את ההבדלים שבין סוגי הפרקט השונים. כך למשל, פרקט הלמינציה עשוי מחומר מלאכותי (HDF) שעלול לספוג לתוכו כמות מים גדולה. לכן, הדרך הנכונה ביותר לנקות אותו תהיה בעזרת מטלית לחה ומעט חומר ייעודי.
בשונה ממנו, הפרקט התלת שכבתי עשוי משילוב של עץ מלא ולמינציה ובנוי בשכבות. אופן הניקוי המתאים ביותר לסוג זה, הוא בעזרת מים חמימים שלתוכם יש לשפוך נוזל ייעודי לפרקט או שמפו תינוקות עדין מאוד. על המטלית להיות חצי יבשה בעת הניגוב ולבסוף, יש לדאוג לייבוש מלא של הרצפה.
הסוג הנוסף והמורכב יותר לניקוי, הוא הפרקט הגושני שעשוי מעץ מלא, ללא תוספות מעובדות. בשלב הראשון, חשוב לשאוב את כל החול והאבק על מנת שלא לשרוט את הפרקט בפעולת הניגוב. רק לאחר מכן, תוכלו לעבור לשלב הניגוב עם מטלית לחה.
שאיבה קודמת לכל: כך תמנעו שריטות בפרקט
גם אם אין לכם מספיק זמן ואתם רוצים לנקות את הפרקט כחלק מפעולות היום יום, חשוב שלא תדלגו על שלב השאיבה או הטאטוא. והסיבה לכך, פשוטה – ככל שיצטבר לכם יותר אבק וחול על הרצפה כך הסיכוי לשריטות בפרקט יעלה.
ניקוי הפרקט ללא הסרת האבק או החול, יהפוך את המטלית למעין נייר שיוף שעלול לשרוט את הפרקט ולתת לכם תוצאה פחות טובה גם אחרי ניקיון יסודי. בנוסף, החלפת פרקט מכל סוג תלת שכבתי או גושני יעלה לכם לא מעט כסף.
מטאטא רגיל או מטאטא עם סיבי מיקרופייבר: מה עדיף?
במקרה שתעדיפו לטאטא את הפרקט ולא לשאוב אותו, חשוב שתבחרו נכון גם את סוג המטאטא. הטעות הנפוצה ביותר בניקוי הפרקט, היא טאטוא שלו עם מטאטא בעל סיבים עבים מידי שישאיר אחריו שריטות רבות בכל המשטח.
כאמור, מלבד המטאטא תוכלו לשאוב את האבק, או להקפיד על טאטוא בעזרת מברשת רכה ואוורירית יותר. כך תוכלו להרוויח ניקיון יסודי מצד אחד, ופרקט חלק ללא שריטות מהצד השני.
מטלית לחה תספיק: כך תמנעו מהפרקט להתנפח ולצבור עובש
השלב הבא בניקיון הפרקט, הוא שלב הניגוב. שבניגוד לרצפה רגילה, חייב להיות עם כמה שפחות מים. בכל הנוגע לפרקטים, חשוב להבין שכמות מים גדולה מידי תגרום לנזק מיידי של התנפחות ולהצטברות של עובש על גבי המשטח.
רצפת הפרקט היא רצפה עדינה מאוד שלא יכולה להכיל כמות מים גדולה. במקרה של שטיפה מסיבית, יתגלו בלוחות העץ בליטות שעם הזמן, עלולות לגרום לניתוק הפרקט ולנפילות ופציעות. לכן, את שלב הניגוב השלימו בעזרת מטלית מיקרופייבר רכה, עם מעט מים או חומר ניקוי ייעודי לפרקט. על מנת להשיג ניקיון יסודי, חזרו על הפעולה מספר פעמים תוך שטיפת המטלית מפעם לפעם.
השאירו את ניקוי הקיטור לרכב
ניקוי המשלב בתוכו קיטור, נחשב לניקוי יעיל ויסודי. אולם, הדבר נכון עבור רכבים ומשטחים חיצוניים שיכולים להתמודד עם לחץ המים. במקרה של פרקט, מומלץ להימנע לחלוטין מניקוי קיטור שעלול להחדיר חום ולחות לתוכו ולגרום לשכבות העץ להיהרס.
התאימו את חומרי הניקוי לסוג הפרקט שלכם
מלבד שלבי הניקוי החשובים, חשוב לבחור נכון גם את חומרי הניקוי ולהתאים אותם במדויק לסוג הפרקט שלכם. לכל אחד מהסוגים – תמצאו חומרים שונים. כך או אחרת, העדיפו תמיד לבחור בחומרי ניקוי עדינים (שיהיו נטולי PH) שינקו ביסודיות את הפרקט וישמרו על הגימור שלו.
אחרי שבחרתם חומר ניקוי וממש לפני שאתם משתמשים בו לראשונה, בדקו אותו על נקודה קטנה במשטח (כשההמלצה היא על מקום נסתר או כזה שנמצא מתחת לרהיט או ארון). וזאת על מנת לוודא שהוא לא מזיק לפרקט.
זהירות! סכנת החלקה: האם מומלץ לשלב פוליש או וקס בניקיון הפרקט?
כאמור, ניקוי עמוק ויסודי של הפרקט לא חייב להכיל כמות גדולה של מים ושל חומרי ניקוי. למעשה, אלו עלולים דווקא להזיק לפרקט ולהוביל אתכם להוצאה מיותרת בהמשך.
בשונה מרצפה העשויה משיש או אבן, המקבלת אפקט הברקה לאחר פוליש או מריחת וקס, ברצפת פרקט ניתן להשיג את האפקט המבריק בעזרת מטלית עדינה. בנוסף, הפוליש אינו מתאים לכל סוגי הפרקטים. מלבד ההרס שהוא עלול לגרום לפרקט, יהיו מקרים שהוא אף יוביל לסכנת החלקה.
עניין של טיימינג: פעולה מהירה תשמור על הפרקט לאורך זמן
נשפך לכם משהו על רצפת הפרקט? גיליתם כתם חדש? ככל שתהמרו לנקות אותם – כך הסיכוי שהנוזל יחדור לתוך שכבות הפרקט יקטן.
למעשה, ניקוי מהיר של הפרקט יעזור לכם להימנע מרטיבות, מכתמים קשים ומשינוי גוון הצבע של העץ. לאחר פעולת הניקוי המהירה, הקפידו גם על ייבוש מלא של הפרקט בעזרת מטלית מתאימה.
הוסיפו לפעולת הייבוש מאוורר או מזגן אך, אל תתפתו לייבש את הפרקט בעזרת מכשירי חשמל חמים שעלולים להרוס את לוחות העץ ולגרום לסדקים.